Skrives det Kadhafi eller Gaddafi?

Bankene som skal fryse diktatorens midler i utlandet sliter med å finne rett stavemåte.

HVA HETER EGENTLIG DENNE MANNEN? Det er nok et spørsmål som bankene stiller seg. Libyas leder Muammar Kadhafi (Dagbladet og nyhetsbyrået AFPs skrivemåte) har så mange stavemåter at bankfolk klør seg i hodet. Arkivfoto: Reuters/Ismail  Zetouny/Scanpix
HVA HETER EGENTLIG DENNE MANNEN? Det er nok et spørsmål som bankene stiller seg. Libyas leder Muammar Kadhafi (Dagbladet og nyhetsbyrået AFPs skrivemåte) har så mange stavemåter at bankfolk klør seg i hodet. Arkivfoto: Reuters/Ismail Zetouny/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Dagbladet skrives diktatoren i Libyas navn Muammar Kadhafi, i Aftenposten skriver de al-Gadafi, i NRK og Klassekampen al-Gaddafi, Gaddafi i VG og nyhetsbyrået NTB.

Amerikanske ABC News har laget en liste over 112 forskjellige stavemåter.

Årsaken til de utallige stavemåtene er at transkriberingen fra det arabiske tegnsettet og over til latinsk ofte kan være utfordrende. Når Dagbladet transkriberer ord og navn som stammer fra blant annet kyrillisk og arabisk, prøver vi å finne en skrivemåte som gjør at norske lesere kan kunne uttale ordet eller navnet så likt som mulig det opprinnelige.

Men med alternativt 112 forskjellige måter å skrive navnet til den Libyske lederen på, sliter banker over hele verden med å fryse kontoene han har.

- Mens arabisk transkribering alltid har vært en problemstilling, har det blitt mer utfordrende den siste tida, sier Vasilios Chrisos i den autralske banken Macquarie Group til The Wall Street Journal.

Mange tidligere toppfolk i blant annet Egypt, Tunisia og Libya har kommet på en såkalt svarteliste, og internasjonale banker må følge sanksjoner fra myndighetene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer