Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skriver ut malariamedisin til familie og venner

Legemiddelverket har innført rasjonering på et legemiddel som kanskje hjelper mot corona. Nå skriver noen leger ut medisinen på blå resept til sine nærmeste.

RASJONERING: Lefemiddelverket har innført rasjoner på legemiddelet Plaquenil. Foto: REUTERS / Stephane Mahe / NTB scanpix
RASJONERING: Lefemiddelverket har innført rasjoner på legemiddelet Plaquenil. Foto: REUTERS / Stephane Mahe / NTB scanpix Vis mer

Det har lenge gått rykter om at hydroksyklorokin, som selges under navnet Plaquenil, kan fungere som forebyggende medisin mot coronaviruset og som behandling mot selve sykdommen covid-19. I forbindelse med at dette førte til hamstring, innførte Legemiddelverket mandag i forrige uke rasjonering av legemiddelet.

I forbindelse med rasjoneringen bestemte Legemiddelverket at medisinen inntil videre bare kan skrives ut på blå resept. Blå resept brukes vanligvis for medisiner som gis til personer med alvorlig kronisk sykdom.

6000 lengder: Når balkongen bare er 7 meter blir det mye fram og tilbake om man skal løpe maraton på 42,2 km. Likefullt er det nettopp det franske Elisha Nochomovitz velger å gjøre når coronaviruset stenger landet. Video: Kamera One. Klipp: Endre Vellene Vis mer

Nå er det oppdaget tilfeller der leger trosser innstrammingene, og gir Plaquenil på blå resept til slektninger og venner, skriver NRK.

- Etter at vi strammet inn har noen leger skrevet ut dette på blå resept uten at disse pasientene har hatt en diagnose som gjør at de skal kunne få hydroksyklorokin. Det liker vi ikke i det hele tatt, og det synes vi er veldig leit, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Han sier at de har fått tilbakemeldinger fra apotek der det er tydelig at dette ikke er til pasienter som trenger legemiddelet.

- Vi har fått rapporter der det er åpenbart at de har skrevet dette ut på blå resept til pasienter som ikke har de sykdommene som kvalifiserer for å få Plaquenil på blå resept.

Det forskes nå på om hydroksyklorokin er effektivt mot covid-19, men resultatene av disse er foreløpig ikke klare.

Hele Norges coronakart