Skryter av Mette-Marit

Dronning Sonja og kong Harald er nå blitt enda mer sikre på ekteskapet mellom kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby. Det sier kongeparet i et intervju med en av Japans største aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det åpenhjertige intervjuet avslører kong Harald at han aldri har vurdert å si fra seg tronen.

Den japanske redaktøren Makoto Hattori fra avisa The Yomiuri Shimbun intervjuet i går kongeparet på Slottet foran statsbesøket i Japan i slutten av mars.

I det omfattende intervjuet som publiseres i Japan i morgen, svarer kongeparet på spørsmål om kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby.

- Støtter dere kronprins Haakons valg av livsledsager, som konge og dronning og mor og far? spurte redaktør Makoto Hattori.

- Ja, som begge deler, svarte kongen, mens dronning Sonja utdypet:

- Vi støtter kronprins Haakon og Tjessem Høiby mer og mer, fordi vi er blitt bedre og bedre kjent med henne.

Svekket monarki

Ifølge meningsmålinger har det aldri vært mindre oppslutning om monarkiet enn nå. I en meningsmåling MMI gjorde for Dagbladet før jul, svarte 66 prosent at de støtter monarkiet. Den gang kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen i 1968, var det strid om hans valg av kone.

Kongefamilien er glade for at monarkiets stilling debatteres, og de har flere ganger understreket at de ikke kan fortsette uten folkets støtte.

I intervjuet svarer kongen dette på spørsmålene om han noen gang har vurdert å si fra seg tronen og om han noen gang har følt seg ubekvem i sin stilling:

- Nei, det har jeg aldri gjort.

16 millioner aviser

Kongeparet leder en stor delegasjon til Japan. Det offisielle besøket er fra 26. til 29. mars. Kongeparet har med seg utenriksminister Thorbjørn Jagland og over 100 representanter fra norsk næringsliv.

I intervjuet med den japanske avisa, som trykkes i 16 millioner eksemplarer i både japansk og engelsk versjon, sier kongeparet at de gleder seg til besøket.

- Vi ser fram til å møte keiserfamilien og det japanske folket, sier kongeparet.

Redaktøren forteller til Dagbladet at det var god stemning under intervjuet og at kongeparet var svært åpne og nysgjerrige. Kong Harald lurte blant annet på hvorfor det er så tette bånd mellom de to landene.

«Gift med jobben»

Redaktøren sier at japanerne er svært nysgjerrige på hvordan det norske demokratiske systemet med et monarki fungerer. I Japan er det stor politisk uro og de tradisjonelle japanske familieverdiene kan være i ferd med å gå i oppløsning. Historisk har japanerne nærmest vært «gift» med jobben. Dette mener redaktøren er i ferd med å forsvinne.

- Derfor er vi interessert i et land hvor alt er kommet lenger, sier Hattori til Dagbladet.

I sin siste nyttårstale viste kongen til den store klimakonferansen i Haag nylig, der representanter fra over 180 land satt samlet i to uker, uten å oppnå det resultatet verden ventet på.

- Hvorfor er kongen interessert i miljøvern? spurte redaktør Hattori.

- Vi bor på én planet og har et felles ansvar, svarte kong Harald.

<B>INTERVJUET KONGEPARET:</B> - Atmosfæren under intervjuet var intim og koselig, sier redaktør Makoto Hattori.
BIG IN JAPAN:</B> I intervjuet med den japanske avisa sier kong Harald at han aldri har vurdert å si fra seg tronen. Her kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby på kongetribunen i Holmenkollen sist søndag.