FORNØYD: USAs president, Donald Trump, er strålende fornøyd med sin egen innsats da en orkan traff Puerto Rico i fjor og kostet nesten 3.000 menneskeliv. Foto: Photo by Nicholas Kamm / AFP
FORNØYD: USAs president, Donald Trump, er strålende fornøyd med sin egen innsats da en orkan traff Puerto Rico i fjor og kostet nesten 3.000 menneskeliv. Foto: Photo by Nicholas Kamm / AFPVis mer

Skryter av orkaninnsats i Puerto Rico etter at nesten 3000 mistet livet

President Donald Trump provoserer med skryt av regjeringens innsats da Puerto Rico ble rammet av orkanen Maria i fjor. Nesten 3.000 mennesker mistet livet.

Presidenten snakket til journalister tirsdag i forbindelse med orkanen Florence som er på vei mot USAs østkyst. Her omtalte han fjorårets operasjon som «en utrolig suksess».

Orkanen Maria slo over Puerto Rico 17. september i fjor og forårsaket enorme skader til 90 milliarder dollar, rundt 750 milliarder kroner. Den er regnet som den tredje dyreste orkanen i USA på over hundre år, ifølge nyhetsbyrået AFP. Den aller dyreste var orkanen Katrina i 2005, der 1.833 mennesker døde.

Ordfører Carmen Yulin Cruz i Puerto Ricos hovedstad San Juan reagerer med sinne på uttalelsene.

– Unnskyld meg, skam deg. Du gjorde ikke en god jobb i Puerto Rico, sier hun til CNN og kaller innsatsen en «forkastelig forsømmelse» av Trump-administrasjonen.

– Om Trump ikke lærer av sine feil, kommer han til å gjøre dem igjen, og folk vil fortsette å dø.

Florence er ventet å treffe østkysten av USA sent torsdag kveld eller tidlig fredag amerikansk tid. Unntakstilstand er erklært i North Carolina, South Carolina, Maryland, Virginia og hovedstaden Washington. Trump advarte tirsdag innbyggerne som befinner seg i de utsatte områdene om å evakuere om de blir bedt om det.

– Dette er en storm som kommer til å bli mye større enn det vi har sett på muligens flere tiår. Vi er så klare som vi noen gang har vært. Vi sparer ikke på noen midler, sa han.