I RETTEN: Kartellsjefen Joaquin «El Chapo» Guzman sitter i disse dager i en rettssal i New York. Foto: U.S. law enforcement via AP, File
I RETTEN: Kartellsjefen Joaquin «El Chapo» Guzman sitter i disse dager i en rettssal i New York. Foto: U.S. law enforcement via AP, FileVis mer

«El Chapo»-rettssak:

Skrøt av bestikkelse på 100 millioner dollar til Mexicos president

Et vitne hevder at den draps- og narkotikatiltalte kartellsjefen Joaquin «El Chapo» Guzman betalte 100 millioner dollar i bestikkelser til Mexicos president.

NEW YORK (Dagbladet): Rettssaken mot den berømte, meksikanske kartellsjefen foregår i disse dager i en rettssal i New York.

Denne uka hevdet vitnet, Alex Cifuentes at Guzman skrøt av å ha bestukket Mexicos daværende president, Pena Nieto, med 100 millioner dollar (om lag 850 millioner kroner) for å stanse klappjakten på ham.

Avviser korrupsjon

Nieto gikk av som president i fjor, men han var president da Guzman ble pågrepet i 2016 og utlevert til USA i 2017. En talsmann for Nieto har tidligere omtalt anklagene om bestikkelser som «usanne og ærekrenkende», skriver nyhetsbyrået AP.

Tilhørerne i rettssaken har fått et stadig mørkere innblikk i det kriminelle imperiet 61-åringen styrte i en årrekke.

Guzman risikerer livsvarig fengsel dersom han blir dømt etter tiltalen, og det har kommet flere påstander om bestikkelser av flere høytstående tjenestemenn i Mexico og Columbia.

«Comradre Maria»

Cifuentes var, ifølge CNN, på et tidspunkt en nær assistent for den brutale narkotikabaronen, men siden 2016 har han samarbeidet med amerikanske påtalemyndigheter.

I vitnemålet sitt hevdet han at Guzman fortalte at en som gikk under navnet «Comradre Maria» hadde levert penger i Mexico By i oktober 2012. På dette tidspunktet hadde Pena Nieto blitt valgt til president, men han hadde ennå ikke blitt tatt i ed.

Cifuentes ble selv arrestert i Mexico i 2013 og seinere utlevert til USA. Her sa han seg skyldig i narkotikasmugling og inngikk en avtale om å samarbeide med myndighetene i saken mot Guzman.

«El Chapo» var en av de mektigste narkotikabaronene i Mexico og på lista over de mest ettersøkte av FBI og Interpol.

I 2001 klarte han å rømme fra et meksikansk fengsel for første gang. I februar 2014 ble han arrestert på nytt. Men i juli 2015 klarte han atter å rømme gjennom et ti meter dypt hull ned til en flere kilometer lang tunnel. I januar 2016 ble han pågrepet enda en gang.

Deretter ble han utlevert til USA.