Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skryter av skandalen

Den tidligere New York Times-journalisten Jayson Blair sjokkerte nylig, da det ble kjent at han hadde løyet og funnet på historier i avisa. I et nytt intervju skryter han av skandalen og innrømmer mye mer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stjernereporter Jayson Blairs reportasjer i The New York Times var som regel både sterke, fargerike, detaljerte og gode. Kanskje for gode. Tidligere denne måneden viste det seg nemlig at så godt som alle historiene hans var fulle av løgn, dikt, plagiat og, ikke minst, feil.

Som i en av favoritthistoriene hans, om da han angivelig besøkte familien til soldaten Jessica Lynch, som var savnet en periode i Irak: Her beskrev han hvordan tobakksplantasjene så ut fra trammen til hennes gråtkvalte far. Det har aldri vært slike plantasjer ved den aktuelle familiens hus, og Blair hadde heller aldri besøkt hverken faren eller andre i Jessicas familie. Hele saken var en kombinasjon av tyveri fra andre medier og ting han hadde funnet på i sitt eget hode.

Den 27 år gamle journalisten stjal, løy og diktet opp både historier og kilder til de fleste av de rundt 600 artiklene han hadde fått publisert i den ærverdige avisa. Han fant på og stjal sitater fra andre aviser, og lot som om han selv hadde vært ute og reist og snakket med personene han siterte. Han brukte sin bærbare pc og mobiltelefon til å sende inn artikler, for at det skulle se ut som om han hadde vært på reise. Noen ganger sendte han inn saker via den bærbare pc-en, inne fra avisas redaksjonslokaler.

Avisa slo selv opp skandalen på førstesida 11. mai og trykket en svært omfattende gjennomgang av saken.

Full på jobb

Nå ser det imidlertid ut til at hovedpersonen selv ikke føler noe særlig anger, etter å ha lurt den respekterte avisa og New Yorks befolkning trill rundt i årevis. I et intervju med ukeavisa The New York Observer, gjengitt av The Mail and Guardian, skryter Blair nærmest uhemmet av sine eskapader.

Journalisten forteller blant annet at han «ikke klarte å slutte å le» av en del av gjennomgangen NYTimes foretok rundt jukseartiklene hans. Han sier også at han håper hendelsen vil gjøre avisa redaktører «litt mer modne», og han kaller avisa «et rasistisk slangebol».

- Jeg lurte noen av de dyktigste folkene innenfor journalistikken, skryter Blair overfor The New York Observer, og legger til at han hadde både stoff- og alkoholproblemer.

- Jeg var full ute på jobb, sier han, blant annet. Han beskriver også seg selv som «et komplett kokainhue» med helseproblemer. Blair ramser opp en rekke unnskyldninger for hva han har gjort, som at han var svært ung da han begynte i avisa og at han var under et voldsomt press. Han mener også at det at han er svart gjorde det vanskeligere for ham å arbeide i avisa.

Stadig forfremmet

Blair kom til The New York Times som praktikant i et program for å få inn flere journalister med minoritetsbakgrunn. Han ble plassert i underbemannede avdelinger i avisa, og ble godt mottatt da han var svært produktiv. Etter hvert ble redaktører oppmerksomme på feil og juks.

Blair gjorde også andre ting som irriterte redaktørene i avisa, som å vise fram konfidensielle NYTimes-dokumenter, pådra seg betydelige barregninger på avisas kredittkort, låne firmabiler uten gyldig grunn i lengre tid og gi blaffen i parkeringsbøter han fikk, ifølge Editor and Publisher.

Journalisten fikk en del advarsler, men ble likevel forfremmet, inntil sent i april. Da ble det oppdaget at han hadde stjålet en hel artikkel fra San Antonio Express-News, og ikke reist til Texas, som han egentlig skulle gjort. Da han ble konfrontert med dette innrømmet han skandalen og trakk seg. I ukene etterpå rullet NYTimes opp det voldsomme omfanget av skandalen, før de fortalte leserne om det 11. mai.

PS: Du har neppe hørt det siste om Blair ennå. Akkurat nå arbeider en agent med å selge historien hans til Hollywood, for et forskudd på omlag en million dollar - vel sju millioner kroner.

Les mer:

<B>SKRYTER AV JUKSET: </B>Jayson Blair angrer tilsynelatende lite av jukset han utførte i The New York Times.<br>Foto: AP/SCANPIX
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media