Valget i Israel

Skryter av å ha skremt bort arabiske velgere med disse kameraene

- Har ingenting å gjøre i et demokrati.

LAV VALGDELTAKELSE: Den arabiske valgdeltakelsen var eksepsjonelt lav i det israelske valget, der Benjamin Netanyahu kom seirende ut som statsminister, for sin femte periode. Nå hevder et PR-byrå å stå bak kontroversene. Video: CNN, NTB Scanpix, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Statsminister Benjamin Netanyahu og hans høyreparti Likud vant det israelske valget med knapp margin, og 69-åringen går dermed inn i sin femte periode som landets politiske leder.

Men reaksjonene, både innad i Israel og utenlands, vokser i omfang etter at det ble kjent at Likud hadde utplassert rundt 1200 aktivister med skjulte kameraer i stemmelokaler i arabiskdominerte valgkretser. Det rapporteres om uro, forsinkelser og konfrontasjoner da folk oppdaget kameraene.

- Situasjonen forårsaket frykt blant mange velgere, som var redde for å gå til stemmelokalene - hvilket var hensikten til Likud og kameraoperatørene, sier en representant for den arabisk-dominerte samlelista Hadash-Ta'al til avisa Ha'aretz.

Ledet av settler

I dag, med valgresultatet klart, går PR-byrået Kaizler Inbar ut på Facebook og skryter av at det var de som solgte inn kameraideen til Likud, og dermed klarte å senke valgdeltakelsen blant de israelske araberne, som utgjør en drøy femtedel av landets befolkning.

«Vi klarte å senke valgdeltakelsen til under 50 prosent, det laveste i seinere tid!» skriver byrået, som ledes av Sagi Kaizler, en profilert nybygger på Vestbredden.

Under valget i 2015 uttalte han: «Arabere sitter alene i stemmelokalet, vi stoler ikke på dem. Vi lar dem stemme i landet vårt, selv om det er vårt land, de burde i det minste stemme sannferdig.»

BEVIS: Et av kameraene konfiskert av israelsk politi. Foto: Hadash
BEVIS: Et av kameraene konfiskert av israelsk politi. Foto: Hadash Vis mer

I alt deltok 67,9 av de stemmeberettigede i valget, mens tallet blant araberne var rundt 49 prosent. Deltakelsen har historisk vært lavere i denne velgergruppen, men årets deltakelse er blant tidenes laveste.

Begge de store arabisk-dominerte listene, Hadash Ta'al og Ra'am-Balad, kom over sperregrensen, men mistet seter i nasjonalforsamlingen, Knesset.

En annen medvirkende årsak til den lave arabiske deltakelsen antas å være motstand mot Netanyahus nye lov om nasjonal selvbestemmelse bare for jøder.

Bekreftet kamerabruken

Netanyahu bekreftet i går at Likud hadde sendt ut 1350 aktivister med 1200 kameraer, for å «overvåke» arabiske stemmelokaler - med begrunnelsen at de skulle forhindre stemmejuks, gjøre stemmegivningen mer «kosher».

- Det burde være kameraer overalt, og ikke skjulte, sa statsministeren i sitt eget valglokale i Jerusalem, ifølge Times of Israel.

Han ble i 2015 anklaget for rasisme etter at han publiserte en video der han advarte mot at arabere «stemmer i flokk», med hjelp av venstreorienterte organisasjoner.

Etterforskning

Hadash-Ta'al klaget kamerabruken til den israelske valgkommisjonen, som kom til at opptakene var i strid med valgloven, og beordret Likud til å fjerne kameraene.

Ifølge den israelske statlige kringkasteren Kan har politiet innledet etterforskning av kamerabruken. Likuds advokat Kobi Matza sier på sin side at kameraene ikke var skjult og dermed ikke ulovlige.

Lederen for Hadash, Ayman Odeh, konstaterer at det nå er bevist at Likud prøvde å hindre arabisk valgdeltakelse på ulovlig vis.

- Skjulte kameraer, overvåking og skremming av velgere. Dette er hvordan avlegitimering av en femtedel av borgerne ser ut, sier han til Ha'aretz.

- Helt hinsides

Ketil Raknes, høyskolelektor i PR og samfunnspåvirkning, samt tidligere statssekretær for SV, har opplæring i å være internasjonal valgobservatør. Han er ikke i tvil hvaom enhver valgobservatør ville sagt om det israelske valget.

KRITISK: Høyskolelektor og eksstatssekretær Ketil Raknes har ingen sans for Likuds bruk av kameraovervåking. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet
KRITISK: Høyskolelektor og eksstatssekretær Ketil Raknes har ingen sans for Likuds bruk av kameraovervåking. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet Vis mer

- I valglokalet skal man ikke utsettes for press eller krenkelser. Dette er hva man kaller intimidering, for teknisk å senke valgdeltakelsen - det har ingenting i et demokrati å gjøre, og forteller oss alt om hvor det israelske demokratiet er på vei, sier han til Dagbladet.

Raknes minner om at Israel omtaler seg selv som Midtøstens mest demokratiske land, men at denne typen kampanje for å få motstanderen til å avstå fra å stemme aldri eller uhyre sjelden forekommer i Vest-Europa.

- Å skryte av at man hindrer folk i å stemme, her helt hinsides. Man kan jo forestille seg reaksjonene dersom Høyre hadde utplassert kameraer i valglokaler på østkanten i Oslo, for å hindre Raymond Johansen i å bli gjenvalgt, sier høyskolelektoren.

- Vanlig i USA

Han understreker:

- Men i USA brukes det betydelige krefter på å hindre minoritetsvelgere og fattige i å stemme, gjennom for eksempel å kreve ID-papirer, legge valgdagen ugunstig og stenge tidlig. Likud bruker mange amerikanske konsulenter, og har som utgangspunkt at arabiske velgere flest ikke støtter høyresiden i Israel.

- Netanyahu og Likud sier de bare prøver å sikre at valget går riktig for seg?

- Det er valgkommisjonens ansvar at valget har tillit, og man må spørre seg om kommisjonen har påvist valgjuks i de arabiske kretsene, sier Ketil Raknes.