- «Skrue» hentet inn penger til Cappelens snusselskap

Et år senere gikk selskapet over ende.

DREV SELSKAPET HERFRA: Gjermund Cappelen drev snusselskapet fra et kontor i det gamle flytårnet på Fornebu. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
DREV SELSKAPET HERFRA: Gjermund Cappelen drev snusselskapet fra et kontor i det gamle flytårnet på Fornebu. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før han ble pågrepet og avslørt som storimportør av hasj, ble Gjermund Cappelen (48) omtalt som en investor fra Stabekk. Han var eier av et tilsynelatende legalt investeringselskap, og han hadde forsøkt seg i tobakksbransjen med snusselskapet Pure Nordic Tobacco. Selskapet solgte snus i konsentrert form som kundene selv kunne blande ut med vann, slik at salgsvekten og tobakksavgiften dermed var lavere enn hos konkurrentene.

Men hasjkongen ble aldri noen tobakksprins. Selskapet ble slått konkurs sommeren 2013, etter at driften i praksis ble lagt ned sent i 2012.

- Prøvde å skaffe penger til selskapet Dagbladet kan nå avsløre at Imran Saber (37), omtalt som «Skrue», jobbet i kulissene i selskapet. Dagbladet vet at flere enkeltpersoner har forklart at de hver investerte rundt 100 000 kroner i Cappelens selskap, etter råd fra Saber. Politiet har også opplysninger om at en person skal ha lånt penger av Saber, som igjen ble brukt til å investere i selskapet, får Dagbladet opplyst.

- Saber var en av de som prøvde å skaffe penger til selskapet, sier en kilde til Dagbladet.

Kjent størrelse Saber er omtalt som en kjent størrelse med bånd til ulike grupperinger i Oslos underverden. Etter Nokas-ranet ble han omtalt som David Toskas «finansminister». Han er for tiden tiltalt for grovt heleri av 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009. I tillegg er han tiltalt for ulovlig finansieringsvirksomhet og ågerrenter, ved å utnytte en rekke desperate låntakere som gikk med på avtaler om rundt ti prosent månedlig rente.

Han er også siktet for grovt heleri av sju millioner kroner i perioden 2005 til 2014. Tidligere Bandidos-leder Lars Harnes ble i forrige uke siktet for å ha planlagt å drepe Saber.

Verken Saber eller hans faste advokat Øystein Storrvik ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet.

- Tenkte det kunne bli stort Investeringene i Cappelens snusselskap ble aldri vellykket. Personene som spyttet inn penger omtrent et år før selskapet gikk over ende fikk aksjonærbevis, men det er ikke noe spor av dem i bobestyrer Andreas Christensens konkursinnberetning. Pengene gikk uansett tapt, sier to av privatpersonene som investerte henholdsvis 75 000 og 105 000 kroner.

- Jeg tenkte det kunne bli noe stort, sier en av småinvestorene til Dagbladet.

Gikk konkurs Selskapet ble slått konkurs i juni 2013. Da hadde selskapet Barsnacks AS allerede overtatt avtalen med den danske eksportøren om å selge snusen i Norge.

Det er ikke mulig å spore i de offentlige regnskapene eller konkursinnberetningen om Saber selv investerte i selskapet. Men Dagbladet vet at Cappelen sommeren 2012 ga beskjed til den danske eksportøren om å «forsøke å få betaling» fra selskapet som hadde overtatt det norske salget, fordi Saber «ønsket å få igjen det han hadde investert».

Politiet har avdekket opplysningene i forbindelse med etterforskningen av Cappelens privatliv og økonomi.

Førstestatsadvokat Lars Erik Alfheim sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere dette nå. 

TILTALT: Gjermund Cappelen.
TILTALT: Gjermund Cappelen. Vis mer

- Det vil imidlertid kunne bli berørt under rettssaken, sier Alfheim.

Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, har ikke besvart Dagbladets henvendelser om denne saken.

- Ble holdt for narr Mannen som var daglig leder i Pure Nordic Tobacco et års tid sier han ikke er kjent med om Saber hadde en rolle i selskapet. Han sier til Dagbladet at han sluttet etter en krangel med Cappelen.

- Jeg synes det var et spennende konsept, men vi kom aldri overens. Jeg ble holdt for narr, sier han.

En annen mann som på et tidspunkt var inne i selskapet sier:

- Snusen smakte bra og hadde en god pris. Jeg trodde det var et produkt som kunne selge bra, og det var en del som var interessert i å investere.

Selskapet de hadde avtaler med kiosker og enkelte butikker, men klarte aldri å komme seg inn i noen av de store kjedene.

Slått konkurs av Statoil Cappelen mistenkes for storstilt hvitvasking, men det skal først og fremst ha skjedd via utenlandske selskaper og konti, blant annet i Sveits og Kypros.

Pure Nordic Tobacco ble til slutt slått konkurs etter krav fra Statoil Fuel & Retail Norge AS på kr 46 878. I konkursinnberetningen heter det:

- Regnskapsutskrifter viser at selskapet hadde salgsinntekter i 2012 med ca 1 mill. kr fra januar til august måned som ga et driftsunderskudd med ca 400 000 kr. Bostyrer understreker at det er usikkert om man kan legge disse tallene til grunn for den reelle virksomheten og viser til at det er betydelig innskudd og uttak på selskapets konti med runde beløp og at det til dels skjer kontante transaksjoner.

Betalte regning, fikk aksjepost Da selskapet gikk konkurs var Cappelen oppført som største aksjonær med 95 prosent av aksjene, mens en annen privatperson var oppført med de resterende aksjene.

- Jeg ble kontaktet av en i selskapet som spurte om jeg kunne hjelpe dem med å betale en tollregning. Til gjengjeld fikk jeg en aksjepost, sier mannen som legger til at han aldri ville ha investert i selskapet «hvis han visste hva Cappelen var involvert i».

HENTET INN INVESTORER: Imran Saber. Foto: Finest.se
HENTET INN INVESTORER: Imran Saber. Foto: Finest.se Vis mer

Etter det Dagbladet kjenner til er det ingen mistanke om at det nå nedlagte tobakkselskapet kan ha blitt brukt i Cappelens hasjimport.

Rettssaken mot Cappelen og de sju andre tiltalte mennene starter 14. september i Asker og Bærum tingrett. Cappelen har erkjent straffskyld for de 1,4 tonnene hasj som tiltalen omfatter. De andre tiltalte nekter i stor grad straffskyld. Cappelen har også erkjent innførsel av 25 tonn hasj fra 1993 til 2013, men det skal ikke behandles i denne saken. Cappelen framstilles for varetektsfengsling i Asker og Bærum tingrett i dag, for siste gang før hovedforhandlingen.

Les: Cappelen-ligaens indre liv - kallenavnene (krever abonnement)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram