Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skudd på Aker Brygge

Nå er det nok. Inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÅR DET SMELLER mellom A- og B-gjengen på Aker Brygge, melder Oslos politimester, Anstein Gjengedal, at nå må vinningskriminaliteten nedprioriteres. Nå skal det nemlig prioriteres. Sier han. Gjengene fra Groruddalen inntok denne uka byens beste vestkant der de utvekslet skudd og risikerte livet til uskyldige turister og forbipasserende. Dermed har bevæpnede kriminelle fra Furuset og Stovner igjen pådratt seg samfunnets oppmerksomhet i den grad at nå snakker både justisministeren, politimesteren og justiskomiteens formann om at nå er det slutt. Nå skal noe gjøres. Nå skal A- og B-gjengen knuses en gang for alle. Det pakistanske miljøet må samarbeide.

PLUTSELIG er det ikke grenser for besluttsomhet, enda vi vet at disse gjengene har holdt det gående siden 80-tallet som en etter hvert etablert del av vår nasjonale folklore. Mitt tips er fortsatt at avviklingen av gjengene raskt går tilbake til fotfolket som jobber innen integrering, utdanning og sosialt arbeid. Når kruttrøyken har lagt seg i mediene er det på\'n igjen med frivillig innsats med leksehjelp i innvandrerbydelene. Rundt 40 prosent av elevene fra ikke-vestlige land dropper nemlig ut av videregående, mange uten å kunne lese og skrive. De er av forståelige grunner på jakt etter alternative karriereveier. Og fordi politiet i dag ønsker seg en hel NOKAS-satsing for å knekke gjengene for godt, minner jeg om at vi ikke glemmer hvem som til syvende og sist ender med ansvaret for gjengene. Det er slett ikke politiets stormtropper. Det er yrkesskolelærere, frivillige organisasjoner som Ungdom mot vold og Livet etter soning, kriminalomsorgen, rusomsorgen og barnevernet. Ikke Miami Vice, akkurat. Hører vi ropet på en testosterontung NOKAS-satsing på vegne av skolelærerne og konfliktrådene?

DÅRLIG ETTERRETNING må være en viktig forklaring på at politiet ikke har kontroll med gjengene i Groruddalen. Ifølge mine kilder er det liten nytte i at justisminister Knut Storberget vil beslaglegge luksusgjenstander som gjengmedlemmer ikke kan gjøre økonomisk rede for, når de store fiskene investerer og forbruker utbyttet i fjernere land og holder en lav profil hjemme. Jo nærmere toppen av pyramiden, jo mindre bling og svarte BMWer, jo hvitere og lite etnisk pakistansk, jo mer internasjonalt og organisert. Det er et stykke fra skoleskulkerne på Stovner og storebrødrene deres, til de som kontrollerer gjengene. Men uten å interessere seg positivt for lokalmiljøet, vinne innpass og tillit, nytter det lite at politi og byrådsleder appellerer til det pakistanske miljøet om å samarbeide. Her er de minst like redde som politiet for represalier.

RIKSADVOKATEN undersøker nå om politiets trakassering av unge gutter med minoritetsbakgrunn foregår i en grad som kan undergrave tilliten til politiet. Det er faktisk daglig rutine for mange minoritetsungdommer å bli stoppet av politiet som krever legitimasjon, stiller spørsmål om hvor de skal, om de har dop på seg, altså møter dem med holdninger som fordømmer dem i utgangspunktet og som etterlater et begrunnet raseri hos de unge. Det er heller ingen hemmelighet at selv politifolk med innvandrerbakgrunn kjenner seg ille berørt i et arbeidsmiljø der en rådende oppfatning altfor ofte er at kriminalitet er etnisk begrunnet. Flere snakker om rasismen i politiet, som ledelsen i all for liten grad slår ned på i hverdagen. Noen søker seg vekk fordi de opplever at kollegaene stiller spørsmål ved lojaliteten deres når de ikke er etnisk norske. Forhåpentligvis er det også slike problemstillinger justisministeren tar fatt i hvis han vil redusere rekrutteringen til gjengene. Det er riktignok et møysommelig arbeid, men det kan gi resultater.

POLITIET sendte denne uka ut en pressemelding der de ba mediene om å slutte å mase mens etterforskningen av skuddene på Aker Brygge pågår. Så nå snakker alle om strømregninga inntil gjengene tørner sammen igjen, for det gjør de før eller seinere. Dynamikken mellom A og B kan hele tida leses langs en tidsakse der den ene fornærmelsen skal hevnes med en annen, der ett oppgjør avler et nytt, om ikke i år så til neste år. Dette er kjedereaksjoner som må brytes. Fredsmeklere må inn for å hjelpe partene til å løse konflikter på fredelig vis. Politiet snakker om lukkede miljøer, men det finnes mange veier inn. Oppgjørene foregår på skolen eller på åpen gate. Aktørene rekrutteres fra skolegården eller fra gata, hvis ikke gode krefter settes inn tidlig nok. Mer lukket er ikke miljøene enn at de er fullt synlige for alle som vil se. Hvis politiet mangler tillit her, er det et alvorlig problem. Da er det politiet som må lære å samarbeide.