Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

New York:

Skuespiller gjorde ett av tidenes kupp på leiemarkedet

Erfaren eiendomsmekler måtte se papirene før han trodde det.

KUPP: Patricia O'Gradys leiepris må være et av tidenes kupp på leiemarkedet. Hun leide nemlig en treromsleilighet i New York for 230 kroner i måneden. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De aller fleste som har våget seg ut på leiemarkedet i storbyer, har nok oppdaget at stive priser ofte følger med. Spesielt har nok studenter erfart at store deler av stipendet forsvinner, bare for å ha tak over hodet.

Likevel er vi nok ganske heldige i Norge, hvor Oslo er den dyreste kommunen man finner, med gjennomsnittlig leie for en toromsleilighet på rundt 11 000 kroner i måneden, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Utrolig leiepris

Vanligvis må man nemlig ut med mye mer for å leie i storbyer som for eksempel New York - om man ikke er like heldig som Patricia O'Grady da.

Fram til mars i år, leide hun en treroms i Greenwich Village i bydelen Manhattan - et av byens mest ettertraktede nabolag - for bare 230 kroner(!) i måneden.

Prisen var så ellevill at da CNN viderebrakte historien til en lokal eiendomsmekler, ville han ikke tro det før han fikk se papirer på det.

- Jeg leide nettopp en treroms i det samme området for 40 000 kroner i måneden. Avhengig av størrelsen på soverommene, kan prisene stige med ytterligere 15 000 kroner i måneden, forteller eiendomsmekler Gary Nurenberg, som spesialiserer seg på leiligheter i Manhattan.

Historien

O'Gradys historie gjør nok den utrolige leieprisen, mer forståelig. Allerede i 1955 flyttet den unge skuespilleren til «The Big Apple». Sammen med tre venninner fikk hun leie den aktuelle leiligheten for omtrent 130 kroner i måneden, mot at de gjorde husarbeid i bygningen, skriver Irish Central.

Mens de tre venninnene etter hvert flyttet ut av leiligheten, fortsatte O'Grady å bo der helt fram til hun i mars ble påkjørt og døde 84 år gammel. Da hadde hun bodd der i over 60 år.

Adam Pomerantz kjøpte bygningen da den tidligere utleieren gikk bort i 2002. Han forteller at han ble overrasket da han hørte hva O'Grady betalte for å bo der.

Da han kjøpte leiligheten, betalte hun bare 213 kroner i måneden. Derfor bestemte han seg for å sjekke om han på lovlig vis kunne øke leieprisen. Og med advokathjelp klarte han til slutt å øke den med usle 17 kroner i måneden.

- Vidunderlig leietaker

Til CNN forteller han at han en gang spurte henne om hun ville vurdere å flytte ut, og at han skal ha fått dette kontante svaret:

«Nei, det kommer jeg ikke til å gjøre. Og vennligst ikke spør meg om det igjen.»

Pomerantz valgte å etterfølge det, og ble i stedet en nær venn av O'Grady.

- Hun var en veldig snill dame, og en vidunderlig leietaker, konkluderer han.

I en dødsannonse som ble publisert i New York Times, kan man lese at O'Grady jobbet som skuespiller i over 50 år. For det meste i små teaterstykker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media