Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Skruekongen» tar milliardene sine og stikker: - Vi kommer tilbake når Trump forsvinner

Tordner mot Trump og snakker ut om milliardærfamiliens dramatiske fortid.

«SKRUEKONGE»: Reinhold Würth har bygget seg opp enorme verdier siden han tok over farens beskjedne skruebutikk som 19-åring. Foto: Würth Group
«SKRUEKONGE»: Reinhold Würth har bygget seg opp enorme verdier siden han tok over farens beskjedne skruebutikk som 19-åring. Foto: Würth Group Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reinhold Würth har gjort seg bemerket i USA de siste dagene. Den tyske mangemilliardæren har like mye penger som over 200 000 amerikanske gjennomsnittshusholdninger til sammen tjener på ett år, ifølge Bloomberg.

Det går derfor ikke ubemerket hen når den styrtrike tyskeren, som er overhodet for det verdensomspennende Würth-konsernet, tordner mot USAs president Donald Trump. Han har nemlig nå bestemt seg for at selskapet ikke kommer til å investere mer i det amerikanske markedet, så lenge Donald Trump er president.

Det er i et intervju med den tyske avisa Bild at 83 år gamle Würth, som i hjemlandet har fått tilnavnet «Skruekongen», bekrefter at han i aller høyeste grad fortsatt er aktiv i firmaet.

- Ingen vanvittige beslutninger

Würth trakk seg fra konsernlederstillingen i 1994, angivelig som følge av at alderen begynte å gjøre seg gjeldende.

«Jeg var redd for å bli gammel og bakstreversk og dermed bli en fare for å ødelegge det jeg hadde bygd opp», har han tidligere uttalt.

Han har likevel siden fortsatt som formann for den rådgivende forsamlingen i Würth-gruppen, og forteller at han «sørger for at det ikke blir tatt noen vanvittige beslutninger».

- Når var sist gang du grep inn? spør Bilds journalist.

- Da jeg forsikret meg om at vi ikke lenger investerer i USA. Vi henter inn 14 prosent av våre årlige salg (2,1 milliarder dollar) der, men jeg ønsker ikke lenger å øke våre investeringer i USA.

- På grunn av president Trump?

- Først og fremst som følge av den generelt usikre politiske situasjonen. Jeg sa at vi skulle vente og se om president Trump blir gjenvalgt til fire nye år. Würth kommer tilbake når han (Trump, red.anm.) forsvinner, sier han.

Milliardærens uttalelser ble gitt kort tid etter at Donald Trump innførte tollsatser på 25 prosent på import av stål og 10 prosent på aluminium fra EU-land, skriver Fortune. Tysk industri står for fire prosent av USAs totale stålimport, og Tysklands forbundskansler Angela Merkel har tordnet mot tiltaket som hun mener er ulovlig.

Blant verdens rikeste

ARVING: Reinhold Würth sammen med sin far Adolf. Foto: Würth Group
ARVING: Reinhold Würth sammen med sin far Adolf. Foto: Würth Group Vis mer

Nå får hun altså støtte fra en av Tysklands industrikonger.

Men veien fram til tittelen «skruekongen» har vært lang for Würth.

Würths far, Adolf, startet en liten lokal jernvarehandel som spesialiserte seg på skruer i Künzelsau da freden kom i 1945. Allerede som 14-åring sluttet Reinhold på skolen for å jobbe i farens forretning, men bare fem år seinere arvet han firmaet da faren døde i 1954.

På det tidspunktet solgte selskapet varer for rundt 800 000 kroner. I løpet av få tiår hadde Reinhold Würth utviklet familiefirmaet fra en relativt ubetydelig lokal forretning til å bli et av Tysklands største bedrifter, med over 400 selskaper i 80 land med i overkant av 70 000 ansatte.

Med en formue på 11,9 milliarder dollar er Würth Tysklands 8. rikeste mann og trygt plasser på 114.-plass på Bloombergs liste over verdens rikeste.

Sønnen ble kidnappet

På hjemmebane har tyskeren holdt sammen med kona Carmen siden de to giftet seg for 62 år siden. Paret har én sønn og to døtre sammen.

Men til tross for enorm økonomisk suksess har familien også opplevd mørke tider. Feilslått medisinsk behandling førte ifølge Bild til at parets sønn Markus (53) som toåring ble varig funksjonshemmet.

Han kan ikke høre og er avhengig av hjelp i hverdagen. I 2015 ble Markus kidnappet fra et hjem for funksjonshemmede i Fulda av en mann som krevde løsepenger.

Først for to måneder siden ble den antatte gjerningsmannen bak bortføringen arrestert. Fortsatt er detaljene rundt saken ukjent.

- Jeg er ikke en person som bærer på hat, eller seiersfølelser. Markus er heldig siden han ikke kan snakke. For hvis han kunne avslørt hvordan gjerningsmannen så ut, så vil nok Markus ha blitt drept. Heldigvis ble han funnet bare 24 timer seinere, uten et eneste blåmerke, sier familieoverhodet til Bild.

FAMILIEMANN: På hjemmebane har tyskeren holdt sammen med kona Carmen siden de to giftet seg for 62 år siden. Paret har én sønn og to døtre sammen. Foto: Würth Group
FAMILIEMANN: På hjemmebane har tyskeren holdt sammen med kona Carmen siden de to giftet seg for 62 år siden. Paret har én sønn og to døtre sammen. Foto: Würth Group Vis mer

Luksusyacht

Med godt over 16 000 kunstverk i samlingen, er han også innehaver av det som trolig er den største private kunstsamlingen i Europa. Deler av den kan man finne ved Würths norske hovedkontor på Gjelleråsen.

For på Galleri Würth på Romerike vises utvalgte kunstverk fra konserneierens enorme samling. Romerikes Blad kunne dessuten i 2015 melde at Würth-ansatte ved hovedkontoret kan nyte en 15 minutters kunstpause, med foredrag av en kunsthistoriker, én dag hver eneste uke.

Würth skapte også oppsikt i Norge da rikingens luksusyacht «Vibrant Curiosity», eller «Onkel Skrue-yachten» som den ble kalt i norske aviser, besøkte norske farvann i 2009. Yachten skal ha hatt en prislapp på rundt 800 millioner kroner.

Luksusyacht: «Vibrant Curiosity» avbildet på vei til cruiseterminalen ved Akershus festning i Oslo i 2009. Båten tilhører den tyske milliardæren Reinhold Würth og ble levert fra det nederlandske verftet Oceanco. Yachten er 85 meter lang og drives av to dieselmotorer, hver på 4680 hestekrefter, ifølge nettstedet superyachttimes.com.
Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
Luksusyacht: «Vibrant Curiosity» avbildet på vei til cruiseterminalen ved Akershus festning i Oslo i 2009. Båten tilhører den tyske milliardæren Reinhold Würth og ble levert fra det nederlandske verftet Oceanco. Yachten er 85 meter lang og drives av to dieselmotorer, hver på 4680 hestekrefter, ifølge nettstedet superyachttimes.com. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media