Skudd og eksplosjon ved drapsjagdes leilighet i natt

Politiaksjonen ikke avsluttet i grålysningen. - Han skal tas levende.

 JAGET:  Fransk politi gikk i natt ut med tidligere tv-bilder fra kanalen France 2 av den drapsjagede Mohamed Merah, som har forskanset seg i en leilighet i Toulouse. FOTO: FRANCE 2/REUTERS/SCANPIX.
JAGET: Fransk politi gikk i natt ut med tidligere tv-bilder fra kanalen France 2 av den drapsjagede Mohamed Merah, som har forskanset seg i en leilighet i Toulouse. FOTO: FRANCE 2/REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOULOUSE (Dagbladet): Politijakten på drapsmistenkte  Mohamed Merah (24) var ennå ikke avsluttet i Toulouse ved 07.30-tiden.

Over 27 timer etter at aksjonen startet, er fortsatt om lag 300 politimenn i beredskap rundt boligblokka der 24-åringen oppholder seg.

Det er hørt flere skudd og en eksplosjon ved den beleirede leiligheten til 24-åringen.  To av skuddene og en eksplosjon ble hørt ved 02-tiden, men i grålysningen var det fortsatt ikke tegn til at fransk politis spesialstyrker hadde stormet leiligheten.

Reuters
melder i morges at politiet fyrer av skudd og eksplosiver hver time.

Politiet antar at den draps- og terrormistenkte 24-åringen har en Kalasjikov, en maskinpistol og flere andre våpen i leilighetn.

Det franske innenriksministeret gikk i natt ut og avkreftet opplysninger ved midnatt fra Toulouses egen viseborgermester Jean-Pierre Havrin om at poliiti hadde gått til aksjon mot mannen som er mistenkt for å ha skutt og drept tre barn og en rabbiner utenfor en jødisk skole mandag.

Skal tas levende Derimot bekreftet innenriksdepartementet i natt at politiet hadde sprengt hull i en vegg og ødelagt hoveddøra inn til bygningen.

Forsvarsminister Gerard Longuet sa til fransk tv i går kveld at politiet prioriterer å pågripe 24-åringen levende. Han er fransk statsborger av algirsk opprinnelse. Han har vært perioder i Pakistan og Afghanistan.

Han har skrytt av at han tilhører Al-Qaida, og ifølge NTB-Reuters skal han ha beklaget at han ikke rakk å drepe flere mennesker.

Tre barn og en rabbiner ble skutt og drept utenfor en skole mandag, og politiet mener det er samme mann som drepte tre soldater forrrige uke.

Klokka ett i natt dukket statsadvokat i Toulouse Michel Valet opp utenfor militæranlegget Caserne Perignon like ved den antatte seriedrapsmannens beleirede oppholdssted i Rue Sergent Vigné, i den velstående bydelen La Cote Pavé.

Valet sa at forhandlingene med den antatte seriedrapsmannen Mohamed Merah fortsetter, men ba om forståelse for at partene nå er trøtte og gjør et opphold.

Dermed satte han en stopper for vedvarende spekulasjoner om at politiet har anholdt Merah i en vellykket aksjon.

Mørklagt Dagbladets reporter observerte den første halvtimen etter midnatt 12-14 motorsykler forlate det avsperrede området rundt den antatte seriedrapsmannens oppholdssted i Rue Sergent Vigné, og ytterligere flere titall politifolk på ut av området.

 IKKE AVKLART:  Fransk politi foran boligblokka der drapsmistenkte Mohamed Merah har forskanset seg. Innenriksdepartemetet har avkreftet en opplysning fra viseborgermesteren om at politiet stormet leiligheten ved midnatt. FOTO: LIONEL BONAVENTURE, AFP/SCANPIX.
IKKE AVKLART: Fransk politi foran boligblokka der drapsmistenkte Mohamed Merah har forskanset seg. Innenriksdepartemetet har avkreftet en opplysning fra viseborgermesteren om at politiet stormet leiligheten ved midnatt. FOTO: LIONEL BONAVENTURE, AFP/SCANPIX. Vis mer

Området ble tidligere i kveld mørklagt.

Spekulasjoner har gått ut på at dette var et ledd i forberedelsene til en ny politiaksjon, etter at et forsøk på å anholde den mistenkte Mohamed Merah mislyktes natt til i går.

Eksplosjoner På utsiden av det avsperrede området i den velstående bydelen La cote pavé har Dagbladet den siste halvtimen sett at mange politifolk har stoppet og tatt av seg skuddsikre vester.

Sammenholdt med at det sent i kveld kunne høres tre eksplosjoner som lyste opp nattehimmelen, kunne dette tyde på et nytt politiangrep mot den mistenkte Mohamed Merah.

Forvirring Franske medier meldte at den første av de tre eksplosjonene var for å åpne døra inn til leiligheten, mens de to neste antas å ha vært sjokkgranater som ble kastet inn i leiligheten.

Viseborgermesteren i Toulouse, Jean-Pierre Havrin, har hevdet at politiet hadde gått til aksjon mot leiligheten, noe som ifølge NTB og andre nyhetsbyråer senere ble avvist av innenriksdepartementet i landet.

Filmet drapene Merah har angivelig filmet drapene han innrømmer å ha begått.

Ifølge statsadvokat François Molins, som leder etterforskningen av saken, hadde 24-åringen plukket ut to politifolk og en soldat som sine neste ofre før han ble avslørt.
Palestina- og Afghanistan-hevn Motivet for ugjerningene var angivelig et ønske om å hevne drepte palestinske barn og å straffe Frankrike for deltakelse i militæroperasjonen i Afghanistan, ifølge NTB-Reuters. — Han sier at han har handlet alene. Han har ikke noe ønske om å bli martyr. Han foretrekker å drepe og forbli i live, sa François Molins onsdag.

Den franske innenriksministeren Claude Gueant har gått ut med etterretningsopplysninger om at 24-åringen skal tilhøre en ytterliggående islamistisk salafistideologi i Toulouse.

BELEIRING: Her er en av politibilene som har deltatt i beleiringen av Mohamed Merahs leilighet i Rue Sergent Vigné, fotografert tidligere i kveld.Merah er av algirsk opprinnelse, og er en radikal muslim med lengre opphold i Afghanistan bak seg. AFP FOTO: LIONEL BONAVENTURE
BELEIRING: Her er en av politibilene som har deltatt i beleiringen av Mohamed Merahs leilighet i Rue Sergent Vigné, fotografert tidligere i kveld.Merah er av algirsk opprinnelse, og er en radikal muslim med lengre opphold i Afghanistan bak seg. AFP FOTO: LIONEL BONAVENTURE Vis mer