Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrives det Kadhafi eller Gaddafi?

Bankene som skal fryse diktatorens midler i utlandet sliter med å finne rett stavemåte.

HVA HETER EGENTLIG DENNE MANNEN? Det er nok et spørsmål som bankene stiller seg. Libyas leder Muammar Kadhafi (Dagbladet og nyhetsbyrået AFPs skrivemåte) har så mange stavemåter at bankfolk klør seg i hodet. Arkivfoto: Reuters/Ismail  Zetouny/Scanpix
HVA HETER EGENTLIG DENNE MANNEN? Det er nok et spørsmål som bankene stiller seg. Libyas leder Muammar Kadhafi (Dagbladet og nyhetsbyrået AFPs skrivemåte) har så mange stavemåter at bankfolk klør seg i hodet. Arkivfoto: Reuters/Ismail Zetouny/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet skrives diktatoren i Libyas navn Muammar Kadhafi, i Aftenposten skriver de al-Gadafi, i NRK og Klassekampen al-Gaddafi, Gaddafi i VG og nyhetsbyrået NTB.

Amerikanske ABC News har laget en liste over 112 forskjellige stavemåter.

Årsaken til de utallige stavemåtene er at transkriberingen fra det arabiske tegnsettet og over til latinsk ofte kan være utfordrende. Når Dagbladet transkriberer ord og navn som stammer fra blant annet kyrillisk og arabisk, prøver vi å finne en skrivemåte som gjør at norske lesere kan kunne uttale ordet eller navnet så likt som mulig det opprinnelige.

Men med alternativt 112 forskjellige måter å skrive navnet til den Libyske lederen på, sliter banker over hele verden med å fryse kontoene han har.

- Mens arabisk transkribering alltid har vært en problemstilling, har det blitt mer utfordrende den siste tida, sier Vasilios Chrisos i den autralske banken Macquarie Group til The Wall Street Journal.

Mange tidligere toppfolk i blant annet Egypt, Tunisia og Libya har kommet på en såkalt svarteliste, og internasjonale banker må følge sanksjoner fra myndighetene.

Norske myndigheter reagerte raskt etter at Sikkerhetsrådet vedtok å aksjonere mot Libya og landets diktator Muammar Kadhafi. Den 11. mars vedtok Norge en forskrift om målrettede sanksjoner mot det libyske regimet.

Blant annet har en norsk bank frosset 370 millioner amerikanske dollar - drøyt to milliarder kroner, som følge av sanskjonene mot Libya, bekreftet pressevakt Kjetil Elsebutangen Utenriksdepartementet overfor Dagbladet i mars. Dagbladet vet at det er DnB Nor som etter alt å fømme er den norske banken det er snakk om, og at de har frosset pengene som tilhører den libyske sentralbanken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!