SV mener Ap bør lese ny SSB-rapport nøye

- Skrot skatteforliket

SSB-rapporten om økende ulikhet bør være en vekker for Arbeiderpartiet, mener den tidligere regjeringspartneren SV.

KLAR MELDING: SV-leder Audun Lysbakken mener Ap og Jonas Gahr Støre snarest bør tre ut av skatteforliketog Sv leder Audun Lysbakken (th) i vandrehallen etter møtet om byggeprosjektet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KLAR MELDING: SV-leder Audun Lysbakken mener Ap og Jonas Gahr Støre snarest bør tre ut av skatteforliketog Sv leder Audun Lysbakken (th) i vandrehallen etter møtet om byggeprosjektet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Rapporten viser at det var en stor feil av Arbeiderpartiet å lage et skatteforlik med høyresiden. Ap bør følge eget eksempel med politireformen og trekke sin støtte. Mitt budskap er klart: Skrot skatteforliket, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Statistisk sentralbyrå publiserte i går rapporten «Er skattesystemet mer omfordelende nå?» Det enkle svaret er nei, tvert imot.

Endringene i inntekts- og formuesskatten og i den indirekte beskatningen trekker i retning av mindre omfordeling, konkluderer SSB.

- Samlet sett betyr det at inntektsulikheten hadde vært lavere i 2019 om regjeringen hadde opprettholdt skattesystemet slik det var i 2013, sier SSB-forsker Thor Olav Thoresen.

Motsatt under Stoltenberg

Sist gang SSB laget en tilsvarende rapport var for den rødgrønne perioden fra 2005 til 2013, da Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister.

Den var var konklusjonen etter åtte rødgrønne år stikk motsatt: Da førte endringene i skattesystemet til mer omfordeling - altså mindre ulikhet.

- Statistisk sentralbyrå slår fast det vi har påpekt hele tiden, nemlig at høyreregjeringen bidrar til å øke forskjellene i Norge, sier Ap-nestleder Hadia Tajik, som også er blitt partiet nye finanspolitiske talsperson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer