NH90-helikoptrene:

Skroter kontrakt: - Endelig

Den tidligere toppoffiseren i Sjøforsvaret, Jacob Børresen, mener det er på høy tid at Norge terminerer kontrakten

HELIKOPTER: Fredag 10. juni bekreftet forsvarsminister Bjørn Arild Gram at kontrakten om leveranse av NH90-helikoptre skrotes - nå krever regjeringen tilbake milliardsum. Video: Regjeringen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi skulle gjort dette for mange år siden. Det er godt at vi endelig fikk det til.

Det sier den pensjonerte flaggkommandøren, Jacob Børresen til Dagbladet, etter at forsvarsminister Bjørn Arild Gram fredag morgen kunngjorde at Norge hever kjøpet av NH90-helikoptrene.

Leveransene av NH90 har vært preget av kraftige forsinkelser siden kontrakten ble signert tilbake i 2001, og myndighetene vil kreve tilbake de fem milliardene de har betalt, i tillegg til renter og utgifter.

- Helt avgjørende

Børresen forklarer at et operativt kamphelikopter vil være helt sentralt for at fregattene til kystvakta skal få full uttelling.

- Det er en helt avgjørende forutsetning for at fregattene skal fungere til det de egentlig er ment for, nemlig å bekjempe ubåter.

Han legger også til at beslutningen ikke vil få noen akutte følger, da NH90-helikoptrene så langt ikke har blitt levert etter den standarden som var planlagt.

- Noe av det som har bidratt til å komplisere saken, er at man har stilt egne og spesifiserte, norske krav til helikoptrene. Da blir det fort veldig dyrt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer