Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuddramaet i TV-stua

LILLESTRØM (Dagbladet): I dette rommet på Orderud gård skal Kristin ha holdt på å drepe Veronica med et skudd - som traff bordet foran på bildet og deretter rikosjetterte opp i Nerdrum-litografiet på veggen bak. - Det var akkurat som på TV, forklarte Veronica i retten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Halvsøsteren Kristin Kirkemo Haukeland hevder at det var Veronica som skjøt, og at det var et vådeskudd.

Bildene fra våningshuset, Per og Veronicas bolig, ble tatt av politiet 14. juni 1999 - samme dag som ekteparet ble pågrepet.

TV-stua til ekteparet er svært sentral i saken: Her ble ett skudd avfyrt, og ifølge Kristin ble det planlagt drap og drevet våpenopplæring rundt bordet. Våpenet som ble brukt mener politiet også ble brukt under trippeldrapet.

Traff bordet

I dag vil statsadvokat Olav Helge Thue kjøre Veronica hardt på hva som skjedde. Kristins detaljforklaring om vådeskudd og drapsplanlegging under juleselskapet er en bærebjelke i aktoratets sak mot de tiltalte.

Halvsøstrene har hver sin versjon av hva som skjedde da et skudd fra pistolen, kaliber 22, gikk av.

Tekniske undersøkelser har vist at skuddet traff stuebordet. Kula rikosjetterte og traff så et Odd Nerdrum-litografi. Kristin sier hun skaffet to pistoler i Molde, og overleverte dem til Per og Veronica lille julaften.

Veronica brast i gråt da hun i går skulle forklare hva som skjedde.

- Det var akkurat som på TV, sa Veronica, som hevder Kristin pakket ut en pistol og at det gikk en stund før Veronica skal ha skjønt at pistolen var ekte. Videre skal hun ha prøvd å roe ned en oppskjørtet Kristin og at Kristin siktet på henne. Så smalt det.

- Jeg så ned, og da jeg ikke så noe blod skjønte jeg at jeg ikke kunne være truffet. Deretter løp jeg bare ut og ned i fjøset til Per, sa Veronica.

Ta Anne og Per først

Seinere i uka vil Kristin hevde i retten at hun aldri siktet på søsteren. Hun hevder Veronica kom bort til henne, senket bagen med våpnene og at det gikk av et skudd da bagen slo i bordkanten. Halvsøstrene er imidlertid enige om at prosjektilet fra vådeskuddet endte i litografiet. I herredsretten forklarte Kristin at hun, etter at gjestene hadde gått, hentet pistolene.

:i retten

I GÅR: Per Orderud avsluttet sin forklaring, og hans kone Veronica begynte på sin.

KONFLIKTEN: Veltalende og klar gir Veronica inntrykk av å være en selvstendig dame som vet hva hun vil. Men når hun forklarer seg, høres det ut som det var Per som styrte det meste både når det gjaldt økonomien og gårdskonflikten. Hun avviste bestemt at hun var noen pådriver i gårdskonflikten.

REPLIKKEN: - Jeg var 21 år og trodde jeg hadde alle svarene på hvordan jeg ville leve resten av livet mitt, sa Veronica Orderud om da hun kom til Orderud gård første gang.

I DAG: Veronica Orderud fortsetter sin forklaring.

- Lars viste hvordan de skulle fylle magasinet med patroner, hevdet Kristin, som både i avhør og i herredsretten forklarte at Lars rådet ekteparet å ta raggsokker utenpå skoene for å unngå spor. Ifølge Kristin ble det planlagt å ta livet av Anne og Per Paust først, da de var raskest til beins.

SKUDD: I dette rommet ble det avfyrt et skudd lille julaften 1998. Pil 1 viser mot en skade på salongbordet. Pil 2 viser mot en skade på et Odd Nerdrum-litografi.
BLY: Nærbilde av bordskuddet. I skaden er det påvist bly.
TRAFF BORDET: Her er salongbordet til ekteparet Orderud. Vådeskuddet traff bordet. Pila viser til en skade etter et prosjektilanslag.
SPRIKER: Veronica Orderud(bildet) og Kristin Kirkemo Haukeland har hver sin versjon av hva som skjedde i TV-stua lille julaften.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!