- Skuddene er det første jeg tenker på om morgenen

Skadet kvinne (23) etter Karl Johan-skytingen er lettet over at en mann er siktet i saken, men frykter det skal skje igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Oslokvinnen (23) som ble skadd under skytingen på Karl Johan natt til lørdag 28. februar er lettet over at en mann nå er pågrepet og siktet i saken.

Siktet for drapsforsøk
- Det er jo en stor lettelse. Jeg får stikk i magen hver gang jeg hører eller leser om den kvelden på Karl Johan, sier 23-åringen når hun hører om politiets pågripelse.

Hun ble kjent over hele Norge da bildet av henne, blodig, og i armene på en tilfeldig forbipasserende jente, ble førstesidestoff.

Mannen, som er 21 år gammel og kommer fra Østlandet, er siktet for drapsforsøk mot kvinnen og tre andre menn, som også ble truffet under skytingen. Strafferammen er 15 år.

- Aldri ut i Karl Johan mer
Han ble i dag varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud, to av dem i isolasjon.

- Jeg vet ikke om politiet har fått rett mann, men uansett vil jeg aldri gå ut på byen igjen i Karl Johans gate. Ikke et sted der det dukker opp slike minner, sier 23-åringen til Dagbladet.no.

- Det er synd, det er ikke utestedet sin skyld, jeg har hatt det fantastisk morsomt der. Men jeg opplever dette fremdeles som surrealistisk.
 
Uskyldige skutt
Ingen av de skadde kjente hverandre og bare den ene av mennene var involvert i krangelen og slåsskampen som utløste skytingen. Selv var 23-åringen på byen med venner.

- Vi hadde vært på utestedet Rå hele kvelden. Det var god stemning der. Jeg går ut døra og stiller meg ved siden av trappa som går fra domkirken og ned til Karl Johans gate, fortalte kvinnen til Dagbladet.no søndag 29. februar, dagen etter skytingen.

- Det som skjedde etterpå... Vel, jeg trodde aldri noe sånt kunne skje i Oslo sentrum.

- MERKET FOR LIVET: 23-åringen husker skytingen hver eneste dag. Arret er det første hun ser i speilet om morgenen. - Det er ekkelt, sier hun. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.no.
- MERKET FOR LIVET: 23-åringen husker skytingen hver eneste dag. Arret er det første hun ser i speilet om morgenen. - Det er ekkelt, sier hun. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.no. Vis mer

Mens hun snakket på telefon kommer krangelen noen meter helt ut av kontroll. En dørvakt fra utestedet Rå dukker opp for å skille kamphanene.

- Mens vi prater hører jeg tre kraftige smell like ved meg og underveis går jeg rett i bakken, sier kvinnen.

«Hun er skutt»
Blodet blindet henne, i pannen er et langt kutt. Både vitner og kvinnen selv forteller hvordan hun glir ut og inn av bevissthet.

Hun husker det var kaos i gaten og at folk løp raskt i alle retninger. Når hun innimellom er våken høres rop i bakgrunnen: «Hun er skutt, hun er skutt.».

- De ropte at jeg var skutt i panna. Det var veldig ubehagelig, sier 23-åringen.

Politiet var lenge usikre på om skaden skyldtes et streifskudd, men har altså siktet 21-åringen for drapsforsøk også på 23-åringen. Det bekrefter politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby overfor Dagbladet.no lørdag ettermiddag.

Redningskvinnen
Nysgjerrige ungdommer og voksne menn samlet seg - og tok bilder og filmer av den skadde 23-åringen. Da dukket Victoria Stein Helgerud (21) opp.

- Jeg kom rundt hjørnet på Kirkegata fra klubben Monaco. Mennesker løp overalt og jeg ser hun står aleine og går i bakken. Når jeg kommer fram har det samlet seg folk med mobilkameraer, men ingen hjelper til, fortalte Victoria til Dagbladet.no. dager etter skytingen.

HYLSER: Etter skytingen fant politiet flere hylser på bakken i Oslos hovedgate. Mobilfoto: Eiliv Frich Flydal
HYLSER: Etter skytingen fant politiet flere hylser på bakken i Oslos hovedgate. Mobilfoto: Eiliv Frich Flydal Vis mer

I dag, nesten en måned etter at de lå sammen i en blodpøl på Karl Johan, holder de to fremdeles kontakt.

- Merket for livet
Nesten en måned etter skytingen er arret i pannen fremdels ømt.

- Leggene sier arret etter streifskuddet gor fint, men det er veldig ømt, sier 23-åringen.

- Jeg er merket for livet. Når jeg står opp om morgenen er dét det første jeg ser og tenker på. Det er veldig ekkelt.

- Er du sint på den som avfyrte skuddene?'

- Nei, ikke direkte. Situasjonen er surrealistisk. Mange jeg snakker med er sinte, men for meg er det blandede følelser, sier 23-åringen.

DØRVAKT SKUTT: En dørvakt på utestedet Rå ble truffet i armen. Foto: ROGERIO SNARLI
DØRVAKT SKUTT: En dørvakt på utestedet Rå ble truffet i armen. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer

Forrig uke avla hun eksamen i studiene hun følger.

- Hodet fungerer bra, sier hun.

Klikk for tittel

• Fem mennesker i 20-årene ble skadd etter skytedramaet i Karl Johans gate natt til lørdag 28. februar.

• Politiet har siktet en 21-åring fra Østlandet for skytingen.

• Politiet fikk melding om skuddene 03.17.
 
• Tre er bekreftet skutt. En mann ble skadd i slåsskamp med det som skal være gjerningsmannen. Årsaken til den 23 år gamle kvinnens skader er uavklart, mener politiet, men hun ble trolig truffet av et streifskudd.

• Alle de skadde har det etter forholdende bra, men situasjonen for en 22-åring var lenge alvorlig, etter at et skudd traff ham i låret.

• 22-åringen er den eneste av de skutte  som var involvert i slagsmålet.

• Politiet mener det ble avfyrt minst tre skudd over fem til seks sekunder.

• Skytevåpenet antas å være en pistol, men dette er ikke sikkert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer