Skuddveksling tross palestinsk våpenhvile

Hamas og Fatah undertegnet våpenhvile ved midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I morgentimene i dag kom det til væpnede konfrontasjoner mellom Fatah- og Hamas sympatisører. Dette til tross for at våpenhvilen trådte i kraft klokken 03.00 lokal tid, melder nyhetsbyrået AP.

Skuddveksling og eksplosjoner kunne høres i Gaza by, etter hvert som grupperinger fra begge leire ignorerte våpenhvilen Hamas-leder og statsminister Ismail Haniyeh undertegnet med representanter for Mahmoud Abbas ved midnatt.

Flere målsettinger

Våpenhvilen var ment å sette en stopper for den dødbringende volden mellom de to gruppene. Bare i løpet av de siste to månedene har volden kostet mer enn 60 palestinere volden.

Våpenhvileavtalen innebærer at alle sikkerhetsstyrker returnerer til sine baser, at drapsmistenkte arresteres, at alle fiendtlige handlinger oppheves og at alle gisler slippes fri. I tillegg skal alle veisperringer de ulike grupperinger har satt opp, skal fjernes. Ingen av disse tiltakene er så langt blitt gjennomført.

Dermed stiller dette forsøket på våpenhvile seg i rekken av avtaler som har tatt sikte på å sette en stopper for den interne volden blant palestinere.

Israelsk angrep

Samtidig som enkelte palestinere kriger mellom seg, gjennomførte Israelske kampfly angrep mot Gazastripen i morgentimene i dag. Angrepet kan være en gjengjeldelse etter mandagens selvmordsaksjon i en israelsk badeby, selvmordaksjonen kostet tre israelere livet.

VÅPENHVILE VED MIDNATT: Men våpenhvilen overlevde ikke natten engang. Foto: SCANPIX
VÅPENHVILE VED MIDNATT: Men våpenhvilen overlevde ikke natten engang. Foto: SCANPIX Vis mer

Ifølge israelske militærkilder bombet kampflyene en smuglingstunnel nær grenseposten Karni, den viktigste posten for varetransport mellom Gaza og Israel, melder NTB.

Israels statsminister Ehud Olmert lovet mandag nådeløs kamp mot dem som sto bak bombeaksjonen, men sa ikke noe om konkrete straffereaksjoner.