Skroget på «Kursk» åpnet

Dykkere er nå på vei inn i skroget på den russiske ubåten som havarerte 14 august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske og norske dykkere åpnet i dag morges skroget på den havarerte russiske atomubåten «Kursk» på bunnen av Barentshavet, opplyser øverstkommanderende for den russiske nordflåten, admiral Vjatsjeslav Popov til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Været er godt i området og dykkeren skal i løpet av kort tid dykke inn i skroget, melder TV2.

- Teamet dekker nå til det forrevne metallet inne i «Kursk» med beskyttende materiale, for å unngå at dykkerdraktene blir punktert når operasjonen med å hente ut de 118 omkomne russiske sjøfolkene begynner, opplyster Vjatsjeslav Popov, til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

Fjernstyrte kamera skal først sendes inn i det åttende kammeret bak i atomubåten, og tester for å måle eventuell radioaktivitet skal gjennomføres.

Arbeidet med å skjære en åpning på 1,5 x 0,75 meter i det 40 centimeter tykke innerskroget begynte lørdag, og ble ledet av det norske firmaet Halliburton.

Etter planen skal de 18 norske og russiske dykkerne skal også lage seks andre hull i ubåtskroget for å frakte de døde ut.

Eksperter frykter at bare 20 til 30 prosent av likene kan hentes opp, som følge av den kraftige eksplosjonen som ødela ubåten.

(Dagbladet.no)