Skrøt av angrepet halvannet år i forveien

BERLIN: - Tusener kommer til å dø, og du vil tenke på meg, skrøt Marwan al-Shehhi (23) til en kvinnelig bibliotekar ved en moské i Hamburg våren 2000. Han nevnte World Trade Center.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvannet år seinere styrte 23-åringen United Airlines-175 mot det nordlige tårnet på Manhattan...

Bibliotekaren, tilknyttet moskeen der gruppa til terroristen Mohammed Atta pleide å samles, er avhørt som vitne etter terrorangrepet mot World Trade Center 11. september i fjor.

Terroristene startet planleggingen av aksjonen allerede i oktober 1999. Attentatmålet ble bestemt seinest et halvt år seinere.

Nye detaljer

Dette konkluderer den tyske riksadvokaten Kay Nehm, som i går la fram nye detaljer i etterforskningen. Hundretalls vitner er avhørt, og over 7000 tips er fulgt opp av tysk politi i samarbeid med amerikanske kolleger.

Riksadvokat Nehm la fram de nye detaljene da han orienterte om tiltalen mot marokkaneren Mounir El-Motassadeq (28), som er et av de sju medlemmene av terrorcella som hadde tilhold i Marienstrasse 24 i Hamburg-bydelen Harburg.

Motassadeq er tiltalt for medvirkning til drap på 3116 mennesker.

Sørget for penger

Ingeniørstudenten fra Technische Universität Hamburg-Harburg (TUHH) var finansansvarlig i terrorgruppa. Han ble arrestert i november i fjor. El-Motassadeq ordnet med forsendelse av penger da Mohammed Atta, al-Shehhi og Ziad Jarrah tok flygerutdanning i Florida. Jarrah ledet kapringen av United Airlines-flyet som styrtet i Pennsylvania. Flyet hadde trolig kurs mot presidentens landsted i Camp David.

Pengene ble sendt til USA via en konto i en tysk bank som Motassadeq administrerte på vegne av al-Shehhi.

- Store summer ble betalt inn til denne kontoen fra mai til november 2000.

Vi har overveldende bevis for at pengene ble brukt til å finansiere terroraksjonen. El-Motassadeqs medvirkning var avgjørende for at aksjonen kunne bli gjennomført, sa riksadvokat Nehm på pressekonferansen i Karlsruhe.

Terrortrening

Nehm redegjorde også for hvordan terroristene fra Hamburg-cella oppholdt seg i treningsleirer i Afghanistan, tok flygerutdanning i USA og møttes til konspirative møter med sine kontakter i al-Qaida i flere europeiske land.

El-Motassadeq fikk sin terroristtrening i en leir ved Kandahar i det sørlige Afghanistan fra mai til august 2000, noen få måneder etter Atta og de tre andre terrorpilotene. Han undertegnet et testament som Atta utformet.

- Alle medlemmene av cella i Hamburg delte den samme fundamentalistiske overbevisning, den samme islamske livsstilen. De følte seg alle fremmede i forhold til sine omgivelser. De ble forent i et hat mot verdens jøder og mot USA. For dem ble terror et virkemiddel. Målet deres ble å drepe så mange som mulig.

Intelligent Atta

Egypteren Mohammed Atta var den suverene lederen av Hamburg-cella. Han var den eldste, lynende intelligent og behersket tysk fullkomment. Han ble kalt «boss».

Løsmunnede Marwan al-Shehhi fulgte Atta som en skygge.

Tre medlemmer av Hamburg-cella er etterlyst over hele verden: tyskeren Said Bahaji, jemenitten Ramzi Binalshibh og marokkaneren Zakariya Essabar, som ble nektet visum til USA.

Essabar var trolig tiltenkt en rolle som dødspilot. Bahaji og Binalshibh forsvant fra Hamburg umiddelbart før terroraksjonen.

11. SEPTEMBER: Dette bildet av World Trade Center er tatt rett før tårn nummer en kollapser. Terroristene startet planleggingen av aksjonen allerede i oktober 1999.
TERRORIST: Marwan al-Shehhi (23) styrte United Airlines-175 inn i det nordlige WTC-tårnet.