Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SV mener Ap bør lese ny SSB-rapport nøye

- Skrot skatteforliket

SSB-rapporten om økende ulikhet bør være en vekker for Arbeiderpartiet, mener den tidligere regjeringspartneren SV.

KLAR MELDING: SV-leder Audun Lysbakken mener Ap og Jonas Gahr Støre snarest bør tre ut av skatteforliketog Sv leder Audun Lysbakken (th) i vandrehallen etter møtet om byggeprosjektet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KLAR MELDING: SV-leder Audun Lysbakken mener Ap og Jonas Gahr Støre snarest bør tre ut av skatteforliketog Sv leder Audun Lysbakken (th) i vandrehallen etter møtet om byggeprosjektet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Rapporten viser at det var en stor feil av Arbeiderpartiet å lage et skatteforlik med høyresiden. Ap bør følge eget eksempel med politireformen og trekke sin støtte. Mitt budskap er klart: Skrot skatteforliket, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Statistisk sentralbyrå publiserte i går rapporten «Er skattesystemet mer omfordelende nå?» Det enkle svaret er nei, tvert imot.

Endringene i inntekts- og formuesskatten og i den indirekte beskatningen trekker i retning av mindre omfordeling, konkluderer SSB.

- Samlet sett betyr det at inntektsulikheten hadde vært lavere i 2019 om regjeringen hadde opprettholdt skattesystemet slik det var i 2013, sier SSB-forsker Thor Olav Thoresen.

Motsatt under Stoltenberg

Sist gang SSB laget en tilsvarende rapport var for den rødgrønne perioden fra 2005 til 2013, da Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister.

Den var var konklusjonen etter åtte rødgrønne år stikk motsatt: Da førte endringene i skattesystemet til mer omfordeling - altså mindre ulikhet.

- Statistisk sentralbyrå slår fast det vi har påpekt hele tiden, nemlig at høyreregjeringen bidrar til å øke forskjellene i Norge, sier Ap-nestleder Hadia Tajik, som også er blitt partiet nye finanspolitiske talsperson.

Men Ap-profilen må selv tåle å bli angrepet. For mye av endringene i skattesystemet har partiet hennes nemlig stemt for.

Ap-støtte

Mens forskerne ble overrasket at effektene via lettelsene i formuesskatten ikke førte til større svekkelse i omfordelingen,

. Årsaken til det er at det er betalt formuesskatt også på lave inntektsnivåer, blant annet av personer som har midlertidig lav inntekt som følge av tap i næring og tap på aksjeinvesteringer. Disse nyter også godt av lettelsene i formuesskatten, sier Thoresen.

FOLKETS RØST: Audun Lysbakken var på plass i Dagbladets valgbod, hvor han fikk høre hva mannen på gata tenker om ham. Vis mer

At effektene av lettelsene i formuesskatten ikke førte til større svekkelse i omfordelingen, overrasker ham.

- Årsaken til det er at det er betalt formuesskatt også på lave inntektsnivåer, blant annet av personer som har midlertidig lav inntekt som følge av tap i næring og tap på aksjeinvesteringer, forklarer forskeren.

Støttet av Ap

De største endringene i skattesystemet under Erna Solberg, er en kraftig reduksjon i inntekts- og selskapsskatten, fra 28 til 22 prosent. Ifølge SSB har disse endringene bidratt til at personskattesystemet er noe mindre omfordelende i 2019 enn i 2013.

Og dette grepet var Arbeiderpartiet med på, da Stortinget i 2016 inngikk et skatteforlik, som bare SV og MDG sto utenfor.

Ap protesterte rett nok da Høyre-regjeringen senere reduserte satsen ytterligere til 22 prosent, men kritikken fra Lysbakken er hard.

- Ap burde lyttet til våre advarsler. De skrev under på skatteendringer som vi visste ville bidra til økt ulikhet. Og nå er det fastslått svart på hvitt, sier Lysbakken.

- Mot bedre vitende

Så sent som rett før valget slo daværende finanspolitisk talskvinne Rigmor Aasrud fast overfor Dagbladet at Aps støtte til skatteforliket ligger fast.

- Vi står bak skattereformen. Den er viktig for norske arbeidsplasser. Vi kan ikke ha store forskjeller mellom skattenivået i Norge og konkurrerende land, sa hun.

Ap-nestleder Hadia Tajik som har overtatt Aasruds oppgaver i finanskomiteen, mener Lysbakken taler mot bedre vitende.

- Arbeiderpartiet er opptatt av å skape trygge arbeidsplasser i Norge, og en selskapsskatt som er på samme nivå som inntektsskatten bidrar til det. Vi må både skape og dele, sier hun i en kommentar til Dagbladet.

- Arbeiderpartiets forslag til skatteopplegg har i tillegg en tydelig profil på rettferdig fordeling, ved at de med høye inntekter og formuer ville betalt mer enn i dag, tilføyer Tajik.

Også SVs alternative modell har høyere skattesatser for de som tjener mest enn regjeringens opplegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling