Lønnsfesten i Oslo-skolen:

Skrøt av satsing som ikke finnes

Marte Gerhardsen lovet at talentsatsingen i Oslo-skolen skal intensiveres. Men lederen for talentprogrammet sier det ikke stemmer. - Alvorlig og urovekkende, sier Høyre, som er lei av feilinformasjon fra utdanningsdirektøren.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Under høringa etter Dagbladets avsløringer om Oslo-skolen skrøt utdanningsdirektør Marte Gerhardsen om skolens satsing på talenter i realfag.

Gerhardsen fortalte, stikk i strid med Dagbladets sak om nedlagt talentsatsing ved Vitensenteret, at det nå skulle brukes mer penger på talentsatsing gjennom samarbeid med Vitensenteret.

Senterleder: - Ukjent for meg

Flere opposisjonspolitikere sperret umiddelbart opp øynene - satsingen ved Vitensenteret var ukjent for dem.

Og Dagbladet kan nå fortelle at samarbeidet Gerhardsen skrøt av også er helt ukjent for lederen av Vitensenteret.

- Jeg var ikke kjent med at Oslo kommune hadde noen som helst planer om å utvide talentsatsinga i skolen gjennom samarbeid med oss. Jeg snakket med etaten før jul, og dersom disse planene hadde eksistert, hadde de fortalt det til meg, sier Safina De Klerk til Dagbladet.

Det er et spleiselag mellom stat og private som i dag driver Vitensenteret. Oslo kommune har ikke vært involvert, og De Klerk mener Gerhardsen forsøkte å ta æren for Vitensenteres suksess.

- Derfor reagerte jeg kraftig da Marte Gerhardsen sa det hun sa, sier De Klerk videre.

- Det stemmer ikke

Bakgrunnen for diskusjon om talentsatsingen er Dagbladets sak om at den populære talentsatsingen på realfag i Oslo-skolen legges ned fra kommunens side.

På spørsmål om Gerhardsen løy svarer De Klerk slik:

- Såvidt jeg vet så stemmer ikke det Gerhardsen sa. Og jeg antar at dersom Utdanningsetaten skulle utvide talentsatsinga, så hadde det vært naturlig for dem å nevne det for oss som driver denne talentsatsinga. Det er jo litt vrient å utvide vårt tilbud uten å snakke med oss underveis, sier De Klerk.

Kaller Marte frekk

Politikerne i Oslo krevde under høringa blant annet svar på Dagbladets avsløringer om lønnfest, direktøransettelser, konsulentbruk, masseoppsigelser, og SMS-er på avveie i Utdanningsetaten.

- Det er frekt av Gerhardsen å si at Oslo-skolen utvider noe som helst. De har fått et tilbud til 4,5 millioner servert på et sølvfat av oss i lang tid. Vårt tilbud skal utvides, men det er takket være private aktører, ikke Utdanningsetaten. Det er veldig freidig av Gerhardsen å bruke det som unnskyldning i høringa, sier De Klerk.

De Klerk sier Vitensenteret nå forventer at Gerhardsen kommer med pengene til talentsatsingen hun på lovet på direkten.

- Nå ser vi veldig, veldig fram til de økte ressursene som Marte Gerhardsen og Inga Marte Thorkildsen har lovet oss, ettersom de to har vært fraværende for oss hittil. Nå kan vi utvide og satse enda mer. Det er jo veldig bra, sier De Klerk.

Høyre: - Alvorlig og urovekkende

Mehmet Khan Inan, fraksjonsleder for Høyre, sier Gerhardsens uttalelser er alvorlige.

- Det er ikke første gang vi politikere blir feilinformert av direktør Marte Gerhardsen. Det er alvorlig og urovekkende at vi ble feilinformert igjen. For at vi skal fortsette å ha tillit til utdanningsdirektøren, så forventer jeg og krever jeg at vi får riktig svar på de spørsmålene vi politikere stiller, sier han til Dagbladet.

Han retter også kritikk mot ansvarlig byråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

- Byråd Inga Marte Torkildsen har sagt de samme tingene som direktøren, og det bekymrer meg på vegne av alle elevene i Oslo. Her har vi en talentsatsing som staten betaler for og står for, og byrådet har et ansvar å følge opp denne talentsatsingen. Det klarer ikke byrådet, sier han.

Gerhardsens svar

Marte Gerhardsen har ikke besvart Dagbladets spørsmål i saken, men hun har gitt en uttalelse via epost.

Dagbladet ba også om å få et intervju over telefon med Gerhardsen om saken. Forespørselen ble avslått.

- Utdanningsetaten opplever at samarbeidet med Talentsenteret er særdeles godt, og vi håper de ønsker å fortsette samarbeidet vårt, åpner Gerhardsen i eposten.

- Talentprogrammet er et tilbud til elever som går i 7. klasse til andre klasse på videregående skole. Vi har lenge samarbeidet ved at vi har oppfordret skolene til å søke talentprogrammet for elevene våre. Fra høsten 2020 ble tilbudet utvidet med ekstra plasser - til sammen 90 plasser - på tre videregående skoler; Hellerud, Hersleb og Persbråten. Tilbudet er byomfattende, det vil si at elever ved alle grunnskoler og videregående skoler i Oslo kan søke om opptak.

- Opplegget innebærer også kompetanseheving av lærere ved de tre videregående skolene. Utvidelsen til tre videregående skoler er finansiert av Sparebankstiftelsen. Vi ser på dette som en satsing i samarbeidet mellom talentsenteret og etaten og vi er glad for at Talentsenteret bidrar med kompetanseheving av lærere fra de tre Osloskolene. Vi er glade for at talentsenteret har vært så positive og bidrar med så mye verdifullt overfor elevene og lærerne våre, sier utdanningsdirektøren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer