STORHANDEL: Planen er at Norge skal kjøpe 52 F-35 jagerfly. Her er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og tar imot de første norske flyene.  Foto: NTB
STORHANDEL: Planen er at Norge skal kjøpe 52 F-35 jagerfly. Her er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sammen med forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og tar imot de første norske flyene.  Foto: NTBVis mer

Skrudde ned jagerfly-prisen

Svarte Stortinget med en høyst usikker pris. Og i en hemmelig FFI-rapport anslås en pris som er 14 milliarder kroner høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvor mye de nye jagerflyene F-35 vil koste, er et spørsmål med mange svar. Regningen fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin er ikke endelig fastsatt. Norge er en partner i programmet, så prisen avhenger av de faktiske utgiftene til konstruksjon og produksjon. I tillegg skal flyene betales i dollar, og vekslingskursen svinger. De siste årene har den utviklet seg i norsk disfavør.

Alle disse usikkerhetsmomentene gjør at kostnadsrammen for anskaffelsen ble anslått med en fastsatt sikkerhetsmargin. Den sikkerhetsmarginen som ble brukt da flyene ble bestilt i 2012 kalles P85, og betyr at det var 85 prosent sikkert at prisen blir på 81,6 milliarder kroner eller lavere.

Stortinget behandler nå Langtidsplanen for Forsvaret og Senterpartiet har stilt spørsmål om hva som er det siste anslaget for innkjøpskostnader for kampflyene.

I sitt svar skriver forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) at årets analyse viser at forventet kostnad er 80,2 milliarder kroner. Med Søreide opererer i svaret med en usikkerhet på P50, hvilket betyr at det er like sannsynlig at sluttsummen blir høyere som at den blir lavere enn dette beløpet. Dagbladet har spurt Forsvarsdepartementet om hva forventet kostnad vil være med 85 prosents sikkerhet, men det har ikke departementet svart på. Det vil nødvendig vis være en del høyere enn de 80,2 milliardene Søreide oppgir til Stortinget

- Det er ganske ille dette her. Når de ikke opererer med samme grad av sannsynlighet er det fristende å si at de trikser med tallene, sier Liv Signe Navarsete (Sp), som sitter i forsvars- og utenrikskomiteen.

Epler og pærer

KRITISK: Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete mener Regjeringen nå må legge fram alt grunnlagsmateriale for Langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
KRITISK: Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete mener Regjeringen nå må legge fram alt grunnlagsmateriale for Langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Hun understreker at rammen er gitt med 85 prosents sannsynlighet og at det da er naturlig å forvente at de oppdaterte anslagene av prisen gis med samme grad av sannsynlighet.

- Stortinget sa i 2012 at sannsynlighetsgraden skulle være 85 prosent. Det er veldig stor forskjell på 85 og 50 prosent, sier hun.

I en e-post til Dagbladet skriver kommunikasjonsrådgiver Endre Lunde i kampflyprogrammet dette:

- Når vi nå sammenligner kostnadsrammen (P-85) og det oppdaterte anslaget på P-50-verdien til Stortinget , så er det rett og slett for at Stortinget skal kunne se hvordan vi per i dag med størst sannsynlighet ligger an sammenlignet med kostnadsrammen de gav oss i 2012. Som du ser er vi fortsatt innenfor selv med dagens valutakurs.

- Verre og verre

Men det finnes enda flere måter å beregne prisen på de nye jagerflyene. I en hemmelig rapport fra Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), som Dagbladet har tilgang til, settes prisen for materiell-investeringene til de nye jagerflyene til 94,6 milliarder kroner. Denne prisen er beregnet med en sannsynlighet på P50, altså er det like sannsynlig at sluttsummen blir høyere som at den blir lavere. Tallet er dermed direkte sammenliknbart med de 80,2 milliardene Søreide oppgir til Stortinget.

Men tallet Søreide ga til Stortinget gjelder ikke for hele Langtidsplanens periode, men bare for perioden fram til 2025. Det er da kampflyanskaffelsen skal være avsluttet. Langtidsplanen går fram til 2034. Utgifter til nytt utstyr og oppgraderinger i perioden 2025-2034 er dermed ikke med i prisen Søreide oppga til Stortinget.

- Når vi i arbeidet med en langtidsplan og spør om investeringskostnader, så sier det seg selv at vi ber om hva dette vil koste i hele perioden - ikke bare fram til 2025. Med det svaret de gir framstår hele investeringen som rimeligere enn den egentlig er, sier Navarsete.

Historisk satsing

For tirsdag skrev Dagbladet om hvordan forsvarsminister Søreide ikke vedkjente seg en FFI-rapport Venstre spurte om. Det viste seg at det finnes et dokument med det navnet Venstre oppga, men at dette ikke har status som en rapport. I går avslørte Dagbladet at det Forsvaret som ble beskrevet i Stoltenberg-regjeringens langtidsplan faktisk er et dyrere og mer omfattende forsvar enn det som er lagt fram i Søreides nye langtidsplan. Likevel kalte hun planen «en historisk satsing på Forsvaret», da den ble lagt fram. Statssekretær Øystein Bø viser til at Stoltenberg-regjeringens langtidsplan var underfinansiert.

- Dette blir verre og verre. Den eneste muligheten nå er at alt kommer på bordet. Det er det eneste som duger. Vi er kommet til det punktet at regjeringen må offentliggjøre alt grunnlagsmateriale, sier Navarsete.