Klimaendringer

Skrotet klima­redningspakke - byrådet oversvømt

Knappe to minutter etter at byrådet i Veneto, Italia, avviste plan for å bekjempe klimaendringer, ble lokalet oversvømt.

VENEZIA: Den historiske byen Venezia opplever nå sin verste oversvømmelse på 50 år. Da byrådet skulle stemme over en klimapakke, kom skjebnen med et stikk. Video: CNN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like etter at byrådet i Veneto, Italia, avviste en plan for å bekjempe klimaendringer og håndtere klimakrisen, ble hele lokalet oversvømt for aller første gang.

Venezia har denne uka blitt rammet av den verste oversvømmelsen på over 50 år, og ordføreren Luigi Brugnaro hevder at dette skyldes nettopp klimaforandringer, og at han kommer til å spørre regjeringen om hjelp til å dekke kostnadene som vil påløpe som følge av oversvømmelsen:

- Vi må hjelpe hverandre. Vi må stå samlet for å møte denne situasjonen, som er et resultat av klimaendringene, sa borgermesteren tidligere denne uka.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Oversvømt to minutter etter

Det regionale byrådet, som ligger like i nærheten av byens største kanal ved Palazzo Ferro Fini, begynte å ta inn vann rundt klokka 22 på tirsdag kveld - samtidig som medlemmene var i gang med å diskutere budsjettet for 2020.

Dette uttaler Andrea Zanoni, en medlem av byrådet og leder for miljøkomiteen, ifølge CBS News.

I en Facebook-post skriver Zanoni at bygget «ironisk nok ble oversvømt knappe to minutter etter at partiene besluttet å avvise planen om å sette i gang tiltak mot klimaendringer».

- Ingen konkrete tiltak

Han legger til at budsjettet ikke inneholder noen konkrete tiltak for å redusere klimaforandringer, og at alle endringene i lovverket som ble lagt fram, som å introdusere elektriske istedenfor dieseldrevne busser og redusere bruk av plast, ble blankt avvist.

Zanoni gir skylden til Luca Zaia, den regionale presidenten i Veneto, for å ha «presentert et budsjett uten noen konkrete tiltak for å håndtere klimaendringene», skriver CBS News.

<strong>FLOM:</strong> En papirbåt seiler over Markusplassen tidlig fredag morgen. Foto: Luca Bruno / AP / NTB Scanpix
FLOM: En papirbåt seiler over Markusplassen tidlig fredag morgen. Foto: Luca Bruno / AP / NTB Scanpix Vis mer

På fredag meldte ordføreren i Venezia at det ikoniske Markusplassen stenges etter mer flom, ifølge AFP News. Dette er tredje dagen på rad med storflom i den norditalienske byen

Unntakstilstand

Italias historiske kanalby ligger like over havnivået, noe som fører til at byens gater og fortau blir våte når det er høyvann. Denne uka sto vannivået likevel nesten to meter over det vanlige nivået.

Det er bare én gang tidligere i moderne tid at vannstanden har vært så høy i den italienske byen, og det var i november i 1966.

Den gang steg vannet 1,94 meter. Tirsdag var vannstanden 1,87 meter.

Tidevannsbølgen har satt boliger, butikker og berømte monumenter under vann, og minst én person har omkommet som følge av oversvømmelsen.

«Et stikk i hjertet»

- En apokalypse, sier Antonella Rossi, som eier en smykkebutikk i nærheten av Markusplassen, til The Guardian.

Statsminister Giuseppe Conte beskriver situasjonen i den historiske byen som «et stikk i hjertet av landet», og kalte torsdag inn til en regjeringskonferanse hvor han erklærte unntakstilstand.

Etter møtet sa han at regjeringen umiddelbart utbetaler 20 millioner euro i nødbevilgning til å håndtere oppgavene det haster aller mest med etter flommen som la byen under vann tirsdag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer