Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Skrue» dukket aldri opp i Oslo tingrett

- Han kommer ikke, sier forsvarer Øystein Storrvik. Politiet har funnet flyreise til Dubai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 09 i dag i sal 317 i Oslo tingrett ble det klart for alle at heleritiltalte Imran Saber (36), kjent som «Skrue» i de kriminelle miljøene, ikke hadde noen intensjon om å møte i rettssaken mot ham.

Saken mot Saber og hans mor og bror blir nå utsatt til oktober i år, besluttet Oslo tingrett.

- Han kommer ikke, slo forsvarer Øystein Storrvik fast overfor aktor like før rettsmøtet startet.

- Jeg kan ikke se Imran Saber her, konstaterte dommeren da han ankom salen.

- Han kommer ikke. Det er ikke noe nytt siden i går, gjentok Storrvik. 

Dro til Dubai i desember Dagbladet skrev i går at Saber nylig dro til Dubai og at han trolig ennå oppholder seg der, sammen med blant andre en annen straffedømt nordmann. De arabiske emirater er regnet som en frihavn for norske kriminelle, da det i praksis ikke er noen fare for å bli utlevert til Norge

Aktor begjærte umiddelbart saken utsatt da det ble endelig konstatert at hovedmannen ikke er å finne.

- Det har heller ikke tilkommet politiet noen nye opplysninger. Jeg har vært i kontakt med stevnekontoret og fått bekreftet at Saber tok fly til Dubai og ankom der 10. desember. Men vi er ikke kjent med noen hjemreisedato. Vi er ikke kjent med hvor han skal være nå eller om han har noen intensjon om å komme hit, sa Riegels i retten.

- Jeg forstår det som at det er minimal sjanse for at Saber kommer senere i saken?, spurte dommeren henvendt mot Storrvik.

- Den er ikke-ekstisterende nå, kan man si, innenfor den tidsrammen som er skissert, svarte Sabers forsvarer.

Kan bli pågrepet I går opplyste Riegels at oslopolitiet nå vurderer å etterlyse Saber for pågripelse.

- Hvis han ikke møter frivillig klokka ni vil trolig hele saken bli utsatt til en ny dato. Imran Saber vil da mest sannsynlig bli etterlyst for forkynning av tiltalen, og kanskje også for pågripelse med tanke på varetektsfengsling. Politiet må sørge for at han ikke unndrar seg iretteføring og eventuell straff, sier Riegels til Dagbladet. 

36-åringens advokat hevder at Saber trolig ville ha dukket opp om politiet hadde klart å forkynne saken for ham. Til tross for en intern etterlysning av Saber for stevning i ukene før jul og i romjula, har ingen i oslopolitiet klart å få tak i tiltalte.

- Problemet er at han ikke har hatt fått forkynt tiltalen og stevningen, hadde han fått det ville han - ut fra hans historikk - møtt her slik jeg ser det, framholdt Storrvik.

- Millionheleri I tillegg til grovt heleri - av 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009 - er Saber tiltalt for ulovlig finansieringsvirksomhet og ågerrenter, ved å utnytte en rekke desperate låntakere som gikk med på avtaler om rundt ti prosent månedlig rente. 

Tiltalen omfatter også trusler. «Vet du ikke hvem jeg er og hva slags venner jeg har? Jeg skal knuse skallen din. Jeg skal ta deg», skal Saber ha sagt til en vekter som ble tilkalt under en krangel om et pengeuttak i en postbankfilial på Youngstorget i 2010. Også en sjef i et inkassoselskap skal samme år ha fått klar beskjed om at han måtte være klar over hvem han hadde med å gjøre.

- Dere kan bare google meg og se hva jeg har vært med på tidligere, skal Saber ha sagt.

Også Sabers mor (61) og storebror (39) er tiltalt i heleridelen av saken. Som følge av etterforskningen er det tatt heftelser i verdier som tilsvarer det påståtte heleribeløpet på 4,4 millioner kroner for Imran Sabers del. Dette dreier seg om blant annet leiligheter, kontantbeløp, eksklusive klokker og gullsmykker.

Nekter straffskyld Uten såkalt lovlig stevning kunne Saber påberope seg at han ikke er formelt informert om rettssaken, men politiet har liten tro på at 36-åringen er helt uvitende.

- Vi mener han har god kunnskap om tiltalen og rettsdatoen, og at han unndrar seg kontakt med politiet. Hadde han hatt noe ønske om å være tilgjengelig for oss, ville vi klart å få kontakt med ham i den perioden vi har jobbet med å få ham stevnet, sier Riegels.

Blant vitnene som er innkalt til hovedforhandlingen er flere såkalte finansakrobater, gjengmedlemmer og personer som er under etterforskning i andre saker.

- Dette er en veldig spesiell sak der politiet i praksis har saumfart hele livet til min klient. Men vi mener at det gjennom denne svært lange perioden er lovlig dekning for alt forbruket som er nevnt, sier advokat Storrvik.