Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuespillere nektet innreise til Norge

Eks-jugoslaver på filmbesøk stoppet av UDI To eks-jugoslaviske skuespillere ble invitert til Norge av regissør Karoline Frogner i forbindelse med et filmprosjekt som både NRK og Norsk Film er involvert i. Skuespillerne skulle være i Norge i to dager, men ble nektet innreise av norske myndigheter. - Og vi som snakker om etnisk rensing! sier Amanda-belønte Karoline Frogner forferdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mira Fulan og Goran Gajic flyktet til Los Angeles da krigen brøt ut i det tidligere Jugoslavia. Denne uka reiste de fra USA til London fordi Mira - som er en av de mest kjente skuespillerne fra det tidligere Jugoslavia - skulle prøvefilme for et britisk filmprosjekt. De to reiste til London med amerikanske reisedokumenter, slik de alltid gjør når de skal til Europa.

Karoline Frogner og produsent Axel Helgeland benyttet anledningen og inviterte paret til Norge. Bakgrunnen var «Brev fra en skuespiller», en planlagt film om krigen på Balkan.

«Farlig kantete»

- Utlendingsdirektoratet visste hvilket ærend skuespillerne hadde i Norge. Det blåste de i. Det eneste som betydde noe for dem, var bakgrunnen deres.

- Mira, som er kroat, kunne kommet inn hvis hun hadde hatt kroatisk pass. Det har hun ikke. Goran derimot, som også er født i Kroatia, har serbiske foreldre og ble av den grunn nektet innreise, sier Karoline Frogner.

Hun betegner UDIs innvending mot de bredt aksepterte reisedokumentene som «farlig kantete».

Aldri stoppet før

Regissøren reiste til London for å møte paret umiddelbart etter at Utlendingsdirektoratet hadde satt en stopper for norgesbesøket.

- Mira og Goran er fortvilet. De har reist mye i Europa og har aldri opplevd dette før. De er bosatt og jobber i USA, og det finnes ingen grunn til å mistenke at de ønsker å hoppe av og gå i dekning i Europa, sier Karoline Frogner.

- Gjennom avslaget de mottok på den norske ambassaden i London, innhentet fortida dem. Plutselig ble det avgjørende at Mira var av kroatisk og Goran av serbisk avstamning. Her snakker vi om etnisk rensing i den norske ambassaden i London, sier hun.

«Historien om M»

Både NRK og Norsk Film er involvert i Karoline Frogners filmprosjekt «Brev fra en skuespiller». Filmen har ikke kommet lenger enn planleggingsstadiet, men Miras tilstedeværelse i Norge er helt nødvendig for at filmen skal bli en realitet.

- Før Mira flyktet til USA, skrev hun et åpent brev i en avis i Zagreb. Det gjorde det umulig for henne å bli på Balkan. Det er dette brevet filmen tar utgangspunkt i, forklarer Frogner.

Brevet er gjengitt i boka «Balkan-ekspressen» av Slavenka Drakulic. «Historien om M» i Drakulics bok er historien om Mira Fulan.

«Hvor vi blir født, er en tilfeldighet, hvilken nasjonalitet vi får er en tilfeldighet, så da kan vel ikke dét være det eneste det dreier seg om (...) Jeg kommer alltid til å rekke fram hånden til et ukjent menneske på den andre siden,» het det i brevet Mira skrev før hun flyktet.