Skroter fraværsgrensa – vil ha «regelverk for nærvær»

Arbeiderpartiet har vedtatt å skrote fraværsgrensa. Statsminister Jonas Gahr Støre vil erstatte den med et «regelverk for nærvær». – Tåkeprat, mener Høyre.

GRILLET OM GRENSA: Jonas Gahr Støre under Stortingets muntlige spørretime onsdag, der han blant annet fikk spørsmål om vrakingen av fraværsgrensa i Videregående skole. Foto: Terje Pedersen / NTB
GRILLET OM GRENSA: Jonas Gahr Støre under Stortingets muntlige spørretime onsdag, der han blant annet fikk spørsmål om vrakingen av fraværsgrensa i Videregående skole. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Arbeiderpartiets landsmøte vedtok forrige helg å skrote fraværsgrensen i Videregående skole. Regelen, som innebærer at elever ikke får karakterer i et fag dersom de har mer enn 10 prosents fravær, ble innført av Solberg-regjeringen i 2016.

Dagens fraværsregler vil gjelde også kommende skoleår, men Utdanningsdirektoratet er allerede i gang med et nytt regelverk.

Spørsmålet er akkurat hva som skal komme isteden.

I Stortingets spørretime i går, sa statsministeren blant annet at «vi skal ha regler», og «målet er at elevene skal være på skolen».

- For meg høres det ut som du vil ha en fraværsgrense, bare en annerledes en?

- Vi vil ha et regelverk for nærvær. Som sikrer det. Som oppmuntrer til ikke å ha unødvendig fravær, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

NÆRVÆRENDE: Statsminister Jonas Gahr Støre under besøk på Kuben Videregående Skole i Oslo i fjor høst. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
NÆRVÆRENDE: Statsminister Jonas Gahr Støre under besøk på Kuben Videregående Skole i Oslo i fjor høst. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Vil skjerme fastlegene

Arbeiderpartiet stemte for fraværsgrensa da den ble innført.

- Men vi ser også, og lytter til at det er mange urimelige utslag av denne rigide ordningen. Elever kan miste skoleår igjennom tilfeldigheter, sier Støre.

Statsministeren trekker blant annet fram at fraværsgrensen har ført til økt pågang til fastlegene, som må sykmelde elever med milde symptomer.

- I en situasjon der 215.000 nordmenn mangler fastlege er dette dårlig bruk av ressursene, sier Støre til Dagbladet.

- Tåkeprat

Jan Tore Sanner (H), som var kunnskapsminister fra 2018 til 2020, tok opp saken i den muntlige spørretimen i Stortinget i går. Han er ikke imponert over Støres ambisjon om et «regelverk for nærvær».

- Det er tåkeprat. De vet åpenbart ikke hva de vil. Jeg så at lærerorganisasjonene reagerte kraftig på usikkerheten skolene nå kastes ut i. Vi så jo i fjor hva de førte til når de suspenderte fraværsgrensen og droppet eksamen. Det var tomme pulter, sier Sanner til Dagbladet.

Under spørretimen trakk Sanner fram Fafos evaluering, som viser at fraværet i Videregående skole sank med 27 prosent etter at fraværsgrensa ble innført, og at karakterene ble bedre.

Statsministeren anerkjente tallene fra rapporten, men fastholdt at dagens regler er for rigide og byråkratiske.

- Vi må trekke lærdom, og se hvordan ordningen kan gjøres mer fleksibel, mer treffsikker, sa Støre under spørretimen.

- Rammer de svakeste

Jan Tore Sanner frykter at en utvanning av fraværsgrensa vil ramme de svakeste elevene.

- Har du en mor og far som passer på at Ola kommer på skolen, er ikke dette noe stort problem. Men der mor og far ikke følger opp er det annerledes. Da risikerer du å ramme dem som har de største utfordringene, sier Sanner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer