Skuespiller med trøkk

Navn: Terje StrømdahlAlder: 48Yrke: Skuespiller

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
  • Alle drømmer han hadde som liten, har han realisert i moden alder. For skuespilleren fra Oslo driver ikke bare med dykking, paragliding og tar treningstimer i fly. Han har også kjøpt traktor, trompet og saksofon.
  • Men ved siden av all denne tidkrevende aktiviteten rekker han altså å være teaterlærer, instruktør og skuespiller. Og feirer nå de aller største lovord fra kritikerne for sin innsats som skurken Salieri i Peter Schaffers «Amadeus» på Trøndelag Teater. «Briljant» og «gnistrende» er to av karakteristikkene som blir ham til del for tolkningen av den innestengte rivalen til Wolfgang Amadeus Mozart. Salieri var mannen som så at den unge spirrevippen av en komponist var den Gud hadde utpekt til geni i stedet for ham, og som i selvforakt la en grusom plan for å myrde Mozart. En plan han kanskje slett ikke fullførte, men myten overlevde begge to.
  • Og denne storslåtte forestillingen, som på trønderteateret er rammet inn som en overdådig opera, skal til høsten flyttes til den slitne sceneplysjen på Oslo Nye Teater. Med på lasset blir både regissør, scenograf og Strømdahl, og da får i det minste hovedstadens teatergjengere oppleve en stor skuespillerprestasjon.
  • Som scenekunster er Terje Strømdahl det som gjerne kalles en «late bloomer». Ikke for det, han gikk på Grefsen gymnas, hvor de skrå revybredder utviklet et uhorvelig antall talenter. Hans første store løft på scenen var i Per Olov Enquists «Den 25. timen». Men på Nationaltheatret rakk han også å spille assessor Brack i «Hedda Gabler», og han var aidssyk i «Engler i Amerika». Langt flere husker ham som den lekne kameraten til Eli Rygg i en stor bunke episoder av Portveien 2 på barne-tv. Dette gjorde ham til en populær skuespiller, men det spørs om fanklubben vokste noe særlig da han var anmassende fransk kokk med hentesveis og kalte seg Jean Claude.
  • Strømdahl høstet imidlertid stor respekt da han sto åpent fram som homofil. Historien var sikkert slått opp større i Verdens Gang enn han hadde tenkt seg, men han angret ikke at han gikk ut med sin åpenhjertighet: Den kontakt dette har gitt meg med ungdom som er redde for sin egen kjærlighet, er kanskje en større opplevelse enn å spille teater, sa han til Aftenposten i 1994.
  • Siden har han vekslet mellom å være skuespiller, lærer ved Teaterhøgskolen og instruktør ved forskjellige teatre. Han og samboeren Vidar har også rukket å kjøpe seg et sted i Sør-Frankrike. Der sitter Strømdahl og ser at oliventrærne vokser. Og får dermed tid til å hente seg inn. Oliventrær vokser som kjent ualminnelig langsomt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer