Skuddene lammet øya

AUSTBØ (Dagbladet): Det var uhyggestemning på Austbø i går. En iskald vind blåste snø over stedets eneste vei, der tungt bevæpnet politi gikk med finlandshetter og skuddsikre vester. Øya våknet til møtet med tragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skytetragedien hadde lammet det vesle øysamfunnet fullstendig. Alt som ellers bruker være åpent var stengt: S-laget, postkontoret, skolen.

Øya virket øde. Det var få mennesker å se ved husene og langs veien. Bare en sjelden gang en bil - og politi som så ut som soldater i en krigssone.

Barndomsvenn

Frank Savjord (45) har kjent drapsmannen på Austbø helt siden barndommen, men han visste ingenting om at barndomsvennen hadde psykiske problemer. Det visste antakelig heller ingen andre på øya. I går var Savjord en av dem som måtte evakueres fra sitt eget hjem på grunn av skytetragedien.

Dagbladet møtte ham da han skulle hjemom for å hente noen av tingene sine i går ettermiddag. Da var gjerningsmannen pågrepet, men området fremdeles avsperret.

- Jeg ble vekket av at telefonen ringte i 02.30-tida natt til i går, forteller Frank Savjord.
Det var hans datter som ringte. Hun bor i lærerboligen like ved drapsmannens hus, og var blant de første som måtte evakueres.

Vokste opp
sammen

Datteren kom hjem til sine foreldre om natta, men i går morges måtte også de evakuere.

- Jeg vokste opp sammen med drapsmannen og kjenner ham godt fra vi var små, sier Savjord.

Han forteller at den 46 år gamle gjerningsmannen kom til øya, da han ble adoptert av en av øyboerne. Adoptivmoren er nå død, men det var i deres hus han bodde når han var på besøk på øya.

- Det er noen år siden han flyttet til Bodø, men han har vært her mye i feriene etter den tid, sier Frank Savjord.

Grei fyr

- Han virket helt normal og grei. Jeg ante ingenting om at han hadde psykiske problemer. Det kom totalt overraskende på meg, sier Savjord.

Han mener at alle på Austbø kjente mannen, men at ingen hadde noen formening om hans personlige vanskeligheter.

- Vi snakket om det sammen i boligen vi evakuerte til. Ingen ante noe. Alle er like overrasket, eller rettere sagt preget av sjokk og vantro, sier Frank Savjord.

Han beskriver Austbø som et stille og fredelig sted, og synes det er synd at øya skal bli kjent for en slik tragedie.
- Austbø er rammet av en forferdelig tragedie. Dette er veldig fælt for oss som bor her, sier Randi Johansen til Dagbladet.

Hun er rektor på den kombinerte barne- og ungdomsskolen med 33 elever. Tidlig i går morges måtte hun ringe rundt til alle foreldrene og be dem om å holde barna hjemme.

I går kveld møttes de voksne på øya til en felles sammenkomst for å snakke om tragedien, og hva de skal gjøre for å få det vesle øysamfunnet i gjenge igjen.

Bearbeide

- Vi må ha en plan for hvordan vi skal bearbeide det som har skjedd og komme videre, men jeg vil ikke si noe mer om dette nå, sier Austbø-rektoren.

Hun regner med at ungene er tilbake på skolen igjen i dag.

- Til vanlig er denne øya et trivelig og fredelig sted å bo. Vi liker oss her. Det som har skjedd nå er så veldig fremmed, sier Johansen.

Hun tør ikke si hvordan tragedien vil påvirke øysamfunnet, men håper at den ikke vil skape varige sår.
I går kom beredskapsgruppen i Alstahaug kommune sammen for å diskutere hva den kan gjøre for Austbø i denne vanskelige situasjonen.

Folkemøte

Gruppen, som består av prest, sykepleiesjef, kommunelege, helse- og sosialsjef, lensmann, rådmann og ordfører, vil blant annet arrangere et informasjonsmøte på skolen på Austbø i kveld kl. 18.

Der skal øyboerne få snakke om det som har skjedd, samtidig som de får informasjon om hva de kan få av hjelp og støtte i dagene framover.

Austbø har også vært rammet av tragedier tidligere. Ennå i dag vil øyboerne huske søskenparet som druknet i 1983. De var om bord i en båt som ble tatt av stormen, mens flere vitner sto hjelpeløse på land og så hva som skjedde.