<strong>NYE E-POSTER:</strong> New York Times har offentliggjort innholdet i flere e-poster hvor en eiendomstuvikler med forbindelser til Trump-organisasjonen skriver at hans innflytelse i Russland kunne hjelpe Trump å vinne presidentvalget. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP
NYE E-POSTER: New York Times har offentliggjort innholdet i flere e-poster hvor en eiendomstuvikler med forbindelser til Trump-organisasjonen skriver at hans innflytelse i Russland kunne hjelpe Trump å vinne presidentvalget. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP Vis mer

Russland-etterforskningen

Skrøt av Putin-forbindelse i e-post til Trumps advokat: - Vår mann kan bli president i USA, og vi kan fikse det

Eiendomstutvikleren skrev at det ville være en stor fordel for Donald Trumps presidentkandidatur om det ble bygget et Trump Tower i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Både FBI og den amerikanske kongressen etterforsker for tiden om Trump-leiren samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke det amerikanske presidentvalget i fjor.

Ifølge dokumenter som Washington Post har fått tilgang til, skal Donald Trump-organisasjonen i slutten av 2015 og begynnelsen av 2016 ha jobbet for å få bygge en massiv skyskraper i Moskva. Dette foregikk på samme tid som Trump selv drev aktiv valgkamp for å bli USAs neste president.

En russiskfødt eiendomsutvikler, Felix Sater, skal ha oppfordret Trump til å reise til Moskva for å selge inn forslaget. Han sa skal også ha hevdet at han kunne få Putin til å si «veldig fine ting» om Trump, ifølge korrespondansen avisa har fått innsyn i.

Skrøt av Putin-kontakt

Mandag offentliggjorde den amerikanske avisen New York Times innholdet i noen av disse e-postene.

I 2015 skrev eiendomsutvikleren Felix Sater, som tidligere har vært tilknyttet Trump-organisasjonen, flere e-poster til Trumps advokat Michael Cohen, hvor han skrøt av sine forbindelser til Russlands president Vladimir Putin.

I e-postene skriver han at det ville være en stor fordel for Trumps presidentkandidatur om det ble bygget et Trump Tower i Moskva.

- Vår mann kan bli president i USA, og vi kan fikse det. Jeg vil få hele teamet til Putin med på dette, jeg vil klare denne prosessen, skrev Sater i en e-post.

- Jeg vil få Putin med på dette, og vi vil få Donald valgt, skriver Sater i en annen e-post.

- Ble aldri enig

Mandag overleverte Trump-organisasjonen e-postene til Kongressen, som etterforsker russernes innblanding i den amerikanske valgkampen, og om noen fra Trump-kampanjen var involvert.

Ifølge Trumps advokat, Michael Cohen, bruker Sater et fargerikt språk og overdriver i e-postene.

- Jeg var fast bestemt på at forslaget ikke var mulig, og ble aldri enig om å reise til Russland, sier Cohen i en uttalelse.

Trump reiste aldri til Moskva slik Sater foreslo, men investorer og Trumps selskap signerte et intensjonsbrev. Imidlertid manglet de tillatelser og tomt til byggingen. Dermed ble prosjektet skrinlagt i januar 2016, skriver Washington Post.

Det har ikke tidligere vært kjent at Trump aktivt søkte kommersielle interesser i Russland samtidig som han drev valgkamp for å bli president. Som president er han åpenbart i en posisjon til å bestemme mye av forholdet mellom USA og Russland.

Arrangerte Moskva-tur

I e-postene skryter Sater også av at han var med på å arrangere en tur til Moskva for Trumps datter, Ivanka Trump.

- Jeg ordnet det slik at Ivanka fikk sitte i Putins private stol på hans kontor i Kremlin, skriver eiendomsutvikleren i en e-post.

Ivanka Trump hevder hun aldri var involvert i diskusjoner om noen eiendomsavtale med russerne, skriver New York Times.

