Skuddvekslinger i oljekamp

Kampen om retten til oljen i Nigeria tilspisses.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nigerianske geriljagruppe hevder at de ble angrepet av militære styrker onsdag, melder AP. Ifølge den militante gruppa ble det starten på en skuddvekslingen som varte i 45 minutter, og som førte til at sju regjerningssoldater mista livet.

"Regjeringen i Nigeria og militæret skal vite at vi har tilstrekkelig våpenkraft til å motsette oss ethvert angrep", skriver gruppa i en e-post ifølge AP.

Opplysningene er ikke bekrefta fra verken regjeringa eller talsmenn for de militære styrkene. Den militante gruppa holder for tida tre utenlandske oljearbeidere som gisler, og har varslet en hard kamp mot det de mener er internasjonale oljeselskapers utnyttelse av Nigeria. De mener at oljerikdommen som pumpes opp fra Niger-deltaet bør komme det nigerianske folket til gode. 

Regjeringa på sin side karakteriserer grupperinga som kriminelle og oljetyver.

De tre gislene kommer fra USA og Storbritannia, og jobbet for et amerikansk oljefirma da de og seks kolleger ble kidnappet den 18. februar i år. Seks av gislene ble satt fri etter tolv dager. 

Foruten kidnapping har også militante grupper sprengt i lufta oljerør og angrepet to av Shell sine oljeplattformer de siste to månedene. Det har ført til at eksporten av olje fra Nigeria har sunket med 20 prosent.

TRUSLER: Den militante grupperingen har gått til kamp mot utenlandske oljefirma.