Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skuffede foreldre kjemper videre

- Jeg gir ikke opp så lenge jeg kan gå, sier leder Trond Kathenes i Interessegruppen etter KNM «Kvikk». Sønnen Andreas (7) er et av «Kvikk»-barna som ble født med klumpfot. Foreldrenes advokat utelukker ikke søksmål etter rapporten som ble lagt fra i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:«Kvikk»-barn får oftere klumpfot

Norsk militærmedisinsk forenings side om Kvikk-saken

- Rapporten fra STAMI (Statens arbeidssmiljøinstitutt) utelukker ikke at det er grunnlag for et slikt søksmål, sier advokat Bjørn Lillebergen.

Rapporten som ble lagt fram i dag viser at Stami ikke har funnet direkte dokumentasjon som støtter foreldrenes teori om at barnas helseskader skyldes strålingen om bord på KNM «Kvikk».

Det samme viste rapporten som ble utarbeidet av Sjøforsvaret i 1988. Men denne gang øyner foreldrene et håp: STAMI kan heller ikke avvise teorien om at de mange fødselsskadene skyldes eksponeringsfaktorer ombord på «Kvikk».

- Sjøforsvarets konklusjon var ekskluderende. Det som fortsatt er skuffende, er at kunnskapen på disse områdene tilsynelatende ikke er god nok. Det store spørsmålet er om de har søkt den kompetansen som finnes. Det har vært gjort mange studier som viser at ikke-termisk stråling gjør skade, sier Kathenes til Dagbladet.no.

Trekker inn flere yrkesgrupper

Han har flere innvendinger mot arbeidet som er gjort i kjølvannet av KNM «Kvikk». Innvendingene tar han nå med seg til bordet når Forsvarsminister Bjørn Tore Godal inviterer interessegruppa til å diskutere STAMI-rapporten.

- Den statistiske sammenhengen er jo klar, og etter mitt syn er den tydeligere enn det som fremkommer av rapporten. En tredjedel av barna til de som har tjenestegjort og hatt sin arbeidsplass i den bakre halvdelen av «Kvikk» har medfødte misdannelser. Og det er i denne delen av båten elektromagnetismen var størst. Hvordan kan de bortforklare det? spør Kathenes.

Han er langt fra å gi opp.

- Jeg har tro på at vi kommer videre. Jeg ser ingen grunn til å gi opp. Vi ser barna våre hver dag. Andreas (7) kom lett unna, det er flere av andre i gruppa som har barn med store hjerneskader. Jeg kjemper så lenge jeg kan gå, men det er en tung kamp. Vi er på mange måter prisgitt at bevilgende myndigheter finner det opportunt å fortsette. Og det burde de, strålingsfaren gjelder for flere yrkesgrupper, påpeker Kathenes.

Det bekreftes av lederen for STAMI-rapporten, overlege Petter Kristensen.

- Det er behov for å gjøre en årsaksrettet forskning som konsentrerer seg om høyeksponerte fedre og skader ved fødsel på barn. Vi vil antageligvis ikke kunne samle nok høyeksponerte ved å konsentrere undersøkelsen om marinen. Derfor bør også andre høyeksponerte yrkesgrupper, som fysioterapeuter og enkelte grupper i luftforsvaret delta, anbefaler Kristensen.

Godal lover en gjennomgang

I sin konklusjon anbefaler Kristensen at et prosjekt settes i gang. Han anbefaler også at Medisinsk Fødselsregister starter en overvåking av forekomsten av klumpfot.

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal lover at «Kvikk»-saken ikke er over.

- Saken er ikke avviklet. Nå starter forsvarsdepartementet sitt arbeid på grunnlag av den nye rapporten som foreligger. Vi tar saksområdet veldig alvorlig, og vi er innstilt på å invitere foreldregruppa til et møte i departementet for å få deres synspunkt på rapporten. Det er grunn til å gå inn i dette med stor seriøsitet, sier Godal.

<B>LOVER GJENNOMGANG:</B> Her leverer overlege Petter Kristensen (til høyre) ansvaret for Kvikk over til forsvarsminister Bjørn Tore Godal.