Under turen til Moskva besøkte hun Den røde plass og Kremlin, men hun møtte aldri president Putin, sier hun i en uttalelse. Hun har ikke uttalt seg om hun satt i Putins stol, ifølge New York Times.

Ba om hjelp fra Putins talsmann

En av lederne i Trumps eiendomsfirma sendte i januar 2016 også en epost til Vladimir Putins talsmann for å få hjelp med et byggeprosjekt i Moskva, skriver blant annet Washington Post. Opplysningene er hentet fra de samme dokumentene som ble levert til Kongressen mandag.

Mottaker av eposten var Dmitrij Peskov, Putins egen talsmann, mens avsenderen var Trumps advokat Michael Cohen. I eposten ber Cohen om hjelp til å få fart på et prosjekt som går ut på å bygge en bygning kalt Trump Tower i Moskva etter at kommunikasjonen med et selskap basert i Russland, har stanset opp.

- Ettersom dette prosjektet er for viktig, ber jeg deg herved om din assistanse. Med respekt ber jeg noen, fortrinnsvis deg, om å kontakte meg slik at jeg kan diskutere detaljer samt arrangere møter med de rette personene, skrev Cohen.

- For å være tydelig, Trump-organisasjonen har aldri hatt noen eiendomsinvesteringer eller interesser i Russland, opplyser Trump-organisasjonen i en uttalelse mandag.

Russiske forbindelser

De siste månedene er stadig flere kontakter mellom høyststående Trump-medarbeidere og russere i valgkampen blitt kjent for offentligheten.

Nåværende justisminister Jeff Sessions møtte Russlands USA-ambassadør, Sergej Kislyak to ganger.

I juni 2016 organiserte Donald Trump junior et møte sammen med Trumps svigersønn, Jared Kushner, daværende valgkampsjef Paul Manafort og en russisk advokat. Møtet kom i stand etter at Trumps sønn var blitt lovet skadelig informasjon om demokratenes kandidat, Hillary Clinton, som en del av russiske myndigheters innsats for å hjelpe Trump.

E-poster viser også at valgkamprådgiver George Papadopoulos gjentatte ganger forsøkte å organisere møter mellom valgkampmedarbeidere og Trump selv og Putin og andre russere.

- NULL investeringer

Trump selv har tidligere nektet for å ha forretningsforbindelser i Russland.

- For ordens skyld, jeg har NULL investeringer i Russland, skrev Trump i en twittermelding i juli 2016.

Trump har heller aldri snakket offentlig om planene om å bygge et Trump Tower i Moskva, men han har forsøkt å satse på eiendomsinvesteringer i Russland helt siden 1980-tallet.

- Russland er et av de heteste stedene i verden for investeringer. Vi kommer til å komme til Moskva på et tidspunkt, sa Trump i et vitnemål i 2007.

I 2005 forsøkte også Trump, i tett samarbeid med Sater, å bygge et Trump Tower i Moskva, men prosjektet ble ikke noe av, ifølge Washington Post.

Har forsøkt å distansere seg fra Sater

Sater jobbet også som direktør i selskapet Bayrock, som hadde kontorer i Trump Tower, og som forhandlet fram avtaler om lisenser til bruk av Trump-navnet i byggeprosjekter både i USA og utlandet. I 2010 lot Trump Sater jobbe fra kontorene til Trump-organisasjonen i Trump Tower og bruke et visittkort hvor han hadde tittelen «seniorrådgiver for Donald Trump».

Trump har likevel gjentatte ganger forsøkt å distansere seg fra Sater, som måtte i fengsel for å ha angrepet en mann med stetten på et knust margaritaglass under et slagsmål i en bar i 1991. Sater sa seg også skyldig i 1998 i aksjesvindel knyttet til organisert kriminalitet. Dette ble ikke kjent før mange år seinere fordi han jobbet som informant for politiet.

- Dersom han satt i dette rommet nå, ville jeg virkelig ikke vite hvordan han så ut. Jeg har ikke snakket mange ganger med ham, sa Trump i et vitnemål i 2013.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer