Skrøt av egen briljans, utseende, kjærester og penger

- Ekstrem narsissistisk personlighetsforstyrrelse, sier professor Svenn Torgersen om Anders Behring Breivik.

KLÆR, PENGER, UTSEENDE: Anders Behring Breivik beskrives av venner som utseendefiksert og treningsopptatt. Han skal ha begynt å trene allerede på ungdomsskolen. Han skal også ha tatt anabole steroider da. Her er han på fest med svenske tenåringsjenter. Hans kamerater fra yngre år forteller at Breivik fortalte om mange damer, men kameratene så aldri noe til dem. Foto: Privat
KLÆR, PENGER, UTSEENDE: Anders Behring Breivik beskrives av venner som utseendefiksert og treningsopptatt. Han skal ha begynt å trene allerede på ungdomsskolen. Han skal også ha tatt anabole steroider da. Her er han på fest med svenske tenåringsjenter. Hans kamerater fra yngre år forteller at Breivik fortalte om mange damer, men kameratene så aldri noe til dem. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breivik ville lese opp deler av sitt manifest foran kamera etter arrestasjonen. Det skulle føre til at Norge ville forstå noe bare han hadde forstått.

- Man skal være forsiktig med å karakterisere personligheten til en man ikke har møtt og snakket med. Men ut fra hva jeg har lest fremstår han som en person med ekstrem narsissistisk personlighetsforstyrrelse. En slik person føler seg unik, høyverdig og annerledes, en som står over alle andre. I tillegg føler de rett til å gjøre ting andre ikke har. Denne følelsen av å være berettiget er helt typisk, sier Svenn Torgersen, forsker ved Regionsenter for Barn og Ungdoms Psykiske Helse Øst og Sør (RBup) og professor i klinisk psykologi, til Dagbladet.

Utseendefiksert
I manifestet fremgår det at den massedrapssiktede er svært opptatt av utseende, trening, penger og klær. Dette bekrefter også flere ungdomsvenner overfor Dagbladet. Ifølge venner av den siktede begynte han med anabole steroider i ungdomsårene. I manifestet fra 2011 skriver han også at han bruker det.

Ifølge en barndomskompis fikk Behring Breivik utført flere plastiske operasjoner i USA for noen år siden.

- Jeg traff ham på bussen, og han var veldig fornøyd. Han hadde operert panne, nese og hake. Det var også tydelig at han var blitt operert, sier barndomskompisen.

I manifestet vedgår Behring Breivik at han synes han er for feminin. Han skylder på en kvinnestyrt oppvekst uten faren.

Han beskrives av venner som pedantisk. På 90-tallet sa han til venner at han trente han hver morgen klokken seks, før skolen.

GENETISK KOMPONENT SAMT TILFELDIGHETER: Svenn Torgersen, professor i klinisk psykologi sier at alle personligheter har en genetisk komponent. I tilegg kan tilfeldigheter føre til at folk opplever alvorlig personlighetsforstyrrelse.
GENETISK KOMPONENT SAMT TILFELDIGHETER: Svenn Torgersen, professor i klinisk psykologi sier at alle personligheter har en genetisk komponent. I tilegg kan tilfeldigheter føre til at folk opplever alvorlig personlighetsforstyrrelse. Vis mer

- Forfengelighet er helt typisk for alle med sterke narsissistiske tendenser. Et viktig aspekt er selvopptatthet. Mye dreier seg om en selv, utseende kan bety fryktelig mye, sier Torgersen.

- Dekker over alle tap
I manifestet skjønnmaler Brevik sitt liv. Han skriver at han ikke avtjente verneplikt for å ta vare på sin syke mor. Kilder i Forsvarets sikkerhetsavdeling Dagbladet har snakket med, forteller at Breivik allerede ved sesjon ble luket ut av rullene som ikke tjenesteskikket.

Han forklarer også at han ikke tok utdannelse fordi han ikke ville jobbe i det politisk korrekte Norge. Han skriver at han avskyr «vanlige folks banale hverdagsliv». Han forklarer mangel på sosial omgang med at han er så dedikert at det ikke er interessant for ham.

-  Jo mer narsissistisk man er, desto større behov har man for å rettferdiggjøre og dekke over. En slik person tåler ikke å tape, ikke å ha lyter eller å bli kritisert. Alt må forklares bort. Sier han at han har svakheter er det med tanke på at han er så enestående at han kan innrømme svakheter. Om du er så ekstrem vil det alminnelige livet være alt for banalt. Et menneske som ser på seg selv som så enestående oppfatter det som meningsløst å gå inn i et vanlig yrke, ta en vanlig utdannelse. Man er for god for denne verden, sier Torgersen.

Skryter
I manifestet bruker Behring Breivik mye plass på å framheve seg som en vellykket fyr som hang mye på Oslos beste vestkant. Han beskriver i detalj hvor dyre leiligheter han selv og vennene hans hadde.

- Jeg pleide å bo i et av de beste og mest eksklusive områdene for ungkarer i Oslo, skriver han.

En av hans barndomsvenner sier han ønsket å bli rik. Flere venner Dagbladet har vært i kontakt med mener også at det er typisk Behring Breivik å prøve å forskjønne bildet av seg selv.

- Når det kommer til jenter, hender det at noen prøver seg på meg, særlig nå om dagen, når jeg er skikkelig veltrent og føler meg fantastisk. Men jeg prøver å unngå forhold, fordi det kan komplisere planene mine og sette hele operasjonen i fare, skriver Breivik selv.
Ingen av de kompisene Dagbladet har vært i kontakt med, kan huske at Behring Breivik noen gang har hatt kjæreste.

- Han drev alltid og fortalte om damer, men vi traff aldri noen av dem. Han har aldri hatt kjæreste, så vidt jeg kjenner til, sier en barndomsvenn til Dagbladet.

- Hevet over loven
Samtidig skriver Behring Breivik at han bryter noen av regler han synes er viktige, som å ha sex utenfor ekteskapet. Han fordømmer sterkt at andre har det.

FREMSTILTE SEG SELV SOM EN KRIGER: Andreas Behring Breivik trodde han skulle bli en europeisk helt. Slik fremstilte han seg selv i sitt manifest.
FREMSTILTE SEG SELV SOM EN KRIGER: Andreas Behring Breivik trodde han skulle bli en europeisk helt. Slik fremstilte han seg selv i sitt manifest. Vis mer

- En ekstrem narsissist mener gjerne lover og konvensjoner er helt utmerket, men det er utenkelig at de gjelder for ham, han er hevet over reglene. En slik type ekstrem narsissisme er uhyre sjelden, sier Torgersen, som legger til at lettere former for narsissisme - god selvfølelse, sjarme og tro på seg selv - gjerne er en fordel for å klare seg i samfunnet.

SA HAN TRENTE HVER MORGEN KLOKKA SEKS: Behring Breivik skal ifølge ham selv gått å trening før skoledagen startet. Bildet er fra barneskolen.
SA HAN TRENTE HVER MORGEN KLOKKA SEKS: Behring Breivik skal ifølge ham selv gått å trening før skoledagen startet. Bildet er fra barneskolen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer