Skuddene som kan felle pastoren

Påtalemyndigheten vil bevise at pastor Helge Fossmo lyver når han hevder han ikke hørte skuddene som drepte kona Alexandra i naborommet. I går fikk retten selv høre og se hva som skjedde den skjebnesvangre natta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KNUTBY (Dagbladet): Under gårsdagens rekonstruksjon i Fossmos hus kunne smellene høres godt ti meter fra huset. Inne ble styrken målt til 106,7 og 108,3 desibel. Vil tingretten i Uppsala konkludere med at Helge Fossmo umulig kan snakke sant når han hevder at han ikke våknet av smellene? Derimot våknet han av pipelyden på mobiltelefonen da han fikk en tekstmelding.

- Ville våknet

Spaningsleder under etterforskningen av drapet, Kenneth Ågren, smalt til med følgende kommentar etter prøveskytingen:

- Jeg opplevde lyden som kraftig og ville våknet med en gang. En støystyrke på over 100 desibel karakteriseres som skadelig og er høy uten at jeg kan sammenlikne den med noe konkret, sier Ågren til Dagbladet.

Påtalemyndigheten levner ingen tvil om hva den håper dommerne i saken vil konkludere med.

- Nå har de fått hørt og sett huset der det skjedde. Det er verdifullt.

Det var politiet som avfyrte en Smith & Wesson-revolver kaliber 38, i Fossmos hus i går. Kriminalinspektør Bertil Olsson skjøt mot en sandsekk på soverommet, mens rettsmedlemmene sto lydhøre på barnerommet der pastor Fossmo var drapsnatta.

I en rekonstruksjon av hvordan Sara Svensson hadde lært seg å håndtere drapsvåpenet, kom det i går fram at hun i begynnelsen forsøkte å trekke av med bare fingertuppen. I sin detaljerte forklaring hadde hun en antydning til smil da hun sa at hun raskt ble lært opp til å bruke hele fingeren.

Det gjorde hun den 10. januar.

Sara brast i gråt

Under den filmede rekonstruksjonen av hva som skjedde da Sara ble drapskvinne, satt pastor Helge Fossmo tilsynelatende uberørt, mens Sara brast i gråt og måtte forlate retten. Daniel Linde, som hun den fatale natta skjøt to skudd mot, overlevde mirakuløst.

I går fulgte han prøveskytingen og rettsbefaringen fra nabohuset, sammen med en rekke medlemmer av sekten i Knutby. Det var sol, det var sommer. Til tider kunne det virke som hendelsen var underholdning, ikke dødsens alvor.

Folk i bygda var ikke der. De vil legge tragedien bak seg.

Tok bilder av pressen

En av pastorene i menigheten og flere av hans venner var svært opptatt av å ta bilder av det store presseoppbudet. Men bare et dokumentarteam fra svenske TV 4 slapp inn på nabotomta til Pelle Waldau, svigerfar til Åsa, en sentral skikkelse i menigheten som går under navnet «Kristi Brud».

Hun skjulte seg etter alt å dømme bak gardinene i går. Pastor Fossmo har kalt seg selv for hennes kjærlighetsslave.

Han skal, ifølge sin egen forklaring, ikke ha hatt samleie med henne. Slik han etter hvert har innrømmet å ha hatt med andres koner og egne barnepiker, både i familiens hus og i skogen rundt menighetens bosteder i Knutby.

Nesten urørt

«Dødens hus på kullen» er nesten urørt. Det bor ingen der. Men trosfeller har sådd noen få meter med purre i hagen. På et brønnlokk ligger det en vannpistol og vitner om barns uskyldige lek. I dag er Fossmos barn borte, plassert i varetekt hos hans søster.

Dobbeltsenga der tre skudd tok livet av en sovende Alexandra, er fjernet. Det er ikke lenger fisker i akvariet på soverommet. Boblelyden fra akvariet fikk Sara til å tro at det kanskje var liv i kvinnen hun hadde skutt.

Badekaret og badet er slik det var da Fossmos første kone, Helene, døde av slagskader i desember 1999. Påtalemyndigheten mener ektemannen drepte henne, selv nekter han for alt.

En barnepike til

I retten i går vitnet nok en barnepike. Evelina Gillsberg bodde hos Fossmo-familien da Helene mistet livet i badekaret.

- Jeg var nervøs for at noen skulle tro Helge var skyldig. Jeg synes synd på han, sa Gillsberg.

Nå var hun ikke lenger så sikker på Fossmos uskyld. Hun sa hun ville at sannheten skulle fram og at Helge kanskje ikke var så snill som han hadde gitt inntrykk av.

Hun hadde stusset over at pastoren hadde spist pizza få timer etter at han lå til sengs med magesjuke og at han spøkte og lo få timer etter at kona døde.

- Lengtet til himmelen

Men døden var på ingen måte noe tabuemne i menigheten i Knutby. Den kunne virke tiltrekkende.

- Ja, mange lengtet til himmelen. Det er vanlig for dem som tror på Gud, sa Gillsberg.

- Også for unge mennesker?

- Ja, svarte hun.

SKUDDPRØVE: Her skyter politiet mot en sandsekk i soverommet der Alexandra Fossmo ble skutt.
PÅ BEFARING: I går var retten på befaring i huset der Alexandra Fossmo ble skutt. De skulle blant annet finne ut hvor godt skuddene kunne høres. Under rekonstruksjonen kunne smellene høres ti meter fra huset.