SKJØT MOT DETTE OMRÅDET: I dette bildet, tatt mai i fjor, patruljerer et nord-koreansk marinefartøy blant sør-koreanske fiskebåter. Nå er området i Gulehavet stengt for trafikk. Foto: AFP/BYUN YEONG-WOOK/Scanpix
SKJØT MOT DETTE OMRÅDET: I dette bildet, tatt mai i fjor, patruljerer et nord-koreansk marinefartøy blant sør-koreanske fiskebåter. Nå er området i Gulehavet stengt for trafikk. Foto: AFP/BYUN YEONG-WOOK/ScanpixVis mer

Skuddveksling mellom Nord- og Sør-Korea

Åpnet ild i omstridt havområde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Styrker fra Nord- og Sør-Korea har åpnet ild i et omstridt havområde i Gulehavet hvor det er uenighet om grensa mellom de to landene, melder nyhetsbyrået Yonhap.

Den første meldinga kom i 01-tida norsk tid, og sør-koreanske myndigheter bekrefter dette overfor CNN klokka 05 norsk tid.

Nord-Korea skjøt først
Nord-koreanske styrker skjøt først to artillerigranater mot havområdet. Ifølge NTB besvarte så sør-koreanske styrker ilden.

Det er ikke meldt om at mennesker er rammet av rakettene, som traff et havområde som i går ble stengt for skipsfart.

Reuters meldte søndag at Nord-Korea beskylder Sør-Korea for å erklære krig. Årsaken var at de uttalte at de ville komme et fryktet atomangrep i forkjøpet.

Atomfrykt
Sør-Koreas forsvarsminister Kim Tae-Young sa i forrige uke at Seoul ikke hadde noe annet valg enn å angripe først dersom det var klare tegn på at nabolandet i nord planla atomangrep.

Nord-Korea har testet kjernefysisk utstyr to ganger, men det har vært tvil rundt om de har mulighet til å lage atomvåpen.

Militæreksperter sier at hvis de allikevel har det, har de ikke mulighet til å lage de små nok til å være på toppen av en missil.

Også i november ble det løsnet skudd mellom landene. Nord-Korea skjøt 15 hull i et sør-koreansk fartøy, etter at sør-koreanerne åpnet ild. Episoden fant sted i det samme havområdet som var rammet i natt norsk tid.

En nord-koreaner ble den gang drept, tre andre skadd.

AP påpeker at de to landene på papiret fortsatt er i krig. Krigen koreaene imellom i 1950-53 endte med våpenhvile - og ikke en formell fredsavtale.

Dagbladet følger situasjonen.

PLANLEGGER HAN ATOMVÅPEN? Situasjonen mellom Kim Jong-ils Nord-Korea og nabolandet i Sør tilspisser seg. Foto: REUTERS/KCNA
PLANLEGGER HAN ATOMVÅPEN? Situasjonen mellom Kim Jong-ils Nord-Korea og nabolandet i Sør tilspisser seg. Foto: REUTERS/KCNA Vis mer