- Skru av kameraet! Dette er for følelsesladd

Nelson Mandela ligger nå på likstrå. Det får mange sør-afrikanere til å knekke sammen i gråt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PRETORIA (Dagbladet): Allerede klokka 6.30 i morges kom den 23-årige selgeren Kamogelo Makena og hans to venner til Union building i Pretoria, der Nelson Mandela etter planen skal ligge på likstrå i tre dager.

- Da var det allerede mange folk her. Vi ønsker å ta et siste farvel til vår kjære far, sier Makena.

Spesiell dag Så blir han stille. Kjemper med tårene og ber oss skru av kameraet.

BEVEGET: Den 23-årige selgeren Kamogelo Makena kom til presidentpalasset i Pretoria i dag tidlig, for å vise Nelson Mandela en siste ære. - Det er tøft. Min far og min lærer er død, sier han og blir stille. Alle foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
BEVEGET: Den 23-årige selgeren Kamogelo Makena kom til presidentpalasset i Pretoria i dag tidlig, for å vise Nelson Mandela en siste ære. - Det er tøft. Min far og min lærer er død, sier han og blir stille. Alle foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi vil aldri få en mann som Mandela igjen. Jeg er trist, sier han med lav stemme.

Litt lenger nedi gata står Christina Ratlebyana (47) og dattera Thato (15). De to kommer fra et lite sted 55 kilometer unna Pretoria og stod opp mens det ennå var mørkt. Mens dattera Thato snakker, bryter mor Ratlebyana ut i gråt. Det gjør også en rekke damer som står og ser på.

RØRTE OG SPENTE: Thato Ratlebyana (15), hennes mor Christina Ratlebyana, Stephine Mafahla (72) og Ann Oliva Long (49) dro til Pretoria mens det ennå var mørkt. - Nå må vi leve som Mandela og føre hans arv videre, sier kvinnene.
RØRTE OG SPENTE: Thato Ratlebyana (15), hennes mor Christina Ratlebyana, Stephine Mafahla (72) og Ann Oliva Long (49) dro til Pretoria mens det ennå var mørkt. - Nå må vi leve som Mandela og føre hans arv videre, sier kvinnene. Vis mer

Siden Nelson Mandela døde torsdag kveld i forrige uke, har sør-afrikanere flest fortalt at de er glade, fordi Nelson Mandela endelig er fri. Men nå vet folk vet at de i løpet av noen timer kan få se sin døde leder på likstrå. Da synes følelsene å få fritt leide.

- Jeg er så takknemlig for Mandela. Han lærte oss at vi aldri skal hate, og at alle mennesker er like. Vi vil aldri få noen som han, sier hun.

- Jeg kan bli Mandela Dattera Thato overtar.

FRA AUSTRALIA:  Da den australske flyvertinnen Sandy Pentecost (53) fikk høre om Nelson Mandelas død, var hun i Singapore. - Jeg sjekket med en gang om det var mulig at jeg kunne fly hit til Sør-Afrika. I går var jeg på minnestunden, og i dag skal jeg inn og ta avskjed med verdens største leder gjennom tidene, forteller hun.
FRA AUSTRALIA: Da den australske flyvertinnen Sandy Pentecost (53) fikk høre om Nelson Mandelas død, var hun i Singapore. - Jeg sjekket med en gang om det var mulig at jeg kunne fly hit til Sør-Afrika. I går var jeg på minnestunden, og i dag skal jeg inn og ta avskjed med verdens største leder gjennom tidene, forteller hun. Vis mer

- Jeg er ikke enig. Jeg mener at vi alle mennesker kan bli en Mandela. Det handler om å gå inn i seg selv, sier hun.

- Så kanskje du kan bli Sør-Afrikas nye Mandela? Lurer Dagbladet.

STENGTE GATER:  Ingen biler eller motorsykler får lov å bevege seg i kvartalene rundt presidentpalasset i Pretoria i dag. Der ligger nå Nelson Mandela på likstrå.
STENGTE GATER: Ingen biler eller motorsykler får lov å bevege seg i kvartalene rundt presidentpalasset i Pretoria i dag. Der ligger nå Nelson Mandela på likstrå. Vis mer

- Ja, det kan jeg, sier hun med bestemt mine.

Høy sikkerhet Alle gatene rundt Union building i Pretoria er stengt for biltrafikk. I tillegg flyr militærhelikoptre kontinuerlig over byen. Fra klokka 08.00 til klokka 12 er det Nelson Mandelas familie som har en privat minnestund med sin far. Deretter åpnes likstrået for sør-afrikanere flest.
De ivrigste var på plass klokka 05 i morges, for å sikre seg tilgang.

- Vi kom her 6.30, men jeg antar at vi minst må vente fem-seks timer, sier Kamogelo Makena.

Han har hørt på radio at arrangørene av likstrået anslår at rundt 2000 personer vil få se Nelson Mandela hver time. I dag kan folk se Mandela fra 12-17. Så kjøres Mandela tilbake til sykehuset. I morra og fredag skal folk etter programmet få se sin frigjøringshelt fra åtte om morgenen til 17. Så stenges dørene.

Søndag er det så begravelse i Nelson Mandelas hjemby Qunu.