Skuespiller dømt

Skuespiller dømt for hallik­virksomhet, trusler og vold

Er fra før dømt i den såkalte sexfelle-saken.

I RETTEN: Skuespilleren ble i 2013 dømt i den såkalte sexfelle-saken, sammen med en annen mann og to kvinner. Illustrasjon: Fedor Sapegin / Dagbladet
I RETTEN: Skuespilleren ble i 2013 dømt i den såkalte sexfelle-saken, sammen med en annen mann og to kvinner. Illustrasjon: Fedor Sapegin / DagbladetVis mer

En skuespiller i 20-åra er i Oslo tingrett dømt for blant annet hallikvirksomhet, trusler og grov vold. Dommen lyder på fem års fengsel.

Dommen er svært omfattende. Den dreier seg om 16 forskjellige forhold, og gjelder ti paragrafer i straffeloven.

- Han mener seg uskyldig dømt, og vil anke de vesentligste delene av dommen, opplyser mannens forsvarer Petter Bonde til Dagbladet.

VIL ANKE: Skuespillerens forsvarer Petter Bonde. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VIL ANKE: Skuespillerens forsvarer Petter Bonde. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Aktor, politiadvokat Henrik Rådal, la ned påstand om fire år og to måneders fengsel. Retten har altså dømt ham strengere enn det.

- Påtalemakten er godt fornøyd med at tingretten var enig på samtlige punkter i tiltalen. sier Rådal til Dagbladet.

Han legger til at straffen var krevende å utmåle for retten, men at påtalemakten synes fem års fengsel er passende.

Grov vold mot ekskjæreste

Dommens mest alvorlige punkt dreier seg om grov vold mot en ekskjæreste i 40-åra i og ved mannens bopel i fjor høst. Kvinnen ble slått flere ganger i ansiktet, mistet en betydelig mengde hår, og fikk et stort sår i hodebunnen som måtte sys. Hun ble sykmeldt etter hendelsen.

Kvinnen er tilkjent 40 000 kroner i oppreisning.

- Hun er veldig fornøyd med resultatet, og er glad for å ha blitt trodd på alle punkter, sier kvinnens bistandsadvokat Kim Gerdts til Dagbladet.

- Er dere klare for en eventuell ny runde i retten, i tilfelle en ankesak?

- Vi får se. Det er ikke noen automatikk i dette, siden en ankesak må begrunnes. Men blir det en ny runde, er vi klare og vel så det.

Det var Nettavisen som først omtalte dommen.

FORNØYD: Kim Gerdts, bistandsadvokat for kvinnen skuespilleren er dømt for å ha banket opp, sier klienten er veldig fornøyd med dommen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORNØYD: Kim Gerdts, bistandsadvokat for kvinnen skuespilleren er dømt for å ha banket opp, sier klienten er veldig fornøyd med dommen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Tok mesteparten

Mannen har deltatt i kritikerroste produksjoner i film og TV. Ifølge dommen drev han to kvinner i henholdsvis 20- og 30-åra ut i prostitusjon, og tok mesteparten av fortjenesten fra virksomheten.

Den yngste kvinnen hevdet i retten at den samlede omsetningen fra prostitusjonen var på rundt 2 millioner kroner, og krevde ca. 1 450 000 kroner i erstatning, siden hun ifølge sin forklaring bare fikk en andel på 30 prosent. Hun er tilkjent 1 267 500 kroner i erstatning for tapt arbeidsfortjeneste, samt oppreisning på 150 000 kroner - til sammen 1 417 500 kroner.

Forsvarer Bonde bestred kvinnens forklaring og mente at regnestykket Rjukan la fram i retten, ikke gikk opp. Retten valgte altså å tro på kvinnen.

- Hun er svært fornøyd med resultatet. Det har helt klart stor betydning endelig å bli trodd, og at han må ta ansvar for sine handlinger, sier kvinnens bistandsadvokat Trine Rjukan til Dagbladet.

Ifølge dommen ble Rjukans klient utnyttet av skuespilleren i 2012/13. Advokaten understreker at det har vært en lang og vanskelig prosess for kvinnen.

- Bare å ta en prat med politiet krevde veldig mye av henne. Men hun er forberedt på en ny runde i retten hvis det blir nødvendig, sier Rjukan.

KLAR FOR ANKESAK: Trine Rjukan, bistandsadvokat for den yngste kvinnen skuespilleren er dømt for å ha drevet ut i prostitusjon, sier klienten er klar for en ny runde i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLAR FOR ANKESAK: Trine Rjukan, bistandsadvokat for den yngste kvinnen skuespilleren er dømt for å ha drevet ut i prostitusjon, sier klienten er klar for en ny runde i retten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Inndragelse

Den andre kvinnen skuespilleren er dømt for å ha utnyttet i hallikvirksomheten, er tilkjent 120 000 kroner. Hun har forklart at hun knapt fikk noen andel fra prostitusjonen, som foregikk i 2015.

Mannen får også inndratt 532 650 kroner, som retten mener han ulovlig tilegnet seg gjennom den kriminelle virksomheten.

Under bevisførselen kom det fram at han leaset en luksusbil til 16 000 kroner i måneden, samt bodde i en fasjonabel leilighet på Oslo vest - alt dette ganske uforenlig med ingen eller minimal inntekt.

Aktor Rådal sier han er fornøyd med at tingretten ga påtalemakten fullt medhold på punktene om hallikvirksomhet.

- Retten deler ikke bare vårt syn på at han tilrettela for prostitusjon, men også at han utnyttet kvinnene gjennom vold og trusler. Det er også riktig at han fikk inndratt penger; dette sender et signal om at denne typen virksomhet ikke skal lønne seg, sier politiadvokaten.

I varetekt

Mannen er blitt en gjenganger i rettsvesenet. I 2013, da han ennå var i tenåra, ble han dømt i den såkalte sexfelle-saken, der han, med hjelp av en kamerat og to kvinner, blant dem en tidligere Frøken Norge-deltaker, presset en rekke menn for penger etter at kvinnene hadde lurt dem med til en leilighet under lovnad om sex.

AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal ved Oslo politidistrikt førte saken for påtalemakten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal ved Oslo politidistrikt førte saken for påtalemakten. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

På seinsommeren i fjor ble han dømt til ett år og en måneds fengsel for blant annet vold og trusler mot flere fengselsbetjenter, og sitter for tida varetektsfengslet i en sak som dreier seg om besittelse av et stort parti kokain. Denne saken er fremdeles under etterforskning.

Den siste dommen omfatter også en rekke tilfeller av kjøring av bil uten førerkort, å kaste lapskaus på en fengselsbetjent, å kalle en politibetjent «jævla rotte», samt besittelse av materiale som seksualiserer barn.

Skuespilleren er også dømt for å ha truet og slått en tidligere topptrener i fotball; hensikten var å presse ham for 100 000 kroner.

I et 17. tiltalepunkt, lagt fram i en tilleggstiltale på starten av rettssaken, var skuespilleren tiltalt for å ha banket opp en bekjent i august i fjor, men dette punktet er besluttet behandlet i en separat rettssak.