Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amerikanske rettsdokumenter:

Skuespillere ble lokket til USA. Så skal det kyniske bedraget ha begynt

Håpefulle skuespillere ble lurt inn i det amerikanske myndigheter mener var en prostitusjonsring.

LOKKET TIL CALIFORNIA: En siktelse mot et indisk ektepar i USA hevder at de lokket indiske skuespillere til California, og deretter lurte dem inn i det amerikanske myndigheter var en prostitusjonsring. Avbildet er Los Angeles. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LOKKET TIL CALIFORNIA: En siktelse mot et indisk ektepar i USA hevder at de lokket indiske skuespillere til California, og deretter lurte dem inn i det amerikanske myndigheter var en prostitusjonsring. Avbildet er Los Angeles. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november 2017 stanset grensevakter på en flyplass i den amerikanske delstaten California en kvinne. Hun kom fra India, og i visumet hennes sto det at hun var skuespiller.

Hun var i USA fordi hun hadde blitt invitert til et arrangement i California, forklarte hun. Men grensevaktene var mistenksomme.

Etter noen undersøkelser fant de ut at arrangementet den indiske skuespilleren hevdet hun skulle delta på, allerede hadde funnet sted. To dager tidligere.

Etter en telefon til arrangørene, fant grensevaktene så ut at hun heller ikke hadde blitt invitert.

Kvinnen sto på sitt, og fortalte dem at hun var blitt invitert av en mann ved navn «Raju», og at det var han som hadde arrangert turen hennes.

Nå mistenker amerikanske myndigheter at den såkalte «Raju» drev en prostitusjonsring som utnyttet håpefulle indiske skuespillere, melder BBC, som viser til rettsdokumenter.

Skulle fremme karrierene

Felles for alle kvinnene var at de kom fra den telugu-språklige filmindustrien i sørlige India. Regionen, hvor de altså snakker Telugu, har de siste åra slått seg opp som en stor filmprodusent, og er nå kjent som Tollywood.

I rettsdokumentene som BBC har fått tilgang til, heter det at minst fem kvinner skal ha kommet i kontakt med et indisk ektepar som bodde i USA. De hevdet selv at de jobbet med Tollywood, og var i USA for å knytte kontakter.

Kvinnene skal så ha blitt lokket til USA med tilbud om å delta på ulike kulturarrangementer, enten som gjester eller som underholdere. Dette skulle igjen fremme de kvinnelige skuespillernes karrierer.

Da kvinnene kom til USA og deltok på arrangementene, skal imidlertid ekteparet ha pekt ut ulike «potensielle kunder» som kunne ha sex med skuespillerne, heter det i tiltalen.

Én av kvinnene skal i løpet av etterforskningen ha forklart til etterforskere at mannen som var kjent som «Raju» truet henne til taushet.

Mannen skal ha ringt til skuespillerinnen og sagt at han ikke ville nøle med å skade henne hvis hun snakket med politiet, fordi kvinnen var «ukjent» og «ingen stor skuespillerinne».

Ekteparet er nå siktet av amerikanske myndigheter for å ha drevet en prostitusjonsring. Hvorvidt alle de fem kvinnene som det vises til i siktelsen var under tvang, vites ikke.

«Casting couch»-kultur

Saken har fått massiv oppmerksomhet i indiske medier, og har blitt brukt som et eksempel på den såkalte «casting couch»-kulturen i Tollywood.

Begrepet casting couch beskriver en situasjon hvor en arbeidsgiver eller en person i en maktposisjon krever seksuelle tjenester fra en ansatt eller en person som ønsker seg en jobb.

Etter den globale #metoo-bevegelsen har flere liknende hendelser blitt avdekket i både Tollywood og Bollywood, skriver BBC. Men den har ikke rystet bransjen, slik den for eksempel har i Hollywood, skriver New York Times.

Slik utnyttelse av kvinner har blitt vanligere i filmindustrien i India, forteller Gautam Kashyap, en manusforfatter i Tollywood, til BBC.

- Kvinner som kommer til denne industrien for å begynne på en karriere, blir lurt av menn med tilbud om utenlandsturer. Selv om dette har skjedd lenge, er det ingen som tør å snakke om det av frykt for at de vil komme til å miste arbeidsmuligheter, sier manusforfatteren.

I april i år protesterte imidlertid en kjent indisk skuespiller mot denne kulturen. Sri Reddy, en fremadstormende filmstjerne, gjennomførte en toppløsdemonstrasjon utenfor kontorene til et filmselskap.

- Er vi kvinner, eller ting man kan leke med?, spurte hun, ifølge New York Times.

Samme måned annonserte de ledende Tollywood-selskapene at de ville etablere en kommisjon som skulle undersøke anklagene som hadde versert til da, ifølge Times of India.

Arrestert i april

I siktelsen mot det indiske ekteparet kommer det fram at de to har vært under etterforskning av amerikanske myndigheter siden januar i år. De ble arrestert i slutten av april.

Ektemannen skal ha ankommet USA i 2015. På sin visumsøknad til USA skrev han at han var tilknyttet filmindustrien i Tollywood, og ønsket å komme til USA for å knytte kontakter, ifølge BBC.

Han og kona fikk et seks måneder langt visum, og skal ha oppholdt seg i USA ulovlig siden da.

Det var først i november i fjor, da den indiske skuespilleren på flyplassen oppga navnet «Raju» til myndighetene, at søkelyset havnet på ekteparet.

Deretter tok det ikke lang tid før etterforskningen var igang.

Etter lengre tids spaning utenfor ekteparets hus, fikk etterforskerne etter hvert en ransakelsesordre. I huset skal de ha funnet flere falske visa-brev, og ei bok myndighetene mener er en oversikt over sexsalgene.

I boka står angivelig navnene til de fem kvinnene, de seksuelle handlingene de skal ha gjennomført, og informasjon om hvor stor betalingen var.

BEKYMRET: Swati Maliwal, styreleder for Kvinnekommisjonen i Dehli, er bekymret over at det ikke blir snakket om voldtekter i hjemlandet sitt. Video: CNN Vis mer