Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

MDG vil endre ledermodell

Skroter talspersonene

Miljøpartiet De Grønnes medlemmer har avgjort at partiet skal skrote dagens ledermodell med to nasjonale talspersoner.

SKAL BLI EN: Une Bastholm og Arild Hermstad blir de siste nasjonale talspersonene i Miljøpartiet De Grønne. Fra 2020 skal MDG få én partileder som andre partier. Foto: Mats Rønning / NTB Scanpix
SKAL BLI EN: Une Bastholm og Arild Hermstad blir de siste nasjonale talspersonene i Miljøpartiet De Grønne. Fra 2020 skal MDG få én partileder som andre partier. Foto: Mats Rønning / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet skal partiet gå over til å ha én partileder, slik de øvrige partiene har. Spørsmålet har vært ute til elektronisk avstemming blant medlemmene og nå er resultatet klart:

62 prosent ønsker en modell med én partileder og én nestleder, mens 34 prosent ville beholde dagens modell med to talspersoner.

Totalt deltok 4 088 av 6 665 stemmeberettigede i undersøkelsen. For at avstemningen skulle være gyldig måtte minst 50 prosent av medlemmene delta.

- Jeg er glad for at avstemningen fikk så stor oppslutning. Dette betyr at MDGs landsmøte vil velge én partileder og én nestleder når valgperioden til dagens talspersoner går ut i 2020, sier MDGs fungerende partisekretær Torkil Vederhus til Dagbladet.

- MDG skal fortsatt være et parti hvor likestilling og maktspredning er sentrale verdier. Det skal vi bevare og forsterke framover, selv om vi nå går fra to talspersoner til én leder, fortsetter han.

To kandidater

Stortingsrepresentant Une Aina Bastholm er en åpenbar favoritt til rollen som partileder i MDG. Hun har ønsket en slik endring.

– Det er folkene som besitter vervene som er det viktigste, men summa summarum så mener jeg at en partiledermodell vil være enklere for oss. Jeg mener også det i en del sammenhenger vil være mer demokratisk, for du velger hvem som i bestemte sammenhenger skal ha det siste ordet, sa Bastholm til NTB under MDGs landsmøte i vår.

Også den nye mannlige nestlederen Arild Hermstad er en mulig kandidat til vervet som partileder. Han har i likhet med sin forgjenger, MDGs første stortingsrepresentant Rasmus Hansson, tatt til orde for å endre ledermodell. Men på grasrota i partiet - ikke minst blant veteranene - ligger det langt inne å endre et av MDGs fremste særmerker.

Først i 2020

Erfaringer med personstrid og uenighet helt i toppen av partiet veide inn på vurderingene til Hansson, noe han var åpen om under landsmøtet på Fornebu i vår.

- Alt i alt er risikoen for partiet mindre med en tradisjonell ledermodell. For hvis det skjærer seg i toppen, så har du én leder som har mandat til å fatte beslutninger og ta partiet videre, sa Hansson.

Ifølge MDG er det ikke registrert noen uregelmessigheter underveis i avstemningen. Alle stemmeberettigede medlemmer har fått mulighet til å stemme, og varsel på epost og sms flere ganger hvis de ikke har stemt, opplyser partiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!