Skuddvekslinger ved presidentpalasset

Skyting ved palasset i Tunisia i kveld. Væpnede gjenger i gatene. Folk barrikaderer seg innendørs.

TILSYNELATENDE KONTROLL:  Tunisisk militære står vakt i store deler av hovedstaden Tunis, men kraftig skuddveksling hørtes mange steder i landet i dag. I kveld kom meldinger om at det pågår skuddvekslinger ved presidentpalasset. Foto: Fred Dufour/Afp/Scanpix
TILSYNELATENDE KONTROLL: Tunisisk militære står vakt i store deler av hovedstaden Tunis, men kraftig skuddveksling hørtes mange steder i landet i dag. I kveld kom meldinger om at det pågår skuddvekslinger ved presidentpalasset. Foto: Fred Dufour/Afp/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tunisiske styrker skyter mot den flyktede eks-presidentens vakter, melder BBC. Vitner forteller om kraftig skyting nord i hovedstaden, hvor presidentpalasset ligger. Skyteepisoden skjer bare timer etter at eks-sjefen for presidentens sikkerhetsstyrker, Ali Seriati, ble arrestert.

Samtidig holder politiske ledere samtaler for å forme en ny regjering.

Tunisia balanserer fortsatt på randen av sammenbrudd etter at de stadig større og folkelige demonstrasjonene tvang president Zine al-Abidine Ben Ali på flukt fredag.

I kveld strever tunisiske myndigheter med å gjenopprette ro og orden i gatene, men flere steder i hovedstaden meldes det om skuddvekslinger, ifølge nyhetsbyrået Ap i kveld.
 
Flere drept I dag skal to snikskyttere ha blitt drept nær innenriksdepartementet i hovedstaden Tunis. Politi og bevæpnede grupperinger har også skutt mot hverandre en rekke ganger i dag.
Tunisias innenriksminister Rafik Belhaj, mannen som har vært ansvarlig for Tunisias politistyrke, er i ettermiddag arrestert i hjembyen Beja, nord i landet, melder Al Jazeera.  I tillegg melder statlig tunisisk tv at generalen Ali Seryati, tidligere sjef for landets sikkerhetsapparat, vil måtte møte i retten for å ha provosert fram væpnet vold og for å ha bidratt til å true rikets sikkerhet.

GJØR SEG KLARE: Tunisiske politimenn tar posisjon på et tak i hovedstaden Tunis, hvor det meldes om en rekke kraftige skyteepisoder i løpet av dagen i dag. Foto: Fred Dufour/Afp/Scanpix
GJØR SEG KLARE: Tunisiske politimenn tar posisjon på et tak i hovedstaden Tunis, hvor det meldes om en rekke kraftige skyteepisoder i løpet av dagen i dag. Foto: Fred Dufour/Afp/Scanpix Vis mer

Ute i gatene har nå hæren tilsynelatende tatt over kontrollen, mens innbyggerne må holde seg innendørs i kveld og i natt på grunn av portforbud. Men hæren er ikke alene. Det meldes om at en rekke bevæpnede gjenger er i gatene. De skaper frykt hos befolkningen, som barrikaderer seg i hjemmene sine.

Fangeopprør og plyndring Over hele landet kommer meldinger om plyndringer og fangeopprør i fengsler flere steder.

- Det er frykt i gatene her nå, sier Al Jazeeras journalist Nazanine Moshiri, som rapporterer fra hovedstaden Tunis.

Det går fort i Tunisia disse dagene: Fredag lovet først presidenten gjennom 23 år, Zine al-Abidine Ben Ali, reformer og nyvalg. Men gatedemonstrasjonene som har holdt på siden midten av desember fortsatte, og litt seinere på kvelden flyktet president Ben Ali til Saudi Arabia.

Statsministeren Mohammed Ghannouchi erklærte seg som president, før nasjonalforsamlingens president Fouad Mebazza i går ettermiddag ble tatt i ed som ny president. Han lovte nyvalg i løpet av seks uker.
Maktkamp Al Jazeeras utsendte trekker nå fram tre væpnede grupperinger som skal være interessert i å ta over makten i landet: Politiet, sikkerhetsstyrker fra innenriksdepartementet og militser som er alliert med Ben Alis tidligere regime. Blant Tunisias befolkning på rundt ti millioner mennesker, er 250.000 en del av landets politistyrke.

EN PRESIDENTS FALL:  Flere steder i Tunisia har nå innbyggere revet ned de enorme posterne som henger av den flyktede eks-presidenten Zine al-Abidine Ben Ali. Foto: Epa/Scanpix
EN PRESIDENTS FALL: Flere steder i Tunisia har nå innbyggere revet ned de enorme posterne som henger av den flyktede eks-presidenten Zine al-Abidine Ben Ali. Foto: Epa/Scanpix Vis mer

- Folk forteller oss nå at de stoler langt mer på hæren enn de gjør på politiet, sier Moshiri.

I tillegg er befolkningen redde for de rundt 1000 fangene som nå er på frifot etter at de flyktet fra landets fengsler i går.

Uten mat En rekke av landets innbyggere begynner nå å gå tom for brød, melk og bensin, siden de fleste butikkene fremdeles holdt stengt i dag.

- Vi begynner å merke dette nå, men det er midlertidig. Vi må reorganisere oss, sier Imed Jaound, som lastet av varer ved havna i Tunis. Havna har vært stengt siden demonstrasjonene nådde toppen fredag.

FORNØYD:  En kvinne viser fram baguettene hun akkurat har fått kjøpt etter å ha stått lengre tid i kø i byen Medina i Tunisia i dag. Flere steder i landet melder de om lite brød, melk og bensin. Foto: Fethi Belaid/Afp/Scanpix
FORNØYD: En kvinne viser fram baguettene hun akkurat har fått kjøpt etter å ha stått lengre tid i kø i byen Medina i Tunisia i dag. Flere steder i landet melder de om lite brød, melk og bensin. Foto: Fethi Belaid/Afp/Scanpix Vis mer

- Det finnes ikke noen fersk fisk. Hvis dette fortsetter for et par dager eller tre, må vi stenge, sier fiskeselgeren Ezzedine Gaesmi til nyhetsbyrået Ap.

Følger spent med Over hele verden følger folk med for å se hvordan situasjonen i det nord-afrikanske landet utvikler seg. Det er første gang at et folkelig opprør ser ut til å tvinge fram endringer i lederskapet i det moderne Midtøsten.

Den folkelige revolusjonen i Tunisia bør være noe å merke til for autokratene i Midtøsten, skriver Washington Post på lederplass.

Til klapping og hoing, dro innbyggere i hovedstaden Tunis ned et par av de massive portrettene av eks-president Ben Ali, som henger på bygninger og gatehjørner.
 
Mer enn 50 personer er arrestert i dag, ifølge nyhetsbyrået Ap. Et titalls mennesker har blitt drept den siste måneden på grunn av sammenstøt mellom politi og demonstranter.

LIVET GÅR SIN GANG:  For denne gutten, som leker i hovedstaden Tunis i dag. Mange innbyggere i Tunisia håper nå på en mer demokratisk framtid i landet som har vært styrt med jernhånd i 23 år. Foto: Christophe Ena/Ap/Scanpix
LIVET GÅR SIN GANG: For denne gutten, som leker i hovedstaden Tunis i dag. Mange innbyggere i Tunisia håper nå på en mer demokratisk framtid i landet som har vært styrt med jernhånd i 23 år. Foto: Christophe Ena/Ap/Scanpix Vis mer