Skroter de fleste tiltak

Regjeringen fjerner «de aller fleste nasjonale smitteverntiltak» lørdag klokka 16.00

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 69.46% Første dose: 78.26%

Regjeringen holder pressekonferanse om coronasituasjonen fredag ettermiddag klokka 12.30.

- Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag. Fra i morgen klokka 16 fjerner vi de aller fleste nasjonale smitteverntiltakene, sier statsminister Erna Solberg (H).

Det er altså en normal hverdag med økt beredskap som iverksetter klokka 16 lørdag.

- Coronaviruset kommer til å være iblant oss også framover. Men vaksinasjonen har i stor grad tatt brodden av pandemien, sier Solberg.

Hun sier både smittetall og sykehusinnleggelser går nedover.

- De fleste kommunene opplever at de har kontroll på situasjonen.

Nye råd og regler

Regjeringen melder i en pressemelding at følgende regler og råd gjelder i «en normal hverdag med økt beredskap»:

  • Alle restriksjoner innenlands fjernes, med unntak av kravet om å gå i isolasjon hvis du er syk med covid-19. Dette gjelder fra og med lørdag 25. september kl. 16.
  • Meteren gjelder ikke lenger.
  • Regjeringen opphever begrensningene på hvor mange som kan være sammen på arrangementer.
  • Det er slutt på krav om bordservering og innslippsstopp.
  • Du må fremdeles isolere deg dersom du blir smittet med covid-19. Regjeringen understreker at dette ikke er en anbefaling, men en regel man kan få bot for å bryte. Samtidig reduseres isolasjonstida for smittede.
  • Uvaksinerte som bor sammen med en som er blitt smittet, anbefales å teste seg eller gå i karantene - uavhengig av om man får symptomer. Øvrige uvaksinerte nærkontakter plikter ikke å gå i karantene, men oppfordres til å teste seg.

Ved symptomer på luftveisinfeksjon, oppfordres alle til å teste seg. Dette gjelder også vaksinerte.

SLUTT: Helse og omsorgsminister Bent Høie fjerner regelen om en meters avstand. Vis mer

Normal skolehverdag

Elever, barn og ansatte i skoler og barnehager går en normal hverdag i møte, ifølge regjeringen. Trafikklysmodellen kan imidlertid brukes i helt spesielle tilfeller, som hvis det hvis det oppstår store og uoversiktlige smitteutbrudd.

- Hovedregelen er vanlig drift av barnehager og skoler. Selv om vi mener det er trygt å fjerne de aller fleste smitteverntiltakene nå, vil myndighetene følge nøye med på smitteutviklingen og gjøre endringer raskt hvis det blir behov for det, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) i en pressemelding.

Fra og med 11. oktober gjelder de vanlige fraværsreglene i skolen.

Fraråder «nasjonal gigafest»

- Jeg er lettet over at befolkningen nå kan slippe en hel masse restriksjoner, som vi har hatt i nesten halvannet år. Jeg tror mange vil føle en slags indre glede over at man nå har en større frihet i hverdagen igjen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog til Dagbladet etter fredagens pressekonferanse.

Samtidig minner han om at pandemien ikke er over, og at noen fremdeles er mindre beskyttet.

- Jeg tror ikke vi skal oppfordre til en nasjonal gigafest i morgen. Vi må bruke hodet litt i de situasjonene vi går inn i den nærmeste framtida også. Men det er altså mye større muligheter for å ha arrangementer, gå på restaurant, danse og glede seg over de tingene vi er vant til, sier han - og minner samtidig om at det fremdeles kan være lokale råd i ulike kommuner.

- Hva er galt med en gigafest allerede i morgen klokka 16.00?

- Det er ikke noe galt med det, men vi er fremdeles i en situasjon der det er en del smitte. Vi ønsker ikke at det skal eskaleres mest mulig. Men med en nokså normal overgang, tenker jeg at dette skal gå riktig bra.

- Politisk beslutning

Selv planlegger Guldvog å markere gjenåpningen med en hyggelig middag med familie og venner, forteller han.

- Når forsto du at det kunne bli gjenåpning allerede lørdag klokka 16.00?

- Det er en politisk beslutning. Så jeg visste egentlig ikke dette før i går, for det var i går at dette ble vedtatt i regjeringen. Beslutningen har ligget usikker fram til da.

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter at beslutningen ble tatt i regjeringskonferanse torsdag.

- Men vi har antatt at det ville bli denne uka eller neste uke, basert på vaksinasjonsgraden. Og så falt smittetallene ganske raskt for to uker siden. De toppet seg for tre uker siden, og så falt de ganske raskt nedover. Da lå det an til det, sier hun til Dagbladet.

- Tida er inne

Tidligere fredag ble det kjent at Helsedirektoratet og FHI har anbefalt regjeringen å gå til neste trinn i gjenåpningsplanen i månedsskiftet september/oktober.

Solberg sier regjeringen fikk rådet på mandag, og at den positive utviklingen utover uka har ført til at de mener tida nå er inne.

- Selv om vi nå går over til en normal hverdag, må de som ikke er vaksinert melde seg for vaksine, sa hun under pressekonferansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer