Skuddene ved Najaf

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I helga ble fire amerikanske soldater drept av en irakisk selvmordsbomber ved en sjekkpost utenfor byen Najaf. Mandag kveld skjøt amerikanske soldater i samme området og i samme infanteridivisjon mot en minibuss de trodde var på selvmordsoppdrag. Sju kvinner og barn ble drept. Det var ingen menn i minibussen, også sjåføren var kvinne.
  • Etter snaut to ukers krig møter den britiske og amerikanske invasjonsstyrken i Irak de samme problemene som israelske soldater i mange år har stått overfor på Vestbredden og i Gaza. De står overfor en fiende de ikke vet hvor de har. En hvilken som helst bil kan være full av bevæpnede folk eller lastet med sprengstoff. I en slik situasjon er det ikke alltid like lett å holde fingeren unna avtrekkeren. Frykten har sin pris.
  • Amerikanerne har betalt Najaf-ofrenes pårørende en erstatningssum, og saken skal undersøkes nærmere. Avisa The Washington Post siterer en amerikansk kaptein som under skuddramaet skrek at varselsskudd ikke var blitt avfyrt raskt nok. Uansett er ikke dette en engangsforeteelse. Det gikk da heller ikke mer enn noen timer før ei irakisk varevogn som ikke stoppet på ordre, ble pepret med amerikanske kuler ved en sjekkpost nær byen Shatra. Sjåføren, som var ubevæpnet, ble drept.

- Alle sivile må i utgangspunktet behandles som mistenkelige, sa en amerikansk soldat til en britisk reporter i går. Uttalelsen tyder på at noe begynner å gå fryktelig galt for de britisk-amerikanske invasjonsstyrkene. For kom de ikke til Irak for å frigjøre befolkningen fra Saddam Husseins tyranni?

  • Historien om dødsofrene ved Najaf spredte seg over hele Irak i løpet av gårsdagen. Det at de drepte var kvinner og barn, gjør at reaksjonen blir ekstra sterkt blant irakere flest. At episoden skjedde i nærheten av sjiamuslimenes hellige by Najaf, gjør situasjonen enda verre for britene og amerikanerne. For det var sjiaene de satset på støtte fra i første fase av okkupasjonen.