Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skruppelløse turister på jakt etter sex med barn

Blir fristet med penger, greier ikke si nei.

GAMBIA: I byen Banjul i Gambia, sitter en 45 år gammel nordmann i arresten, etter å ha innrømmet å ha begått seksuelle overgrep mot barn. De siste årene har man sett en økning av denne typen kriminalitet i det afrikanske landet.  
Foto:  Eivind Pedersen / Dagbladet
GAMBIA: I byen Banjul i Gambia, sitter en 45 år gammel nordmann i arresten, etter å ha innrømmet å ha begått seksuelle overgrep mot barn. De siste årene har man sett en økning av denne typen kriminalitet i det afrikanske landet. Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Den 45 år gamle Grenlands-mannen, som sitter i arresten i hovedstaden Banjul i Gambia, etter å ha innrømmet overgrep mot barn, er ikke alene om å ha gjort dette i det afrikanske landet.

Allerede i 2004 la UNICEF fram en rapport som viste en økning av seksuelle overgrep i Gambia.

- Det lille vestafrikanske landet er et yndet reisemål for turister fra flere europeiske land, mente UNICEF den gang.

100 000 turister I dag reiser 100 000 turister hvert år til landet. I 2008 bestod turismen av 17,9 prosent av landets BNP, og den sørget også for 89 000 arbeidsplasser, hvilket er 14,4 prosent av landets totale sysselsetting.

Men det finnes altså også en mørkere side ved den årlige tilstrømningen til det lille afrikanske landet:

Gambia har nemlig blitt et yndet mål for skruppelløse turister på jakt etter sex med barn, skriver Independent.

Flere overgrep Dagbladet møtte tidligere i dag medgrunnleggerne Ibrahimah Jallow og John Joseph Silva, og regnskapsansvarlig Mohammed Silva i APAPs kontorer i Banjul.

- Vi ser definitivt en økning i antall overgrep mot barn utført av turister, sier John Joseph Silva. Han er en veteran i gambisk turistbransje, der han har jobbet i 30 år før han nå har engasjert seg i APAP.

APAP er en ideell organisasjon grunnlagt av Jallow, Silva norske Steinar Moslet og hans kone Anna Taylor Moslet.

Frister med penger - Hovedårsaken er penger, rett og slett. Det er vanskelig å si nei når hvite, rike menn frister familien med penger. Mange gjør en god jobb, og støtter folk som er i nød - men det er også stadig flere som gir penger for å få sex tilbake, sier John Joseph Silva.

Mohammed Silva legger til at alt organisasjonen gjør er på frivillig basis.

- Vi har vært borti saker som involverer tyske, britiske og nå norske overgripere. Det kan på en måte sees på som noe som henger igjen fra tradisjonell, gambisk kultur, der det lenge har vært vanlig at eldre menn gifter seg med yngre kvinner, mener Jallow.

Kjønnslemlestelse Han var tidligere også engasjert i kampen mot kjønnslemlestelse: også en innarbeidet, tradisjonell skikk, som det ifølge Jallow var mulig å bekjempe gjennom å fortelle om konsekvensene.

SER EN ØKNING: Ibrahima Jallow og APAP jobber mot overgrep mot barn i Gambia. Organisasjonen mener å se en klar økning i antall overgrep mot barn utført av turister. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
SER EN ØKNING: Ibrahima Jallow og APAP jobber mot overgrep mot barn i Gambia. Organisasjonen mener å se en klar økning i antall overgrep mot barn utført av turister. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer

- Vi håper at gjennom å tørre å snakke åpent om dette, kan vi få bukt med det. Om samfunnet får vite hvilken skade dette gjør på barna kanskje det ikke blir så akseptert å ha unge kjærester, sier han til Dagbladet.

- Et eventyr Ahmed Jegan Loum, som er nasjonal koordinator for en lokal organisasjon som arbeider med prostituerte, tror mange, særlig europeere reiser til Gambia med skitne tanker.

- De kommer hit for å treffe unge jenter, og lokale gutter tilbyr turistene sine mindreårige søstre, som regel jomfruer, sier Loum til Independent.

- Det er bare et eventyr for dem, legger den lokale høvdingen Abdoulie Joof, på feriestedet kololo, til.

- De ønsker å oppleve unge jenter. Og noen av de homofile går for guttene, sier han.

INNRØMMER OVERGREP: Dette er mannen som er arrestert i Gambia, mistenkt for pedofili.

Foto: Daily Observer Gambia
INNRØMMER OVERGREP: Dette er mannen som er arrestert i Gambia, mistenkt for pedofili. Foto: Daily Observer Gambia Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!