STRATEGI: London-politiet har nylig innført en strategi for å fange kriminelle som flykter på scootere og mopeder. Video: Metropolitan Police. Vis mer Vis mer

Krasjer mopeder i London

Skrøt av sin nye strategi. Nå etterforskes politibetjent for krasj med 17-åring

Gutten forsøkte å stikke av fra politiet på en moped. Da ble han offer for London-politiets nye strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I slutten av november offentliggjorde London-politiet videoklipp som viste en av de nye taktikkene de nå bruker for å stoppe kriminelle på to hjul. Dette innebærer at politiet får lov til å krasje i lovbryterne som forsøker å stikke av.

Tilfeller av «mopedkriminalitet» - som også innebærer å stjele telefoner, vesker og liknende fra folk på gata - har falt drastisk rundt om i London etter at politiet tok i bruk de nye taktikkene.

Etter offentliggjøringen av videoen gikk det ikke mange dagene før meldingen om at to mistenkte lovbrytere har blitt skadet på grunn av politiets taktikk. Tirsdag ble kjent at en politibetjent etterforskes etter å ha kjørt på en mistenkt, ifølge The Guardian.

Kjører uten hjelm

Den mistenkte hadde ikke på seg hjelm, noe som har vist seg å være en slags strategi for dem som forsøker å stikke av fra politiet.

- Det er en oppfatning at hvis du fjerner hjelmen eller ikke stopper for politiet når du blir bedt om det, så vil vi ikke utføre noen videre tiltak. Dette stemmer ikke, sa Amanda Pearson ved London-politiet i pressemeldinga som ble sendt ut i november.

Videre sa Pearson at politiets godt trente sjåfører veier opp for risikoen og velger den mest hensiktsmessige taktikken under slike omstendigheter.

Gutten, som var 17 år på tidspunktet, brakk foten og fikk alvorlige hodeskader. Likevel ble han skrevet ut av sykehuset etter bare noen dager.

Han har seinere erkjent seg skyldig i flere lovbrudd, blant annet forsøk på tyveri og å kjøre uten førerkort.

Ikke spesialtrent

Politibetjenten skal være den eneste som blir etterforsket etter bruk av taktikken så langt. Det er «The Independent Office for Police Conduct» (IOPC) som undersøker omstendighetene rundt autorisasjon og bruk av taktisk kontakt.

Hendelsen skal ha funnet sted 7. november, da den mistenkte ble jaget av politibetjenter fra Kent. Også et politihelikopter deltok i jakten. Etter at han kjørte over grensa til London, deltok også Metropolitan Police (politistyrken som dekker Stor-London) i jakten. Kollisjonen skjedde rett over klokka to om natta i Erith, et område i Sørøst-London, ifølge The Guardian.

I pressemeldinga fra november informerte politiet om at taktikken hadde blitt tatt i bruk 63 ganger. Det sto også at det bare var spesialtrente sjåfører som fikk lov til å gjøre dette.

Politibetjenten som kolliderte med 17-åringen skal ikke ha vært en slik spesialtrent sjåfør. Likevel skal ikke dette kravet ha vært på plass på dette tidspunktet, skriver avisa

Kritiserer metoden

Forvirring over reglene førte til at mange politibetjenter tidligere har vært nølende til å jage slike kriminelle, i frykt over å bli straffet om sjåføren ble skadd eller drept, skrev The Telegraph i slutten av november.

«Mopedgjenger», som har vært ansvarlige for en nylig bølge av gatevold og ran, ble dristigere, og trodde de kunne komme seg lett unna ved å fjerne hjelmen. Men så sa myndighetene at de ville gi politiet selvtilliten som trengs for å ta opp jakten, skrev avisa.

Ifølge The Guardian støtter statsminister Theresa May og innenriksminister Sajid Javid taktikken. Men flere har kritisert metoden for å være farlig.

Parlamentsmedlem for bydelen Tottenham, David Lammy, har tidligere sagt til Sky News at han tror den nye metoden er som å bekjempe ild med ild.

- Vi risikerer å gjøre om gatene til væpnede slagmarker.

Også parlamentsmedlem Diane Abbott har gitt uttrykk for bekymring. På Twitter har hun tidligere skrevet at det kan være «potensielt veldig farlig.»

- Det burde ikke vært lovlig for noen. Politiet er ikke over loven.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer