Skrøt av egen briljans, utseende, kjærester og penger

- Ekstrem narsissistisk personlighetsforstyrrelse, sier professor Svenn Torgersen om Anders Behring Breivik.

KLÆR, PENGER, UTSEENDE: Anders Behring Breivik beskrives av venner som utseendefiksert og treningsopptatt. Han skal ha begynt å trene allerede på ungdomsskolen. Han skal også ha tatt anabole steroider da. Her er han på fest med svenske tenåringsjenter. Hans kamerater fra yngre år forteller at Breivik fortalte om mange damer, men kameratene så aldri noe til dem. Foto: Privat
KLÆR, PENGER, UTSEENDE: Anders Behring Breivik beskrives av venner som utseendefiksert og treningsopptatt. Han skal ha begynt å trene allerede på ungdomsskolen. Han skal også ha tatt anabole steroider da. Her er han på fest med svenske tenåringsjenter. Hans kamerater fra yngre år forteller at Breivik fortalte om mange damer, men kameratene så aldri noe til dem. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breivik ville lese opp deler av sitt manifest foran kamera etter arrestasjonen. Det skulle føre til at Norge ville forstå noe bare han hadde forstått.

- Man skal være forsiktig med å karakterisere personligheten til en man ikke har møtt og snakket med. Men ut fra hva jeg har lest fremstår han som en person med ekstrem narsissistisk personlighetsforstyrrelse. En slik person føler seg unik, høyverdig og annerledes, en som står over alle andre. I tillegg føler de rett til å gjøre ting andre ikke har. Denne følelsen av å være berettiget er helt typisk, sier Svenn Torgersen, forsker ved Regionsenter for Barn og Ungdoms Psykiske Helse Øst og Sør (RBup) og professor i klinisk psykologi, til Dagbladet.

Utseendefiksert I manifestet fremgår det at den massedrapssiktede er svært opptatt av utseende, trening, penger og klær. Dette bekrefter også flere ungdomsvenner overfor Dagbladet. Ifølge venner av den siktede begynte han med anabole steroider i ungdomsårene. I manifestet fra 2011 skriver han også at han bruker det.

Ifølge en barndomskompis fikk Behring Breivik utført flere plastiske operasjoner i USA for noen år siden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.