Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skrøt av nyoppusset fengsels-avdeling - nå legges den ned

Anundsen besøkte Oslo fengsel i skrytevideoen.

PÅ BOTSEN: Anders anundsen laget en halvtimes lang skrytevideo om alt Justisdepartementet får til. Han skrøt blant annet av at 20 nye soningsplasser var blitt opprettet i Oslo fengsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
PÅ BOTSEN: Anders anundsen laget en halvtimes lang skrytevideo om alt Justisdepartementet får til. Han skrøt blant annet av at 20 nye soningsplasser var blitt opprettet i Oslo fengsel. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den omdiskuterte skrytevideoen til justisminister Anders Anundsen (Frp) åpner med et bilde fra Oslo fengsel. Litt senere i videoen er Anundsen selv ved fengselet, og da trekker han fram en ny avdeling som er bygget opp.

- Det er et enorm behov for lukkede fengselsplasser i Norge. Regjeringen er opptatt av å bygge nye fengselslokasjoner i eksisterende lokaler. Her på Oslo fengsel fant vi en fritidsavdeling som kunne gjøres om til 20 nye lukka plasser. Det skjedde veldig fort, sier Anundsen i videoen foran Oslo fengsel.

Assisterende leder Tom Engebretsen i Oslo fengsel blir i videoen intervjuet av Anundsen og kan bekrefte at den nye avdelingen har blitt veldig bra. Statsbygg får seinere ordet og forteller at de heiv seg rundt og gjorde jobben i rekordfart.

I Kriminalomsorgens årsrapport for 2014 er det som i følge Anundsen skjedde så fort, beskrevet slik:

«Som følge av uforutsette forhold ble etablering av 20 nye plasser ved Oslo fengsel forsinket slik at plassene først kunne tas i bruk i september 2014».

Kan kreve stenging Nå er planen at hele avdeling A, som inkluderer de 20 nye plassene, legges ned. Det går fram av statsbudsjettet som ble lagt fram onsdag.

- Bydelsoverlegen har et kritisk blikk på forholdene i fengselet. Han kan komme til å si at vi må stenge, så vi har allerede bygget ut Ullersmo og Eidsberg for å være klare når plassene ved Oslo fengsels avdeling A ikke lenger er der, sier statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp).

Han sier at bygningsmassen i Oslo Fengsels avdeling A, også kjent som «Botsen», er så gammel at det er mye mer økonomisk å bygge nye fengselsplasser andre steder enn å ruste opp fengselet fra 1851.

Tillitsvalgt Farukh Qureshi mente at videoen var pinlig og respektløs. Nå reagerer han på pengebruken:

 -Det er hårreisende å tenke på at de har brukt millioner på 20 nye lukkede plasser, som de omtrent et år senere foreslår å legge ned. Hvorfor er det ingen som reagerer på den uansvarlige pengebruken?

Han mener det er flere forhold som taler for at Botsen bør brukes videre:

- Strategisk plassering i forhold til politi, rettsvesen og samarbeidspartnere er ett av dem. I tillegg kan nevnes byggets historie og rolle i norsk kriminalomsorg, sier Qureshi.

BOTSEN: Avdeling A er den eldste avdelingen i Oslo fengsel og er kjent som Botsen. Denne delen av fengselet sto klart i 1851. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
BOTSEN: Avdeling A er den eldste avdelingen i Oslo fengsel og er kjent som Botsen. Denne delen av fengselet sto klart i 1851. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!