Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Helse Sør-Øst:

Skroter milliardavtale - helsepenger renner ut etter IT-avsløring

Helse Sør-Øst vil stoppe lekkasjer av pasientdata til Malaysia, India og Bulgaria.

ADM. DIREKTØR: Cathrine Marie Lofthus i Helse Sør-Øst dropper IT-avtale i milliardklassen. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
ADM. DIREKTØR: Cathrine Marie Lofthus i Helse Sør-Øst dropper IT-avtale i milliardklassen. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Helse Sør-Øst har bestemt seg for å droppe milliardavtalen om å outsource IT-systemene i helseforetaket, ifølge NRK.

Kanalen skriver at styret i Helse Sør-Øst har besluttet å avbestille hele kontrakten om utflagging av IKT-infrastruktur med selskapet DXC.

Det er ett år siden NRK avslørte at IT-arbeidere i blant annet Malaysia, India og Bulgaria hadde tilganger til pasientdata, selv før formell overtakelse av IT-systemene.

Dette var i strid med alle løfter som var gitt til Stortinget, og umiddelbart ble hele avtalen satt i bero.

Koster dyrt

På et styremøte torsdag ble det vedtatt at man nå skal skrote hele avtalen, noe som trolig kommer til å koste dyrt. Det er helseforetaket Sykehuspartner HF, som har hatt ansvar for kontrakten.

Der har Gro Jære vært adm. direktør siden juni 2017.

TIDLIGERE SJEF FOR NORGES BANK: Svein Gjedrem er nå styreleder i Helse Sør-Øst. Foto: Aleksander Andersen, NTB Scanpix .
TIDLIGERE SJEF FOR NORGES BANK: Svein Gjedrem er nå styreleder i Helse Sør-Øst. Foto: Aleksander Andersen, NTB Scanpix . Vis mer

- Sykehuspartner skal nå forhandle med DXC. Det vil bli avklart mulig gjenbruk av arbeidet og de investeringer som er utført fram til prosjektet ble stilt i bero.

- I 2017 ble det avskrevet 112 millioner kroner som tap i regnskapet. Vi regner med ytterligere avskriving i 2018, skriver helseforetaket i en pressemelding.

- Risikobildet vesentlig endret

Styreleder Svein Gjedrem sier at det er for tidlig å si noe om de endelige økonomiske konsekvensene før man er ferdig med forhandlingene.

Avgjørelsen om å gå ut av avtalen begrunnes blant annet med at «risikobildet for tjenesteutsetting har endret seg vesentlig siden kontrakten ble inngått».

- Både Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Politiets sikkerhetstjeneste viser til økt risiko for cyberangrep og endret trusselbilde for datasikkerhet. Datainnbruddet i Helse sør-øst i januar illustrerer dette. Ny sikkerhetslov kan gi ytterligere krav til sikkerhet, skriver Helse sør-øst.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media