Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skrudde av telefonene sine drapsnatta

Politiet tror at alle de tre mennene som er siktet for drapet på Mohammad Arshad (52) i Oslo skrudde av mobiltelefonene sine for å skjule hvor de befant seg.

- GIKK UNDER JORDA: Politiet tror de tre drapssiktede mennene avtale å skru av telefonene i forbindelse med overfallet på Manglerud. Foto: Daniel Laabak / Politiet
- GIKK UNDER JORDA: Politiet tror de tre drapssiktede mennene avtale å skru av telefonene i forbindelse med overfallet på Manglerud. Foto: Daniel Laabak / Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips om drapssaken? Ring 24 00 00 00, send epost til 2400@db.no eller send sms direkte til journalisten: 412 15 090.

(Dagbladet): Etter det Dagbladet forstår hevder de drapssiktede mennene at de ikke engang var på Manglerud da restauranteieren Mohammad Arshad (52) ble overfalt og påført dødelige hodeskader natt til 28. september.

Samtidig skal enkelte venner av mennene i avhørt ha gitt noen av dem tilsynelatende alibi, men politiet tror de aktuelle forklaringene er konstruerte. Kilder i gjengmiljøene hevder overfor Dagbladet at flere personer skal ha fått tilbud om penger for å lyve til politiet.

Drapsetterforskerne mener også at de siktede bevisst har prøvd å unngå avgjørende elektroniske spor.

- Tekniske undersøkelser Etter det Dagbladet erfarer skal politiet ha dokumentert at alle de tre siktede skrudde av mobiltelefonene sine omtrent samtidig i tidsrommet rundt drapet. Det har i så fall hindret at basestasjoner eller GPS fanget opp bevegelsene deres i de kritiske nattetimene.

Dagbladet har tidligere skrevet at noen av mennene som raskt ble nevnt som mulige gjerningsmenn, ikke var å finne da bevæpnede politimannskaper kjørte ut til boligene deres drapsnatta.

Politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen vil ikke kommentere telefonbevisene eller påståtte alibier, utover at det er sentralt å kartlegge hvor de siktede befant seg.

- Vi undersøker alle interessante personer - hvor de har vært i og rundt det aktuelle tidsrommet. Det skjer blant annet ved tekniske undersøkelser, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere om politiet mener å ha knyttet de siktede til Manglerud. Ifølge Oslo tingrett har etterforskerne «få konkrete bevis fra åstedet».

- Dette er en kompleks sak med veldig sammensatt bevisførsel, sier politiadvokaten.

- Ville blitt fullt i arresten Advokat John Christian Elden, som er forsvarer for den siktede 30-åringen som sitter fengslet i Oslo, mener fravær av telefonaktivitet ikke kan bevise noe i drapssaken.

- Hvis politiet skulle arrestert alle som ikke brukte telefonene sine en bestemt natt, ville arresten blitt full. Jeg noterer meg også at retten påpeker at det er få konkrete bevis, sier Elden til Dagbladet.

Han tror klienten kan bli sjekket ut av saken.

DREPT: Mohammad Arshad var en høyt respektert restauranteier og familieoverhode. 52-åringen skal i ukene før drapet ha prøvd å megle i konflikter mellom et gjengmiljø og en person han kjente godt.
DREPT: Mohammad Arshad var en høyt respektert restauranteier og familieoverhode. 52-åringen skal i ukene før drapet ha prøvd å megle i konflikter mellom et gjengmiljø og en person han kjente godt. Vis mer

- Ut fra hva politiet har lagt fram, er vi langt unna noen overbevisning om at de har rett person i varetekt. Vi håper de påskynder etterforskningen slik at varetekten snart kan opphøre, sier Elden.

Politiet har tidligere beskrevet bevismaterialet som svært omfattende, men holder kortene tett til brystet.

- Vi har gjort veldig interessante beslag, men jeg kan ikke gå inn på hva det dreier seg om. Generelt har vi mye etterforskningsmateriale å gå gjennom, sa Ingebrigtsen etter et fengslingsmøte for to uker siden.

Mener fem menn står bak For to uker siden bekreftet politiet overfor Dagbladet at etterforskerne tror ytterligere personer var involvert i drapet. Etter at den siktede 28-åringen som ble pågrepet i Spania denne uka ble utlevert og fengslet i Oslo, ble det kjent at det kan dreie seg om så mange som fem menn.

«De bevis aktor har fremlagt er mange (91 vitneforklaringer så langt), og det gjenstår fortsatt etterforskning. I tillegg er en siktet er forsvunnet, og det er mistanke om at ennå en eller to til kan være involvert», heter det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

- Vi mener det er flere enn de siktede som er involvert i dette. Vi forsøker å avklare hvem det dreier seg om, sa politiadvokat Hans-Christian Ingebrigtsen  til Dagbladet 9. november.

Dt to siktede som er pågrepet sitter fengslet i fullstendig isolasjon med brev-, besøks- og medieforbud.

«Retten ser det som avgjørende for den videre etterforskningen i denne alvorlige saken, at de siktede kan holdes atskilt når videre avhør foretas, og ikke får kommunisert med hverandre og vitner før politiet begynner å konfrontere med etterforskningsopplysninger», heter det i den siste kjennelsen.

Den siste siktede befinner seg trolig ennå i Pakistan, og er internasjonalt etterlyst.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media