Skriver ut nyvalg i Danmark i 13. november

Statsminister Anders Fogh Rasmussen gambler på gode meningsmålinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen kommer til å skrive ut nyvalg, opplyser matminister Eva Kjer Hansen. I følge fklere danske medier blir 13. november dato for det nye danske folketingsvalget.

Statsministeren, som tilhører det konservative partiet Venstre, vil kunngjøre nyvalg på en pressekonferanse klokka 13  i dag, sier Kjer Hansen til nyhetsbyrået Ritzau.

Det er i lang tid blitt spekulert på om Fogh Rasmussen ville skrive ut nyvalg, selv om det bare er vel to og et halvt år siden forrige valg.- Verst tenkelig

Statsministeren trenger nemlig ikke lyse ut nyvalg før i 2009, men gode meningsmålinger, en positiv utvikling i den danske økonomien og rekordlav arbeidsledighet har ført til omfattende valgspekulasjoner.

De to regjeringspartiene får til sammen rundt 35 prosents støtte på de siste målingene, mens sosialdemokratene bare får omkring 25 prosent.

- Et valg nå vil komme på et verst tenkelig tidspunkt for sosialdemokratene, sier den politiske kommentatoren Peter Mogensen til nyhetsbyrået AP.

Mindretallsregjeringen til Fogh Rasmussen har støtte i nasjonalforsamlingen fra Dansk Folkeparti.
Endret asylpolitikk
Ryktene om et nyvalg blusset opp igjen etter at regjeringen endret kurs i asylpolitikken tirsdag. Etter massivt press kunngjorde regjeringen at den vil la rundt 60 barnefamilier flytte ut av landets asylsentre. Men asylsøkerne som har fått avslag, vil fortsatt ikke få lov til å arbeide mens de er i Danmark.

- Vi vil nå tilby barnefamilier som har bodd i våre asylsentre i en årrekke å bo utenfor sentrene, sa integrasjonsminister Rikke Hvilshøj tirsdag.

Regjeringens beslutning ble tatt etter en debatt den siste tiden om forholdene for barn på asylsentrene. Undersøkelser har vist at barn på asylinstitusjonene ofte blir psykisk syke.


Kjent strategi
Også i februar 2005 skrev Fogh Rasmussen ut nyvalg på det som ifølge meningsmålingene var et gunstig tidspunkt for hans konservative koalisjon. Det valget ble en triumf for statsministeren og en tilsvarende katastrofe for sosialdemokratene, som bare fikk 25,9 prosent av stemmene.
 DANSKE I FLYT:  Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen var i storform under en fotoseanse med Portugals statsminister Jose Socrates under EU-toppmøtet i Lisboa forrige uke. Gode meningsmålinger gir Fogh Rasmussen selvtillit til å utskrive nyvalg allerede 13. november. Foto: AP/Scanpix.
DANSKE I FLYT: Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen var i storform under en fotoseanse med Portugals statsminister Jose Socrates under EU-toppmøtet i Lisboa forrige uke. Gode meningsmålinger gir Fogh Rasmussen selvtillit til å utskrive nyvalg allerede 13. november. Foto: AP/Scanpix. Vis mer

Sosialdemokratenes partileder og veteran Mogens Lykketoft trakk seg etter nederlaget, og han ble erstattet av Helle Thorning-Schmidt.

I henhold til den danske grunnloven kan en sittende statsminister skrive ut nyvalg i løpet av regjeringens fireårsperiode. Regjeringens nåværende periode utløper i februar 2009, og den har sittet med makten helt siden november 2001. (NTB - Ritzaus - Reuters).