Skrubben får bo på Østlandet

Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark må belage seg på å huse flere familiegrupper av ulv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går fram av regjeringens soneplan, som blir vedtatt i løpet av få dager uten stortingsbehandling.

Statssekretær i Miljøverndepartementet Stein Lier-Hansen bekrefter overfor Dagbladet at det nye forvaltningsregimet for ulv på det nærmeste er klart for vedtak. Planen blir iverksatt fra midten av mai.

- Et hovedpoeng er å gjøre vedtaket gjeldende for årets beitesesong. Da er det ikke stort mer tid igjen, sier Lier-Hansen. Fra jobben som direktør i Direktoratet for naturforvaltning kjenner han arbeidet med planen svært godt.

Må belage seg

Lier-Hansen gjør det klart at store deler av østlandsområdet fra nå av må belage seg på å ha faste innslag av ulv:

- Det sørøstlige Hedmark, det østlige Akershus og Østfold skal ikke være alene om å huse ulvestammen vår. Det har aldri vært meningen. Men vi ønsker ikke ulveetableringer i det nordlige Hedmark, og ikke vest for Glomma i dette fylket. Det skal heller ikke etableres ulv på Vestlandet eller i tamreinsområder. Det ligger i kortene at hele Akershus medregnet Oslo og nabofylkene Buskerud, Vestfold og Telemark må huse ulv.

Reaksjoner

Deler av Aust-Agder vil trolig inngå i ulveområdet.

Sonevedtaket vil vekke sterke reaksjoner. Det er Miljøverndepartementet forberedt på.

Statssekretær Lier-Hansen sier til Dagbladet at ulveregimet skal prøves denne sesongen, slik at erfaringene kan høstes parallelt. Høringssvarene fra bønder, lokalbefolkning og naturvernorganisasjoner vil danne grunnlaget for justeringer til et permanent regime.

Lovendringen som nå sikrer at ulv på uønsket område kan avlives før noen skade er voldt, vil være et viktig redskap i forvaltningen.

VARGEN BLIR: Nå må østlandsbefolkningen belage seg på å dele naturen med ulven.