Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

Skryter av Sverige

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at Norge har mye å lære av Sveriges coronastrategi. Samtidig advarer han om at Norge fort kan havne i samme situasjon som Sverige, dersom vi ikke er «veldig, veldig påpasselige».

- IKKE FERDIG: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at han er bekymret for at befolkningen tror at corona-krisa er løst. Video: Andresen og Wehus Vis mer

Innledningsvis ble Sveriges coronastrategi møtt med skepsis verden over. Onsdag ble de derimot møtt med skryt under Verdens helseorganisasjons (WHO) pressekonferanse. Krisesjef Michael Ryan omtalte dem som et foregangsland og sa at alle har mye å lære av dem.

Torsdag sier helsedirektør Bjørn Guldvog seg enig i at Norge har mye å lære av statsepidemiolog Anders Tegnell og co.

- Vi har vært veldig tydelige på at Sverige gjør noe som er veldig interessant. Vi håper at de kommer til å lykkes, akkurat som vi også håper at vi skal lykkes. I en slik smittesituasjon er det ikke bare én modell som er rett, og alle andre feil. Vi har mye å lære av Sverige, men vi mener samtidig at de grepene vi tok i Norge var nødvendige for oss.

Guldvog utdyper hva vi kan lære av Sverige:

- Hvis vi blir stående i denne situasjonen veldig lenge, så høster Sverige nå verdifull erfaring som vi kan lære av.

ÅPNER SAKTE MEN SIKKERT: Kulturminister Abid Raja (V) er fornøyd med at man nå gradvis kan åpne Norge. Reporter: Frode Andresen. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Advarer om Sverige-situasjon

De siste ukene har Norge nærmet seg Sverige ved å lette på en rekke tiltak. Torsdag ble det lettet på avstandsregelen, og åpnet for arrangementer med inntil 50 deltakere. Dette fikk kulturminister Abid Raja til å varsle en sommer fylt av fest og moro.

- Det føles som at vi letter på tiltak raskt. Er du bekymret?

- Jeg kan bekymre meg litt for at vi tror at dette er løst. Men vi kan bare se til nabolandet vårt, og forstå at det raskt kan bli en god del smitte. Dette er ikke kritikk mot Sverige, men akkurat nå står de i en litt annen situasjon enn oss, sier Guldvog og advarer:

- Og vi kan raskt komme dit dersom vi ikke er veldig, veldig påpasselige.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

- Ingen garanti

Innledningsvis iverksatte Norge svært inngripende tiltak som nå har ført til at vi har klart å slå ned smittespredningen, og at hver smittebærer i gjennomsnitt smitter mindre enn én person. Sverige iverksatte derimot mindre inngripende tiltak, og har dermed ikke slått ned smittespredningen på samme måte.

- Gir dette oss forskjellige utgangspunkt for hva som skjer videre?

- Det er nok viktig for hvor vi står akkurat nå. Men vi vet egentlig ikke hvordan dette vil utvikle seg på lang sikt. Vi håper å klare å holde smittetallet lavt ved hjelp av den planen som regjeringen nå lager, men det er ingen garanti for dette. Og det avhenger fremdeles av at vi har den tillitsfulle dialogen mellom myndighetene og befolkningen, som gjør at befolkningen har motivasjon til å opprettholde alle smittevernråd som er blitt gitt.

- Men hvis dette glipper - hvis befolkningen blir lei og ikke orker - så vil vi ikke kunne stå i denne situasjonen lenger, og da vil vi få en helt annen situasjon også her hjemme.

Utelukker ikke ny bølge

Per 30. april er det registrert 7700 smittetilfeller i Norge og 210 coronarelaterte dødsfall. I Sverige er over 21 000 registrert smittet, hvorav 2586 av dem har dødd.

Sveriges tidligere statsepidemiolog, Johan Giesecke, har tidligere uttalt at han tror at det er umulig å unngå at epidemien blusser opp når land skal gjenåpnes. Dermed vil forskjellene i dødstall mellom landene jevnes ut på sikt, mener han.

- Er det sannsynlig med en ny smittebølge i Norge?

- Det kan ikke utelukkes. Men akkurat hvor sannsynlig det er, er vanskelig å vite. Vi må forberede oss på det aller meste, også må vi håpe på det beste.

Testing

Onsdag kunngjorde Folkehelseinstituttet at også personer med symptomer på Covid-19 skal prioriteres for testing. Guldvog tror at Norges intensiverte testkapasitet kan være en del av løsningen.

- Ja, det tror vi. Og jo mer vi klarer å teste ute i kommunene, særlig alle de med symptomer på Covid-19, jo lettere vil det være å skille smittebærere fra dem som er friske.

- Så å øke testkapasiteten er veldig viktig, og vi tror at det er en del av løsningen for å klare å holde dette på et nivå som gjør at vi klarer å gjenåpne uten å få en stor økning i antall smittede.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!