Skudd mot Kutsjma

Ekspresident Leonid Kutsjma var nok den som skvatt høyest da nyheten om at hans innenriksminister hadde skutt seg, ble kjent i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klarere enn noen gang peker sporene fra et drap på en journalist mot Kutsjma selv.

Den tidligere innenriksministeren i Ukraina, Jurij Kravtsjenko, skjøt seg i går bare timer før han skulle avhøres i forbindelse med drapet på den kritiske journalisten Heorhiy Gongadze i september 2000.

Stort problem

Familien hørte et skudd, og da de løp til, fant de Kravtsjenko med et hull i hodet og et våpen.

Leonid Kutsjma, som er i Tsjekkia og har vært borte siden hans etterfølger Viktor Jusjtsjenko ble tatt i ed i slutten av januar, sier han nå vil komme hjem allerede i helga, ifølge ukrainske medier. I går kveld sa han:

-  Foran Gud, foran mitt folk, og i min samvittighet: Jeg er ren, sa Kutsjma. Men ekspresidenten har et problem.

-  Jeg sier deg, press ham ut, hiv ham ut, kast ham til tsjetsjenerne.

Dette var ordene Kutsjma ifølge et båndopptak sa til sin innenriksminister Jurij Kravtsjenko rett før Gongadze ble bortført og drept. Og det var Gongadze, som skrev om våpensalg til Saddam Husseins Irak, presidenten og hans innenriksminister snakket om.

Båndene, som en livvakt tok opp i hemmelighet på presidentens kontor, har også en annen uttalelse. Denne gangen er det presidenten i parlamentet, Volodymyr Lytvyn, som i 2000 var sjefen for Kutsjmas stab, som angivelig snakker til presidenten.

Autentiske bånd

-  Etter min mening bør vi slippe løs Kravtsjenko, og bruke alternative metoder.

Også denne gangen var det den plagsomme journalisten Heorhiy Gongadze det ble snakket om. Og mannen de skulle «slippe løs», var altså Kravtsjenko, som i går skjøt seg, timer før han skulle avhøres i Gongadze-saken. Kutsjma mener båndopptakene må være klipt sammen og er tatt ut av sammenheng. Men CIA har undersøkt båndene, og mener de er autentiske.

Arrestordre

Det kom i går krav fra ukrainske parlamentarikere om at det må utstedes en internasjonal arrestordre på Kutsjma, for hans kritikere stoler ikke på forsikringene fra hans talsmenn, om at han vil hjem.

Som tidligere president har Kutsjma ikke immunitet mot straffeforfølgelse.

Det politisk-kriminelle dramaet som nå ryster Ukraina, er en del av oppgjøret med systemet Kutsjma. Ukraina var trolig det mest korrupte av alle de korrupte regimene som tok makt da Sovjetunionen døde. Samtidig som president Jusjtsjenko sier det er en æressak for ham å løse Gongadze-saken, rystes nå mange av Ukrainas finanskjemper. Flere avtaler om oppkjøp annulleres fordi de ble gjort i en bandittøkonomi, der folk med bånd til regjeringen kunne kjøpe tidligere statseiendom for nesten ingenting. Landets verdier ble stjålet, og både Kutsjma og systemet Kutsjma kan stå foran et dramatisk fall.

- KOMMER HJEM: Leonid Kutsjma.