USAs forsvarsminister

Skrøt Jens opp i skyene

USAs nye forsvarsminister Patrick Shanahan er full av lovord om NATO-sjef Jens Stoltenberg og hans innsats for å skaffe penger og holde alliansen samlet.

SKRYT: USAs forsvarsminister Patrick Shanahan til høyre, Stoltenberg i midten og til venstre Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson. Foto: AFP / NTB Scanpix
SKRYT: USAs forsvarsminister Patrick Shanahan til høyre, Stoltenberg i midten og til venstre Storbritannias forsvarsminister Gavin Williamson. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

BRUSSEL (Dagbladet): Shanahan startet like godt sin pressekonferanse med uhemmet skryt av NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg for hans lederskap og samlende evner.

- Vi er veldig takknemlige for hans lederskap. Han inspirerer oss alle. Hvem skulle trodd for to år siden at vi skulle stå her i dag med 100 milliarder dollar mer til forsvar. Stoltenberg og hans team har gjort en kjempejobb, sa Shanahan.

100 milliarder dollar mer

Han viste til at økningen i Canadas og de europeiske NATO-landenes forsvarsbudsjetter vil gi 100 milliarder dollar ekstra i løpet av 2019. Stoltenberg har vært nøye med å anerkjenne president Donald Trumps innsats for å få opp forsvarsbudsjettene.

I dag fikk han tydelig anerkjennelse tilbake fra USA.

Shanahan som er fungerende forsvarsminister etter at Jim Mattis sa opp etter uenighet med president Donald Trump, framsto som begeistret og overbevist om NATOS styrke og betydning.

Står støtt i NATO

Han understreket flere ganger at alliansen står sammen, og beskrev NATO-alliansen som en familie der enheten i beslutninger framover vil være avgjørende, enten det gjelder reaksjoner mot Russland for brudd på INF-avtalen, uttrekking fra Afghanistan eller andre operasjoner.

Mens Trump flere ganger har truet med å trekke USA fra Nato-forpliktelsene, forsikret Shanahan flere ganger at USA står ved sine forpliktelser, ikke minst artikkel 5, som sier at et angrep på ett medlemsland er et angrep på alle.

Shanahan mente imidlertid at dette er helt på linje med det Trump mener og har sagt.

Den nye forsvarsministeren sa også at han ikke hadde vært klar over hvor alvorlige truslene mot NATO er.

- Jeg var ikke klar over de framvoksende truslene i samme grad. Det er jeg nå. Og med det jeg vet nå, ville jeg ha brukt mer, sa han.

Må bruke mer

Shanahan ble spurt om Tysklands pengebruk. Tyskland ligger på 1, 5 prosent av sitt BNP, og forbundskansler Angela Merkel har sagt at Tyskland ikke kommer til å nå 2-prosentmålet innen 2024.

Mens Trump har skjelt ut Tyskland etter noter på NATO-møter, svarte Shanahan balansert:

- Av 100 milliarder dollar kommer 30 millioner dollar fra Tyskland. Det er ekstremt viktig og et stort løft. Tysklands bidrag i Afghanistan er også betydelig. Men er 1, 5 prosent nok? Nei, det må bli mer. Men alle har gitt betydelige bidrag, sa Shanahan.

Trump-effekt?

«Byrdefordeling», dvs. at de europeiske landene betaler mer av NATO-regninga har vært et tema på dette møtet, som det har vært på alle NATO-møter siden landene i 2014 besluttet å bevege seg mot å bruke 2 prosent av landenes bruttonasjonalprodukt til forsvar.

USA som står for om lag 72 prosent av forsvarsutgiftene i NATO, har i mange år manet de europeiske landene til å ta større del av byrden. Men siden Trump ble president, har ordbruken nærmet seg trusler. Flere NATO-land mener imidlertid at det ikke er noen Trump-effekt, men at landene etter at Russland startet sin opprustning og ikke minst etter Krim-anneksjonen startet med å øke forsvarsbudsjettene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer